StoryEditorOCM
Splitnema priše

Splićani, načekat ćete se ako morate kod dermatologa, pogledajte kad su ovu ženu naručili!; ‘Razlog je jednostavan...‘

Piše Ivica Marković
22. listopada 2024. - 20:54

Jedna naša čitateljica javila nam se mailom i poslala nam Potvrdu o narudžbi pacijenta koju je dobila u Bolničkoj jedinici za centralno naručivanje u KBC-u Split. I na tom komadu "dragocjenog" papira piše kako je njezin termin za prvi predgled kod dermatologa 8. listopada iduće godine. Dakle, za nešto manje od godine dana.

Da ne bi pisali "bajke" i tekst "rekla-kazala" nazvali smo prof. dr. sc. Neiru Puizinu Ivić, predstojnicu Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Split te je priupitali zašto je to tako.

image

dr. Neira Puizina Ivić
 

Vojko Bašić/Cropix

- Iz jednostavnog razloga jer smo kadrovski desetkovani, kao iz topa nam je "ispalila" poznata splitska dermatolognja.

O ovom problemu smo pisali i pred nekoliko mjeseci, kada se, također, jedna revoltirana sugrađanka požalila na termin za pregled na splitskoj dermatologiji.

- U ovom trenutku nam je pet kolegica odsutno zbog bolesti ili porodiljnog dopusta. Dvije su na dugotrajnom bolovanju, a tri su na porodiljnom, dok nam jedan liječnik radi na četiri sata i to dva puta tjedno. Nas, koji radimo puno radno vrijeme, u ovom trenutku ima osam što očigledno nije dovoljno. Uza sve ovo, kolege odlaze i na godišnji odmor, odlaze na kongrese, a dolaze nam na Kliniku i studenti, kojima držimo predavanja i kada radite s studentima, ne možete raditi s pacijentima i tada predavača nema u ambulanti - kazuje Puizina Ivić.

image

dr. Neira Puizina Ivić
 

Vojko Bašić/Cropix

Naša nam sugovornica kaže da bi optimalna brojka dermatologa u bolnici bila 14.

- Vi danas klikom miša možete pacijenta naručiti na pregled, pa tako tu mogućnost i iskorištavaju obiteljski liječnici koji nama na preglede šalju sve ono što moraju i ne moraju. Ima podosta onih pacijenata koji i nisu trebali doći kod dermatologa - ističe dr. Puizina Ivić.

- U ovom trenutku na specijalizaciji iz dermatologije imamo četvero mladih specijalizanata. Jedna od njih će završiti specijalizaciju do proljeća iduće godine. Preostalih troje mladih kolega završit će svoje specijalizacije kroz dvije i pol godine, rekla nam je naša sugovornica.

Postoji li na tržištu rada gotovih dermatologa, koji bi mogli "uskočiti"?

- Ne postoji. Nažalost, kod nas nije sustav reguliran kao u nekim anglosaksonskim državama. Naprimjer u SAD-u imate dermatologe koji nigdje ne rade za stalno, već na leđima imaju ruksak i rade po pozivu. Tako recimo, nekoj bolnici u Texasu trebaju dermatologa na tri mjeseca i pozovu nekog od tih dermatologa koji "nose ruksak".

On se odazove i za odličnu plaću ode raditi u tu bolnicu. Nakon što odradi dogovoreni rok, on je opet slobodan i na tržištu. Tada može putovati svijetom i trošiti zarađeni novac ili može odmah, ako ima potrebe, prihvatiti neki novi posao u svojoj struci. Na žalost, to kod nas nije tako - zaključila je prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić.

A kad je hitan slučaj?

Postoje zasigurno i oni ljudi koji na koži imaju promjene koje mogu upućivati na melanom, tumor ili egzantem (promjena na koži uzrokovana korištenjem nekog lijeka). Što u takvim situacijama uraditi, ne može pacijent čekati godinu dana na pregled?

- Obiteljski liječnik kod kojeg dođe takav pacijent, morao bi prvo prepoznati takvu promjenu na koži i uputiti tog pacijenta HITNO na pregled. Za takve pacijente imamo našu Hitnu ambulantu koja radi 24 sata, rekla je dr. Puizina Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 20:55