StoryEditorOCM
Splitpreskakanje pretraga

Splićanin se u bolnicu došao upisati za MR koljena, a onda doživio šok: ‘Zar je moguće?‘ Šef radiologije sve je objasnio

Piše Ivica Marković
21. lipnja 2024. - 21:47

- Već tjednima me boli koljeno. Oteklo je, ne mogu ga savinuti i jedva hodam - kazuje nam Splićanin koji nam se javio s ovim zdravstvenim problemom koji ima već nekoliko tjedana.

Obišao je on u proteklom periodu nekoliko liječnika od kojih je svaki od njih rekao svoje mišljenje, no ni nakon toga svega, oteklina nije splasla, bol nije prestala i naš se sugrađanin odlučio, po preporuci liječnika zaputiti u KBC Split kako bi preko uputnice napravio MR pretragu.

- Došao sam na šalter Centralnog upisa i zamolio da me upišu za MR koljena. Ljubazna medicinska sestra koja radi na šalteru rekla mi je da su svi termini za MR koljena popunjeni do kraja godine i da mogu ostaviti svoje podatke, pa da će me predbilježiti za iduću godinu. Predbilježiti?!

Upitao sam je zašto mi ne može sada dati termin za tu iduću godinu? Odgovorila je da ona ne može sada znati termin za iduću godinu i da će mi on biti naknadno dojavljen. Ništa nisam mogao, "pokupio" sam se i otišao kući. Zar je moguće da moram čekati najmanje pola godine da napravim MR koljena preko uputnice, jer ja ne spadam u skupinu Hrvata koji sebi mogu priuštiti plačanje MR-a kod privatnika? - pita se naš sugrađanin.

image

MR uređaj

Vojko Bašić/Cropix

Na to pitanje o čekanju na MR koljena odgovor nam je dao izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnosičku i intervencijsku radiologiju.

- Ne postoji MR za hitno koljeno, odnosno postoji tek kada se postavi sumnja da bi se kod pacijenta moglo raditi o karcinomu, a to se može utvrditi RTG pretragom. Dakle, ne mora pacijent odmah tražiti MR pretragu, jer je na taj način "preskočio" sve one dijagnostičke metode koje su prije MR-a.

Korisnici naših usluga moraju znati da se MR koljena i ne može raditi kada je koljeno otečeno, odnosno kada je bolest u akutnoj fazi, jer tada snimak MR nije vjerodostojan onome što se zbiva u koljenu. Takav pacijent koji ima otečeno koljeno treba mirovati, stavljati hladne obloge, a ne izaziti vani, šetati...

Nakon toga treba otići kod specijaliste ortopeda ili fizijatra koji će kliničkim pregledom utvrditi o ćemu bi se moglo raditi, te će ga nakon toga uputiti na daljnju obradu. MR pretraga nije prvi izbor i prije MR-a pacijent treba napraviti UZV i rentgen, pa tek onda, ako je to potrebno MR - kazuje dr. Dolić

image

Izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić

Duje Klarić/Cropix
.

Naš sugovornik kaže da mnogi žele na MR koljena, a vrlo često i oba koljena.

- Vjerujte, tjedno imamo i po 15-ak upita za MR koljena. To sa MR pretragama je postalo pravo pomodarstvo, jer mnoge kolege liječnici provode lošu defenzivnu medicinu uz pomoć koje se može jako dobro detektirati o čemu se kod pacijenta radi. Najlakše je poslati na MR pretragu i onda dolazi do hiperprodukcije pretraga koje ustvari nisu bile ni potrebne.

Zbog toga pacijenti s problemom koljena trebaju napraviti RTG pretragu na kojoj se vide promjene na kostima koljena i ako su promjene sumnjive, tada se takvog pacijenta šalje na MR.

Ukoliko liječnik koji je čitao RTG snimak posumnja da bi se moglo raditi o karcinomu, tada pacijent dobiva termin za MR u roku od 15 dana. Karcinom ne može narasti "preko noći" i ako postoji sumnja na njega i ako se zaista utvrdi da se radi o karcinomu koljena, to znači da je on tamo već duže vrijeme, a nikako jedan ili dva dana - zaljučuje izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić.

Uređaji bili oni MR, MSCT, UZV ili rentgeni na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervenciju radiologiju KBC-a Split rade, reklo bi se 24 sata bez prestanka, subote i nedjelje, ubacuju se i dodatni termini, kako bi se zadovoljile sve veće potrebe za radiolokškim pretragama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 21:48