StoryEditorOCM
Splittužna priča

Splićaninu pod hitno treba pomoć, ali on odbija... Sigurno ste ga vidjeli ispred nebodera, ali stanje mu se pogoršalo...

Piše Mario Matana
18. srpnja 2024. - 12:37

- Obavijestili su nas iz policije da ste vi tu danima već... Treba li vam pomoć? Mogu li što učiniti za vas? Iz Zavoda za socijalni rad dolazim... - mirnim, toplim glasom obratila se gospođa osobi koja je sjedila na klupi preko puta nje, no uzalud. Odgovora nije dobila, iako ju je muškarac promatrao nepovjerljivim, pomalo i mutnim očima.

image
Privatni album

Kao da nije posve razumio što hoće i zašto se sad pojavila tu, na malom proširenju s dvije klupice ispred ulaza u jedan splitski neboder. A na tom mjestu – i u krugu od niti stotinjak metara – vidno zapušteni muškarac od nekih 70-ak godina već mjesecima svakodnevno boravi.

Znaju ga već stanari, kažu da ima i stan u neboderu, navodno i da ga je nedavno vižita brat. A evo, svjedočili smo posjetu iznimno ljubazne djelatnice nekadašnjeg Centra za socijalnu skrb koja je pokušala prošlog tjedna, dala sve od sebe ne bi li nekako pomogla čovjeku kojem očigledno nije dobro.

image
Privatni album

Doznajemo i kako je zdravstveno stanje našeg sugrađanina posljednje vrijeme značajno pogoršano: do prije mjesec-dva je šetao s kolicima za spizu, znao je odmoriti ispred ulaza u Slobodnu, prozboriti koju sa susjedima, prolaznicima...

Nikad nije bio agresivan, no unatrag nekoliko tjedana značajno je smanjio komunikaciju, a i ponašanje je postalo problematično – znao je ponekad i urinirati po sebi i odjeći, vjerojatno nesvjestan stanja oko sebe. Jučer i prekjučer je čak na klupicama, za koje je očigledno u magnovenjima ovih žega koje pogađaju i potpuno zdrave smatra da su njegov dnevni boravak, ostavio dio svojih stvari...

I splitska policija je dolazila po dojavama, iako nije predstavljao opasnost, nije bilo ugodno prolaziti u blizini pa su vjerojatno susjedi obavijestili plavce. Pokazali su i oni, kao uostalom i djelatnica Zavoda, primjerenu razinu ljudskosti – pokušali su institucionalno riješiti slučaj, ali čini se da njemu nije bilo do pomoći.

image
Privatni album

Kako je stariji muškarac sve do jučer boravio na tom natkrivenom prostoru pred ulazom u neboder, pitali smo i službeno Zavod jesu li mu uspjeli pomoći.

- Stručna radnica nadležnog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad poduzela je sve potrebne radnje sukladno svojim zakonskim ovlastima u svrhu pomaganja i prevladavanja nepovoljne životne situacije u kojoj se nalazi gospodin. U više navrata mu je ponuđena pomoć koju je on izričito odbio.

S obzirom na zakonsku obvezu poštivanja načela tajnosti i zaštite osobnih podataka, kao i načela poštivanja privatnosti, više od navedenog ne možemo komentirati - odmah su nam odgovorili iz Zavoda za socijalni rad u Splitu.

No, ako ipak ima netko – rodbina, prijatelji – tko bi popričao s čovjekom, pokušao ga uvjeriti da potraži pomoć dok se ne oporavi, ovim putem ih pozivamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 19:39