StoryEditorOCM
Splitne igra uvijek keš

Splićanka na blagajni poznatog dućana ostala ‘paf‘: ‘Ne primaju novčanicu od 100 €! Je li to zakonito?‘ HNB sve objasnio

Piše Mia Uzinić
21. kolovoza 2024. - 21:56

- Zna li netko zašto u "Victi" ne primaju novčanice od 100 eura i je li to zakonito? Ženu ispred mene poslali su da promijeni novčanicu od 100 eura, nakon što su očitali na blagajni sve artikle koje je planirala kupiti. Žena nije imala izbora, ostavila je spizu i otišla - požalila se jedna Splićanka zbunjena praksom kojoj je svjedočila u prodavaonici. 

U komentarima su se nadovezali njezini sugrađani. Neki tvrde da trgovci moraju primiti sve novčanice, a drugi kažu da je ovo uobičajena praksa i da je trgovački lanac čak i izvisio obavijest da ne primaju određene novčanice. Da ne bude zabune, odlučili smo provjeriti što kažu u Hrvatskoj narodnoj banci. 

image
Tom Dubravec/Cropix

- Zakoni i drugi primjenjivi propisi u Republici Hrvatskoj ne propisuju način na koji će se provesti plaćanje gotovim novcem eura, tj. ne propisuju može li primatelj plaćanja uvjetovati apoensku strukturu gotovog novca eura kojeg zaprima pri takvom plaćanju.

Mišljenja smo da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura pri izvršavanju plaćanja gotovim novcem, osim ako pritom ne postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primjenu u poslovnoj praksi.

Primjerice, nedostatak gotovog novca eura u blagajni za uzvratiti, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrijednosti novčanice kojom se plaća ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mjesta ne omogućuju prihvat svih apoena poput samoposlužnih uređaja za naplatu roba i usluga - navode iz HNB-a. 

image
Nikola Vilić/Cropix

Kažu da bi prihvaćanje euronovčanica i kovanica kao sredstava plaćanja u maloprodajnim transakcijama trebalo biti pravilo. Odbijanje bi trebalo biti moguće samo ako se temelji na razlozima koji se odnose na "načelo dobre vjere" kada, primjerice, trgovac na malo nema na raspolaganju euronovčanica ili kovanica za uzvratiti.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Moguće je da u pojedinim slučajevima budu dozvoljena svojevrsna ograničenja pri pojedinim načinima plaćanja kao i da određeni način plaćanja bude izričito ograničen. Primjerice, propisano je da "osim tijela nadležnog za izdavanje i osoba koje su posebno određene, nijedna stranka nije obvezna prihvatiti više od 50 kovanica pri svakom pojedinačnom plaćanju." - govore iz HNB-a. 

Smatraju važnim ukazati i na Zakon o zaštiti potrošača kojim je propisano da trgovac može odbiti sklapanje ugovora o kupoprodaji proizvoda samo ako to proizlazi iz okolnosti slučaja. 

- Pritom napominjemo da inspekcijski nadzor nad provođenjem toga zakona kod trgovaca obavljaju tržišni inspektori središnjeg tijela državne uprave nadležnog za inspekcijske poslove (tržišni inspektori Državnog inspektorata). Napominjemo da u slučaju možebitnih nepravilnosti u postupanju trgovaca koji na prodajnim mjestima ne prihvaćaju plaćanje novčanicama od 100 eura, potrošači mogu podnijeti predstavku Državnom inspektoratu Republike Hrvatske - zaključuju. 

Upit smo poslali i trgovini "Victa" te ćemo njihov odgovor naknadno objaviti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 16:44