StoryEditorOCM
SplitGIST U AKCIJI

Splitski inženjer objavio kompromitirajući dokument: ‘Ovo je slučaj za DORH. Puljak je uzurpirao Plenkovićeve ovlasti‘

Piše split sd
18. listopada 2023. - 11:25

Građevinski inženjer mr.sc. Mario Rovan u ime Građanske inicijative poslao je dopis predsjedniku Gradskog vijeća prof.dr. Željku Domazetu i splitskim vijećnicima u kojem ističe kako im je Grad Split uskratio ustavno pravo na pristup informaciji bitnoj za utvrđenje zakonitosti davanja u zakup od strane Grada Splita nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske zakupcu Small Mall d.o.o.

- Riječ je o našem zahtjevu od 18. rujna 2023. koji se nastavlja na zahtjev od 21. srpnja 2023., kojim je tražen preslik Ugovora br. D-75 o osnivanju prava građenja br: 156/2001, Urbroj: 2181/1-15/01-01-1 sklopljen 16.01.2001. sa Hrvatskim željeznicama d.o.o. Nakon što smo do traženog dokumenta ipak došli iz drugog izvora, ovdje dostavljamo preslik tog ugovora - piše Rovan pa prilaže kopiju spomenutog dokumenta.

image

Aneksom br. 6. Ugovora o pravu građenja "u Splitu 15. studeni 1996. god." sklopljenim 17. prosinca 2003. godine između Grada Splita i investitora Insula d.o.o., Grad Split je u cijelosti prenio prava i obveze iz Ugovora br. D-75 na investitora, koji od tada samostalno uređuje imovinskopravne odnose sa HŽ-om.

Gist/

- Iz predmetnog ugovora je očigledno da on ne može činiti pravni osnov za davanje u zakup više od 750 m2 nekretnina Republike Hrvatske, jer se odnosi na pravo građenja na svega 30 m2 zemljišta koje se ne može prenijeti na treće osobe bez odobrenja HŽ-a (čl. 1., ugovoru priloženi Preris katastarskog plana br. 49. k.o. Split i čl. 6. e). Dodatno, Grad Split nema baš nikakva prava i obveze po tom ugovoru, jer ih je u cijelosti prenio na novog investitora Insula d.o.o. kada je kao suinvestitor istupio iz projekta građenja garažno-poslovnog objekta Centar Bonačić-Mediteran i sklopio s novim investitorom 17.12.2003. Aneks br. 6. Ugovora o pravu građenja “u Splitu 15. studeni 1996.“ po kojemu prema čl. 2. i čl. 6. investitor samostalno uređuje imovinsko pravne odnose sa HŽ-om - navodi Rovan.

image

Dio nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske pod upravom HŽ-Infrastrukture d.o.o. koju je Grad Split dao u zakup društvu Small Mall d.o.o. bez prethodno pribavljenog ovlaštenja za raspolaganje, upravljanje i korištenje nekretnina Republike Hrvatske sukladno čl. 35. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Gist/

Time, poentiraju u GIST-u, ujedno postaje jasno da je Grad Split dostavu preslika Ugovora br. D-75 odbio samo kako bi spriječio dokazivanje da taj ugovor ne daje ovlaštenje Gradu Splitu za davanje u zakup nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske društvu Small Mall d.o.o., protuzakonito time štiteći posve suprotna tumačenja zamjenika dogradonačelnika Bojana Ivoševića objavljena u njegovoj osobnoj javnoj objavi na Facebooku.

- Promatran u širem kontekstu, ovaj slučaj pokazuje da se sadašnja Uprava Grada Splita - osim što nije ispunila predizborno obećanje o transparentnosti i vladavini prava -  ponaša se neodgovorno i nezrelo u vođenju grada te ne postupa u skladu s javnim interesom, nego dopušta dogradonačelniku Grada Splita da sebi pripisuje ovlasti upravljanja nekeretninama Republike Hrvatske koje ex lege pripadaju Vladi Republike Hrvatske. Još je problematičnije što takvim postupanjem i gradonačelnik Grada Splita za sebe očito uzurpira ovlaštenja koja pripadaju premijeru Republike Hrvatske.

Umjesto da su svi građani Splita i cjelokupna javnost zbog ovakvog postupanja već od Grada Splita dobili priznanje o prekoračenju ovlaštenja, raskid ugovora o zakupu i javne isprike, nalazimo se pred situacijom u kojoj će dokazivanje protupravnog i nezakonitog postupanja očito biti nužno pokrenuti pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske - poentira Rovan.

image

Mario Rovan

Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 07:21