StoryEditorOCM
Splitode ušteđevina

Splitski penzioner skupo platio naivnost: nasjeo na slatka obećanja, pa ostao bez 20.000 €! Policija istražuje slučaj

Piše SPLIT SD
29. svibnja 2024. - 11:07

Policijski službenici su jučer zaprimili kaznenu prijavu računalne prijevare. Oštećeni 70-godišnji muškarac je prijavio kako su ga nepoznate osobe kontaktirale telefonskim putem predstavljajući se kao brokeri a u svezi ulaganja u kriptovalute pri čemu su ga doveli u zabludu u svezi zarade, pa je tako tijekom posljednja dva mjeseca omogućio putem aplikacije pristup svom računalu i mobitelu da bi primijetio kako se obavljaju u njegovo ime razne transakcije. Kad je htio pristupiti navodnoj dobiti shvatio je da ne može i da je prevaren za iznos koji mu je na ovaj način skinut s računa i to gotovo 20 tisuća eura. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Računalne prijevare postaju sve učestaliji problem, pa su iz splitske policije upozorili građane da budu oprezni na internetu kako ne bi bili prevareni.

-Upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac- poručili su iz PU splitsko-dalmatinske.

image
Saul Loeb/Afp

Kako bi izbjegli ovakve vrste prijevara policija savjetuje sljedeće:
- ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, PIN i CVV broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)

- osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ako niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe

- ne potpisujte dokumente ako niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)

- prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima. O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

Posjetite stranicu Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznajte kako se zaštititi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 22:31