StoryEditorOCM
Splitocjena ustavnosti

Splitski zaštićeni najmoprimci idu na Ustavni sud: ‘Zbog novog zakona postat ćemo beskućnici! Oduzeta su nam sva prava‘

Piše Hina
17. listopada 2024. - 15:50

​Udruga stanara grada Splita pred Ustavnim ​je sudom​ pokrenula postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda koji se tiču zaštićenih najmoprimaca.
U priopćenju navode kako zakon propisuje da vlasnici stanova imaju isključivo pravo birati četiri mjere koje predstavljaju načine ukidanja zaštićenog najma, tj. pretvaranje zaštićenih najmoprimaca u podstanare ili beskućnike, bez ikakvog utjecaja najmoprimaca na njihovu odluku.
Za očekivati je da će se vlasnici stanova opredijeliti za ulazak u posjed stanova, odnosno efektivno izbacivanje zaštićenih najmoprimaca na ulicu.

image
Dragan Matić/Ilustracija/Cropix

Napominju da se sve događa u jeku najveće nekretninske krize u povijesti Hrvatske, kada je u urbanim sredinama gotovo nemoguće pronaći nekretnine za dugoročni najam, a cijene u prodaji dosežu astronomske iznose. 
U prijelaznom periodu ​"provedbe zakonskih mjera​" dosadašnji zaštićeni najmoprimci bit će obvezani plaćati 50 posto iznosa tržišne najamnine vlasnicima stanova po cijeni od 9,38 eura po četvornom metru, bez obzira na stanje, funkcionalnost i opremljenost stana.
​- Mi, nekadašnji nositelji stanarskog prava, sada zaštićeni najmoprimci, jedina smo preostala društvena skupina kojoj su na brutalan, diskriminacijski način u periodu tranzicije oduzeta stečena prava ustavne kategorije. Država je skupini stanara u društvenim stanovima omogućila otkup stanova po povlaštenim uvjetima, a drugoj skupini u privatnim stanovima nije, pa je time počinila diskriminaciju, odnosno prekršila najjače ustavno načelo jednakosti pred zakonom​ - navodi se.

image
Ante Čizmić/Ilustracija/Cropix

Zakonodavac je spornim zakonom odlučio konačno riješiti pitanje zaštićenog najma ​povećanjem najamnine na tržišni iznos bez prethodnog uviđaja stanja i funkcije stanova, vodeći se samo površinom nekretnina.
Način na koji je to izvedeno u zakonu potpuno je nerazmjeran i stavlja zaštićene najmoprimce u nemoguć položaj, odnosno ​oduzima im pravo na dom.​
Nakon 33 godine čekanja na pravedno rješavanje statusa stanara sa stanarskim pravom u privatnim stanovima, država će primjenom novog zakona, koji ponovno nije usklađen s Ustavom, zaštićene najmoprimce još jedanput degradirati, sada u najmoprimce (podstanare), odnosno beskućnike.​
Tu sudbinu dijeli više od 3500 obitelji u cijeloj državi, a najviše u Zagrebu i Splitu - stoji u priopćenju Udruge stanara grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 15:50