StoryEditorOCM
Splitdomoljublje s figom

Što je prava pozadina odluke da nastava u dalmatinskim školama počne himnom? HDZ mora popustiti jer mu DP ‘čuva‘ većinu

Piše Sandra Barčot
6. rujna 2024. - 21:02

Opet se bavimo političkim prepucavanjima, a ne ulaganjima u odgoj i obrazovanje, pa je Domovinski pokret, koalicijski partner vladajućeg HDZ-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji „iskoristio” preporuku aktualnog župana i resornog pročelnika, za još jedno poentiranje – je l‘ treba izvođenje himne u školama ili ne?

Rat priopćenjima odavno "guši" i naše medijske prostore, prozivanja i etiketiranja tko je veći domoljub a tko ne, tek je dio političkog folklora u Hrvata, bez konkretne akcije, ali i nepoznavanja materije.

Glavno je da svađe ima, "pametnih" prigovora, a od akcije i ulaganja u budućnost, u ovom slučaju naših školaraca, ostane tek samo - A.

Idemo prvo s preporukom Blaženka Bobana župana splitsko-dalmatinskog i Tomislava Đonlića, pročelnika koji je iz svog resora Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu "izgubio" sve osim obrazovanja.

U okružnici koja je poslana svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji spomenuti dvojac uz lijepe želje za početak nove školske godine 9. rujna, između ostalog, navodi da se početak nastave "obilježi intoniranjem državne himne kao neizostavnim dijelom svake manifestacije". Još navode da bi bilo uputno provjeriti jesu li sva državna i županijska obilježja na istaknutim mjestima (zastrve, grbovi i sl.)

image
Bruno Konjević/Ilustracija/Cropix

Iza svega je nastavak suradnje s Domovinskim pokretom, koji drži prevagu u županijskoj Skupštini i HDZ-u sa partnerima HSP-om i HGS-om, čuva "većinu", pa je sporazumom sa HDZ-om oformljen novi Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu samo s jednim ciljem – da pročelničko mjesto na neodređeno vrijeme, bude dodijeljeno Željku Primorcu, nekadašnjem HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika Vrgorca, kojeg je nakon toga tadašnji HDZ-ov ministar kulture Zlatko Hasanbegović smjestio u Konzervatorski odjel Split, a ulaskom u Domovinski pokret uposlen je u županiji u navedeni Odjel, gdje se samo čekalo i njegovo imenovanje za pročelnika.

I sada na preporuku vladajućeg HDZ-a za početak nastavne godine, stiže novo priopćenje DP-a u kojem, između ostalog, navode:

- Stoga će uskoro izvođenje nacionalne himne postati sastavni dio početka nastavnog procesa... Stoga, kada čujete ovih dana kako netko ima nešto protiv izvođenja himne u školama, trebate znati kako taj ne želi dobro ni našem narodu ni našoj Domovini - poručuju iz splitsko-dalmatinskog Domovinskog pokreta.

image
Screenshot/ Facebook

No, što to i tko ne želi dobro našoj Domovini kada je izvođenje Lijepe naše sastavni dio svih školskih manifestacija, poglavito prvog dana nastavne godine i početak svečanosti primanja onih najmanjih u školske klupe – prvašiće?

- Poslana je "okružnica školama" kakve se često šalju. Najnormalnija je stvar da se na početku školske godine zaželi sreću i uspjeh u radu. Što se tiče izvođenja državne himne, škole dobro znaju što trebaju raditi i kako. Prema tome, svima skupa želim sreću na početku nove školske godine i puno uspjeha u radu! - kratko je poručio Tomislav Đonlić

image

Okružnica-preporuka SDŽ kao osnivača srednjim školama, te osnovnim školama, osim onih u Splitu i Makarskoj

Na naš upit i zahtjev DP-a „kako će uskoro izvođenje nacionalne himne postati sastavni dio početka nastavnog procesa”, pročelnik Đonlić je konkretan:

- Nemam informaciju vezano za bilo kakav eventualni zahtjev, no to će se morati urediti na nacionalnoj razini. Osobno nemam komentara na inicijative drugih stranaka, a svi ostali detalji pišu u „Okružnici/preporuci”…

U tom dokumentu se, među ostalim, navodi kako je ponedjeljak (9. rujna) prvi nastavni dan i bilo bi poželjno i lijepo obilježiti ga školskim priredbama i prihvatom učenika prvih razreda, kako je inače i običaj, a početak nastave obilježite intoniranjem državne himne kao neizostavnim dijelom svake manifestacije!

Što je oduvijek i pravilo, protokolarni dio svih priredbi, jer svake školske manifestacije, a poglavito prvi dan škole za prvašiće i starta najljepšom hrvatskom pjesmom - Lijepom našom.

Na ponos svih nas i kao hvala našim braniteljima! Što je i lako provjerljivo pregledavajući video-snimke manifestacija održanih u brojnim osnovnim školama u našoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 07:36