I jutros se na splitskoj peškariji mogu pronaći lijepi primjerci za današnji ručak. Obišli smo banke i odmah provjerili cijene "teške kategorije": veliki škampi su 40 eura, a mali 30. Šampjer 45 eura, velike škarpine idu po 35, a manje se mogu naći za 20.
Pronašli smo i divlje lubine koji idu za 40 eura, ali možete i dogovoriti cijenu pa ih platiti 30, koliko košta i kilo divljih komarči.
Za manje istančana nepca tu su i uzgojni lubin i komarča koji idu za deset eura po kilu. Ugor je, ovisno o veličini između četiri i šest, šarun četiri, pišmolj tri, cipli osam, muzgavac osam, tabinja četiri kao i trlja.
Neiskusnom oku će se učiniti da su lokarda i skuša ista riba, ali to nipošto nije istina, o čemu svjedoči i cijena pa je tako lokarda šest eura, a skuša 15.
Grdobina ide za 12 do 16, patarača za 16, a na akciji na više banaka su kozice koje se prodaju za sedam ili osam eura. Kozice mogu biti jako jednostavne za pripremu.
Tepsiju nauljite, dodajte kozice, začinite ih s malo soli i papra i stavite peći na 180 stupnjeva, za prste polizat!