StoryEditorOCM
Splitvruća sjedalica

Tko će naslijediti Meštrovića? Poznati splitski liječnik jedini se prijavio za novog ravnatelja KBC-a Split, a rok curi

Piše Ivica Marković
20. kolovoza 2024. - 10:53

Prema svemu sudeći KBC Split bi trebao krajem rujna ove godine dobiti novog ravnatelja bez prefiksa v.d. koji će najveću javnozdravstvenu medicinsku ustanovu u Dalmaciji, odnosno na jadranskoj obali voditi sljedeće četiri godine.

Naime, javni natječaj za izbor novog ravnatelja KBC-a Split, koji je Upravno vijeće (UV) bolnice raspisalo 7. kolovoza je pri kraju, budući da je natječaj otvoren do pola noći 22. kolovoza. Sukladno tome, po završetku natječaja UV ima rok od 30 dana da donese odluku o imenovanju novog ravnatelja, odnosno o prijedlogu imenovanja, koje mora potpisati i odobriti Vili Beroš, ministar zdravstva RH.

Kako neslužbeno doznajemo dva dana prije okončanja javnog natječaja za prvog čovjeka ove bolničke kuće, javio se samo jedan kandidat i to izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split i bivši zamjenik prof. dr. sc. Julija Meštrovića, bivšeg ravnatelja KBC-a Split, koji je s navršenih 65 godina i stečenim uvjetima za mirovinu to mjesto napustio 10. srpnja ove godine.

image

Izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić

Duje Klarić/Cropix

Kad je sjednica?

Kako UV bolnice sukladno zakonu mora svoju sjednicu na kojoj će raspravljati o novom ravnatelju bolnice sazvati najviše 30 dana od završetka javnog natječaja, po logici stvari ta bi sjednica UV trebala biti održana najdalje do 22. rujna ove godine.

Ako izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić bude jedini kandidat i ukoliko UV bolnice prihvati njegov program rada i njega kao novog ravnatelja izbor bi trebao biti vrlo jednostavan. No, kako do kraja javnog natječaja za ravnatelja ima još dva dana, rok za prijave je, kako smo već napisali 22. kolovoza u pola noći, treba pričekati taj rok, kako bi se utvrdilo je li se još netko prijavio za "najvruću fotelju" u splitskoj bolnici.

Naravno, ne treba zaboraviti da se i po završetku javnog natječaja treba pričekati nekoliko dana, budući da postoji mogućnost da je neki od potencijalnih kandidata za ravnatelja, svoju dokumentaciju za natječaj poslao poštanski i to u zadnjem trenutku. Sve prijave do pola noći 22. kolovoza su važeće, pa i one poštanske na kojima je pečat slanja zaključno s 22. kolovoza.

Dakle, po svoj prilici KBC Split će krajem rujna ove godine dobiti novog ravnatelja, iako ne treba zanemariti ni mogućnost da UV ne izabere nikog od kandidata i da bolnicom i dalje upravlja privremeni ravnatelj dr. Marko Jukić, poznati splitski ginekolog, koji je izabran na tu funkciju nakon odlaska Julija Meštrovića i koji je dobio prefiks v.d.. On na čelu bolnice može biti najdulje godinu dana.

image

Dr. Marko Jukić je privremeni ravnatelj KBC- Split

/Slobodna Dalmacija

Bilo kako bilo, tko god zasjeo u sjedalicu ravnatelja neće mu biti lako upravljati bolnicom, iz koje su odlasci liječnika i i medicinskih sestara, gotovo svakodnevna pojava i u kojoj se mnoštvo ljudi žali na svoja osobna primanje (poglavito medicinske sestre pojedinih odjela, klinika i zavoda), a podosta zaposlenih se žali i na međuljudske odnose.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 08:53