StoryEditorOCM
SplitBitka za Banovinu

Tko će od splitskih HDZ-ovaca protiv Puljka? Šuta je prirodan kandidat, ali iz vrha stranke imaju svog aduta!

Piše Mario Matana
4. listopada 2024. - 07:40

Predsjednički izbori su praktički pred nama, jesu, a istina je i da se na tim izborima znaju pojaviti svakakvi svatovi, kao i da zna doći do raznolikih rezultata, iznenađenja i uspjeha (ili neuspjeha) mimo svakih prognoza. No, dok se u strankama odlučuje tko će biti protukandidat ‘prvaku‘, vlasniku pojaseva svih organizacija u svojoj kategoriji, da se izrazimo boksačkim rječnikom, aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću, puno zanimljivija situacija valja se iza brda...

Naravno, iduće godine u proljeće, u svibnju, održavaju se lokalni izbori, a oni su puno bitniji i političkim strankama i građanima, od životne važnosti za jedne pa i za druge.

Već su počele stidljive najave kampanje za te lokalne izbore, recimo nedavno je svoju kandidaturu praktički istaknuo Željko Kerum koji na osnovu neke stare slave planira ponovno upasti u Gradsko vijeće barem, ako je već i on svjestan da kao gradonačelnički kandidat neće baš lako proći.

Poseban grad

U Splitu se naime sve to događa, jer Split je uvijek bio poseban i na političkoj sceni. Recimo, HDZ u srcu svojih parlamentarnih utvrda, IX i X izbornih jedinica, u Splitu nije često pobjeđivao – ako ne računamo godine Domovinskog rata, tek Ivan Kuret i pokojni Zvonimir Puljić su u četiri godine odradili mandat na čelu grada. To je promijenio 2017. godine Andro Krstulović Opara, pobijedivši upravo rečenog Keruma u drugom krugu.

Ova mala reminiscencija je važna jer upravo u HDZ-u, objektivno najvećoj hrvatskoj stranci, još uvijek nemaju konkretan odgovor na Ivicu Puljka! Aktualni gradonačelnik i predsjednik stranke Centar, unatoč nekim gafovima pa i naizgled padu popularnosti (to će tek pokazati ankete, a i poznato je da se stanje u politici lako promijeni u onih mjesec-dva prije samih izlazaka na birališta), i dalje se čini apsolutni favorit za funkciju prvog čovjeka grada pod Marjanom.

Ostali naime praktički nemaju nikakve šanse u direktnom obračunu: SDP se može nadati tek kojem vijećničkom mjestu, kao uostalom i MOST ili neka desna stranka, DP ili HSP recimo, a pitanje je i koliko će HGS biti bolji od njih. Uglavnom, opet se može očekivati dualnost na lokalnim izborima u Splitu, ili Centar i Puljak ili HDZ i ...

Upravo te tri točke zadaju glavobolju vrhu HDZ-a. Koga poslati na megdan Puljku? To je pravo pitanje za sve u HDZ-u jer, trenutna situacija pa i perspektiva, nije baš bajna za protukandidata ‘političkog OPG-a Puljak‘, kako gradonačelnika Splita pokušavaju diskreditirati.

Prema našim izvorima, Tomislav Šuta kao predsjednik gradske organizacije i šef HDZ-ovog kluba vijećnika u gradskom parlamentu figurira kao prvi izbor.

image

Tomislav Šuta je predsjednik GO HDZ i po tome logičan izbor za kandidata

Nikola Brboleza/Cropix

‘Šuta je odličan predsjednik stranke, operativan je, ostvario je uostalom dosta dobar rezultat na prošlim izborima.‘ - govore nam izvori iz HDZ-a koji podržavaju njegovu kandidaturu. Također napominju kako se o Šuti najozbiljnije priča u vrhu stranke kao o gradonačelničkom kandidatu.

No, postoje i skeptici koji kažu da se ‘pričalo‘ u Zagrebu o Šuti, da se naime posljednjih mjeseci sve manje priča o njemu, da su se pojavila neka druga imena. Kažu nam dobro informirani HDZ-ovci kako se spominje Jakša Balov, agilni i prilično korektni gradski vijećnik. Balov ipak ima daleko najmanje internih izgleda (spominje se i Ivana Zelić kao potencijalno prva žena na čelu grada, ako ne računamo povjerenicu Vlade RH za Split, ali daleko je još njena kandidatura), puno bolje kotira recimo Stipe Čogelja. Aktualni dožupan ‘piza‘ i u Splitu, dobro je poznat po gradu te ima solidnu reputaciju iz svojih prethodnih pročelničkih poslova, vjerojatno bi dobro namučio Puljka u drugom krugu. Njega je na mjestu dožupana, pa čak i župana, puno lakše zamijeniti jer su tu praktički sigurni u reizbor.

Spominje se i Andro Krstulović Opara, no čini nam se da se bivši gradonačelnik dobro umorio na toj poziciji, a uostalom govorka se i kako iz obiteljskih razloga nije spreman ponovno uskočiti na taj vlak. Zato je posljednje ime možda i najspektakularnije, a čini se i najbliže ostvarenju: Tonči Glavina!

image

Vrh stranke prema našim izvorima preferira ‘jača‘ imena...

Damir Krajac/Cropix

Aktualni ministar turizma i sporta, koji je imenovan sredinom svibnja na funkciju, formalno je član Gradske organizacije HDZ-a te bi, govore nam naši izvori, zapravo bio kandidat vrha stranke. Žrtvovao bi ministarsku funkciju za potencijalno mjesto gradonačelnika Splita koje HDZ-u znači puno više nego daju naslutiti prema vani. Čini se da je Glavina premijerov osobni izbor, a da ima nešto u tome govore i česta pojavljivanja u posljednjih nekoliko tjedana na splitskom području, Andreja Plenkovića i cijele delegacije naime, ali i Tonča Glavine u prvim redovima. Kandidatura ministra Glavine je i dvosjekli mač: prvo, poslala bi se neugodna poruka da se stav lokalne organizacije i njihovi kandidati na neki način ‘preskaču‘, a kao drugo, još nezgodnije, eventualni poraz od Puljka bi značio poraz vrha stranke!

Ništa ipak nije rečeno, jer još uvijek u središnjicu stranke nisu otišli popisi sa svim imenima za liste na predstojećim lokalnim izborima, a to bi se trebalo dogoditi brzo. Jer na Općem saboru HDZ-a koji će se održavati dva dana u Šibeniku, koncem listopada, bit će i službeno poznati svi kandidati!

image

Politički analitičar Jerko Trogrlić nije optimist za HDZ

Damir Krajac/Cropix/Cropix

Politički analitičar: Pobjeda za HDZ ostaje rebus!

O trenutnom predizbornom trenutku u HDZ-u pitali smo poznatog političkog analitičara i vlasnika renomirane PR agencije Jerka Trogrlića. Ne vidi ružičastu budućnost za HDZ na lokalnim izborima, barem ne za gradonačelnička mjesta u najvećim gradovima Hrvatske...

‘HDZ u ovom trenutku nema politički isprofiliranog kandidata koji bi pobijedio Ivicu Puljka. U prvom planu je logično Tomislav Šuta, no od kad je postao predsjednik lokalne podružnice do danas nije napredovao te ne donosi splitskom HDZ-u nikakvu dodanu vrijednost u odnosu na prethodnike.

S obzirom na njegovu poziciju i ambiciju te jer ne postoji u ponudi isprofilirani kandidat HDZ-a koji bi unio neizvjesnost u izbore za gradonačelnika, za očekivati je njegovu kandidaturu.

Glavina i Čogelja nisu dovoljno poznati što ne znači da nemaju potencijal, no realno u ovom trenutku pretendiraju na druge funkcije (ministar - župan), a nisam sklon vjerovati da bi se Krstulović Opara vraćao u ovu bitku. Na Domagoja Maroevića koji je više puta bio očekivano rješenje smo nekako potpuno zaboravili u tom kontekstu. Neko potpuno novo rješenje, netko “sa strane”, kao što je bio Zoran Đogaš, tražilo bi puno vremena, a i podijelilo bi i tako sve samo ne homogenu organizaciju. Po svemu sudeći pobjeda u tri najveća grada u Hrvatskoj i dalje ostaje nerješiv rebus za HDZ.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:38