StoryEditorOCM
SplitZABRINJAVAJUĆI TREND

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 500-tinjak djece odgodilo upis u školu. Psihologinja: ‘Roditelji stvaraju problem...‘

Piše Mia Uzinić
11. rujna 2024. - 09:21

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je čak 479 djece odgođen upis u prvi razred osnovne škole. Najčešći razlozi odgode su problemi s grafomotorikom, socijalna i emocionalna nerazvijenost ili zdravstveni problemi. Tomislav Đonlić iz Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije kazao je da se radi o "općoj nezrelosti djece", ali i da je povećan broj zahtjeva roditelja koji žele odgoditi polazak djece u školu.

Dječja psihologinja, Žana Pavlović, ističe da su djeca imaju sve slabije razvijenu grafomotoriku te da su socijalno, ali i emocionalno nezrelija. Glavni krivac svemu? Mobitel i Internet. 

- Sve navedeno je osnovni preduvjet za usvajanje brojnih vještina. Zabrinjavajuće je koliko djece ne zna primjerice vezati špigete jer im se kupuju isključivo obuća na čičak. Roditelji često sami sebi stvaraju problem. Godinama radim s djecom, ali sam shvatila da je rad s roditeljima također neophodan - govori Pavlović. 

image

Žana Pavlović

Privatni Album

Dodaje da djeca u predškolskoj dobi mogu razviti i socijalnu fobiju. 

- Djeca su usmjerena na internet i ekrane, postoje slučajevi u kojima dijete pokušava "zumirati" tiskani tekst. Dakle, pred dijete stavite knjigu, slikovnicu ili novinu, a ono prstima pokušava približiti slova kao što se može napraviti na mobitelu. Primjećujem i da nemaju dovoljno iskustva penjanja, trčanja, igranja...sve im je lako dostupno.

U kasnijoj dobi dolazi i do digitalne demencije jer se više ne trude zapamtiti broj telefona, sve im je lako provjerljivo - ponovo na Internetu. Često pate i od socijalne fobije, ne snalaze se u grupama s drugom djecom. Takva su najčešće djeca koja nisu redovno pohađala vrtić, koja su često imala viroze i ona kojoj roditelji ne dozvoljavaju da odlaze na rođendane druge djece, u igraonice, na druženja. Nije dobro pretjerano vezati dijete uz sebe - ističe Pavlović. 

image
Shutterstock

Od mobitela djeca nemaju koristi, a nema ni konkretnog, opravdanog razloga da ga dobiju prije nego što napune 12 godina.

- Dati djetetu mobitel u ruke je jedna od najgorih stvari koje možete napraviti. Osim što im direktno šteti, izlaže ih i brojnim opasnostima poput predatora, ali i digitalnom nasilju. Roditelji najčešće djeci kupuju mobitel u ranoj dobi radi sigurnosti, ali time ih ujedno i ne puštaju da se razvijaju jer za bilo koji problem mogu jednostavno nazvati mamu ili tatu te ne moraju razmišljati.

Jako im je važno postavljati pitanja poput "Ako ti netko koga ne poznaješ ponudi prijevoz što bi učinio" ili "Ako se izgubiš kome bi se obratio". Važno je učiti ih snalaženju u različitim situacijama. Škola je nešto potpuno drugačije od vrtića i djeca moraju biti sposobna snaći se u novom okruženju - zaključuje Pavlović. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 09:22