StoryEditorOCM
Splitjedan kroz jedan

U stranci Direkt imaju rješenje za splitske podstanare; pronašli su idealnu parcelu za gradnju priuštivih stanova!

Piše Mario Matana
15. listopada 2024. - 14:50

Izmjene GUP-a, dok se ne dogodi dugo najavljivani potpuno novi Generalni urbanistički plan za Split, izazivaju brojne reakcije. Kako među građanima, potencijalnim ili stvarnim investitorima, tako i među političkim strankama koje bi trebale zastupati građane, barem svoje biračko tijelo.

Iz stranke Direkt (da, to je dobar dio nekadašnje opcije ‘Pametno za Split i Dalmaciju‘, koja se formirala razlazom s bračnim parom Puljak te njihovim pristašama koji su pak osnovali stranku Centar) su pozvali splitsku gradsku vlast na rješavanje problema priuštivog stanovanja...

- Dosadašnja različita tumačenja istih odredbi GUP-a rezultirala su napadom na prostor u raznim varijacijama, od viška katova, podruma koji stoje na visini drugog kata ili gradnje zgrada ili trgovačkih centara na udaljenosti 4-5 metara od tuđih prozora.

Ono na što smo upozoravali proteklih tjedana je činjenica da se ovim izmjenama nije napravio nikakav pomak kojim bi se počelo rješavati goruće pitanje priuštivog stanovanja u Splitu već je ovaj, za mnoge naše sugrađane životni problem, ponovno stavljen na čekanje.

Grad Split je u 30 godina izgubio 40 tisuća stanovnika, pa je očekivano da će u idućih 15 godina ovim tempom izgubio još 20 tisuća. Nečuveno je da ni jedna gradska uprava, pa ni ova trenutna nije napravila ništa po pitanju rješavanja ovog problema, uvijek s izgovorom kako za ovakve projekte nedostaje zemljišta u vlasništvu grada.

Upravo zato smo danas sazvali konferenciju za medije na zemljištu u vlasništvu gradskih tvrtki "Parkovi i nasadi" i "Lovrinac", površine od oko 10 000 kvadrata. Dio ovog zemljišta je već bilo predviđen za prodaju, ali se zbog našeg javnog pritiska od prodaje odustalo - kazao je Branimir Urlić, član predsjedništva Direkta.

image

Predsjednica Direkta Kristina Vidan i član predsjedništva Direkta Branimir Urlić

Direkt

Što bi trebali napraviti njihove bivše kolegice i kolege na vlasti, poručila je Kristina Vidan, predsjednica Direkta.

- Ovo zemljište je čistih imovinsko–pravnih odnosa, s riješenom infrastrukturom, položeno uz glavne gradske ceste i nekoliko desetaka metara od škole i budućeg vrtića što ga čini idealnim za gradnju zgrade sa stanovima za najam nakon promjene namjene u sadašnjem GUP-a.

Osim ove lokacije predložit ćemo još neke lokacije za gradnju gradskih stanova za najam jer smatramo da je ovo problem koji ne može čekati iduće promjene GUP-a koje se najavljuju za nekoliko godina

Osim stanogradnje, u ovom procesu ćemo sudjelovati i s dodatnim prijedlozima koje se tiču novih zelenih površina, lokacijama za gradnju domova za starije, planiranje biciklističkih staza uz gradske i državne ceste, određivanje D zona na prostorima bivših kamenoloma i slično - navodi Vidan.

Iz stranke još jednom pozivaju građane da se upoznaju s predloženim izmjenama GUP-a i Prostornog plana i sudjeluju u procesu do ovog petka, 18. listopada, slanjem mišljenja i primjedbi na adresu gradske uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 18:52