StoryEditorOCM
Splitpovratak

Unuci hrvatskih emigranata iz Argentine vratili se korijenima: ‘Djed bi se ponosio da zna da smo se vratili ovdje‘

Piše Split SD
10. prosinca 2023. - 07:28

Život piše neobične priče. Axel Bosch rođen je u Buenos Airesu, a s 11 godina preselio se u Comodoro Rivadaviju, grad na jugu Argentine, u Patagoniji. Axelova obitelj vuče korijene iz Hrvatske, a zanimljivo je da i njegova supruga Flor također ima poveznicu s Lijepom našom. Upravo zbog toga odlučili su promijeniti svoj život i prije devet mjeseci preselili su se sa svojom kćerkicom u Split kako bi se povezali sa svojim korijenima i, kako kažu, svojoj malenoj omogućili bolju budućnost. No, krenimo redom. 

Axel Bosch je tradicionalni brijač, skejter, poduzetnik i otac pun ljubavi. Osnivač je Atlántico Barbería Patagónica, tradicionalne brijačnice inspirirane južnjačkim pionirima u Argentini. Axel je studirao kod nekih od najboljih brijača iz Argentine i cijelog svijeta: Arcaicos (Kolumbija), Figaro‘s (Portugal), Greaser Festival (Argentina) i Santiago Green (Rusija) i nastavlja svoje strastveno putovanje kako bi poboljšao svoju sjajnu tehniku.

image

Axel Bosch

The Inmediato

- Moj djed Antun Turk rođen je u Zagrebu i nakon rata je s roditeljima i bratom došao brodom u Argentinu. Trpio je nepravdu, gubitak i okrutnost u koncentracijskom logoru, ali je smogao snage preživjeti. Bio je jako mlad i slabo je govorio jezik, nažalost, nismo ga mogli naučiti od njega. Njegov duh nosim sa sobom. Danas znam da bi bio jako ponosan da je njegov unuk s vlastitom obitelji odlučio emigrirati u Split kako bi, uz velike napore, radio za bolju budućnost - objasnio je Axel. 

Svoju suprugu Flor Nieto upoznao je u Comodoro Rivadaviju, a njezina obitelj vuče podrijetlo iz Srijana pokraj Splita. Njezin pradjed Nikola Karaman emigrirao je u Argentinu, gdje je upoznao svoju suprugu Magdalenu Vidaković i imali su 12 djece. Njegov djed Santiago Karaman, njegova braća i potomci stvorili su u Argentini “Karamaneando”, godišnji festival u Saltu, koji odaje počast hrvatskoj obitelji i kulturi.

image

Axel Bosch sa suprugom Flor i kćerkicom

The Inmediato

Flor je diplomirala komunikologiju i posvetila se marketingu, bila je TEDx govornica i objavila je dvije knjige. Imala je i manekensku prošlost te je čak sudjelovala na izboru za Miss Argentine. Riječ je o paru mladih stručnjaka naviklih na naporan rad i konstantan trud. Zajedno rade za bolju budućnost svoje 2-godišnje kćeri Lane koja paralelno uči hrvatski i španjolski.

Axel i Flor, koji su već završili procedure za stjecanje hrvatskog državljanstva, nadaju se i planiraju ostati u zemlji svojih predaka.

- Prije devet mjeseci preselili smo se u Split i osjećamo se kao da ovdje pripadamo. Iako tek trebamo u potpunosti usvojiti jezik, ljudi su vrlo ljubazni i cijelo vrijeme nam govore da su sretni svaki put kad čuju da se Hrvati vraćaju. Obitelj moje supruge je iz Splita, prezime Karaman, a njezin brat je zajedno s argentinskim partnerima osnovao "Morfar", prvu argentinsku trgovinu u Hrvatskoj. Znamo iz prve ruke da se u ovoj zemlji može napredovati i zato smo ovdje - rekao je Axel. 

image

Axel Bosch sa suprugom Flor i kćerkicom

The Inmediato

Axel i Flor odlučili su s puno truda i zalaganja utabati svoj put. 

- U manje od godinu dana otvorio sam dvije brijačnice u Argentini, a žena mi ima marketinšku agenciju. Radimo, trudimo se i sada želimo mir, stabilnost i da možemo pridonijeti ovoj lijepoj zemlji, ali prvenstveno da pružimo bolju budućnost Lani, našoj kćeri. Jako smo zahvalni što to možemo učiniti - kazao je Axel, koji trenutačno radi u "Frapporti Vintage Barbers", najstarijoj brijačnici u Splitu, poznatoj po svojoj tradiciji i izvrsnosti, s odličnim recenzijama domaćih i međunarodnih klijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 12:23