StoryEditorOCM
SplitSubota za odmor

Uživajte u fascinatnim prizorima iz Splita: okupilo se i staro i mlado i baš su pustili mozak na pašu

Piše Božidar Lončar
7. listopada 2023. - 19:24
Ruža Paligorić je bila jedna od rijetkih umirovljenica na Festivalu mentalnog zdravlja. Čitanje i rad s rukama su njen način borbe za mentalno zdravlje kojom je ostala vitalna i u 88.-oj godini, kaže nam. Saša Burić/Cropix

Na Turskoj kuli u subotu sedmog listopada održan je „Festival mentalnog zdravlja” naziva „Dan mentalnog predaha”. Organizirala ga je udruga za promicanje mentalnog zdravlja „Feniks”. Prema riječima predsjednice udruge Marine Vidović, festival se održava treću godinu, drugu godinu na istoj lokaciji nakon što je prvi održan u Solinu. Održava se povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava desetog listopada. 

Program su organizatori opisali kao „pusti mozak na pašu”. A subota na otvorenom, ispod stabala, po suncu i za listopad visokim temperaturama bilo je pravo vrijeme za opuštanje i relaksaciju. Festival je počeo sa zakašnjenjem, u pravom „splitskom điru” kako se šalila Marina Vidović, nešto poslije 11 sati igrama za djecu poput „laštrika”, „trule kobile” i „vijače”. 

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

Odrasli su mogli isprobati „Tai Chi”, a djeca se okušati u igri s perjima „Jianzi”, nastavlja nam organizatorica. Popodne bi se trebale održati kreativne radionice origamija, bojanki, keramike i disanja, dok su popodnevni sati bili rezervirani za glazbu. Festival je zatvoren projekcijom filma „Lunani” na otvorenom u sklopu „Kina pod zvijezdama”. 

Za one koji su samo htjeli predahnuti od svega, mogli su se izvaliti na visećim ležaljkama, popiti kavu i pojesti njoke s jetricama ili vegetarijanski meni. Nas su privukli bezalkoholni kokteli zanimljivih naziva: „Šizofrenija”, „Borderline”, „Depresija” i „Bipolarni” ili kolače „Stabilizator raspoloženja”, „Anksiolitik”, „Antidepresiv” i „Antipsihotik”. Sve je bilo besplatno. Donacije su se mogle ostaviti u kasici za rad "Feniksa".

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

"Psihoterapija preskupa, nedostaje izbor"

Udruga „Feniks” osnovana je prije tri i pol godine od strane ljudi s mentalnim oboljenjima govori nam Marina Vidović koja ima bipolarni poremećaj. Odlučili su osnovati udrugu kako ne bi samo stajali sa strane i „žugali”, nastavlja nam predsjednica udruge:

- Skidanje stigme i senzibilizacija se mijenja, ali još je uvijek mnogo potrebno. Nedostaje suradnja institucija i izvaninstitucionalne podrške udrugama. Danas se nudi farmakoterapija i psihijatrijska podrška, nedostaje psihoterapija i kreativni načini podrške. Psihoterapijske usluge su preskupe i nedostupne onima kojima su potrebne. Nedostaje izbor, nismo svi isti.

image

Predsjednica udruge "Feniks", Marina Vidović.

Saša Burić/Cropix

Nekima je pak bilo dovoljno doći na Tursku kulu kako bi napunili baterije poput Marije Martinović koja je došla s mužem i dvoje djece i Ruža Paligorić kojoj ni već „dobre godine” nisu smetale da dođu.

- Došla sam s mužom Islanđaninom i dvoje djece. Došli smo radi njih, igara i prirode. Družimo se i sjedimo na otvorenom bez tehnologije i elektronike. Mentalno zdravlje je jedini uvjet ljudske sreće – rekla nam je Marija Martinović.

- Došla sam radi atmosfere i svježeg zraka, da ne stojim kući. Imam 88 godina. Malo nas je, osobito nas starijih. Da se ne brinem o mentalnom zdravlju ne bih doživjela ovolike godine. Treba biti staložen, ne biti nervozan, spavati, odmoriti se, ne upadati u depresiju. Ja čitam i radim nešto s rukama.

image

Ruža Paligorić je bila jedna od rijetkih umirovljenica na Festivalu mentalnog zdravlja. Čitanje i rad s rukama su njen način borbe za mentalno zdravlje kojom je ostala vitalna i u 88.-oj godini, kaže nam. 

Saša Burić/Cropix

Bez prostorija od osnivanja, možda dogodine?

Problem je što se o mentalnom zdravlju priča u kontekstu mentalnih bolesti, dok je opuštajuća nedjelja ili predah za kavu zapravo način brige o svom mentalnom zdravlju, istaknula je Marina Vidović.

Mi smo taj savjet poslušali. Uz kavu smo u hladovini napunili baterije kako ne bi „pukli kao kokice” ili kako nam „ne bi bila puna kapa” u skladu s humorističnim sloganima udruge Feniks. Još kada bi imali svoj prostor kojeg čekaju od osnivanja, mnogi bi članovi udruge i njihovi bližnji odahnuli, što nam je potvrdila i jedna majka s kojom smo danas razgovarali. Došao je rujan, opet su bili neki problemi, rekla nam je predsjednica udruge, pa se nadaju kako bi od iduće godine prestali biti "beskućnici" i ovisiti o drugima. Na radost roditelja poput majke koja je s nama podijelila svoju zabrinutost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 15:09