StoryEditorOCM
Splitiskra je dovoljna

VIDEO Splićanin luduje zbog vatrometa na vjenčanju u Vili Dalmaciji: ‘Tko im je to dozvolio? Zapalit će cijeli Marjan!‘

Piše Ana Pivčević
15. lipnja 2024. - 15:40

Vila Dalmacija jedno je od popularnijih mjesta za izricanje sudbonosnog "da". Ovu lokaciju za vjenčanja rado biraju domaći, ali i stranci. Mladenci nerijetko znaju svoje vjenčanje uljepšati vatrometom, ali upravo taj vatromet zadaje muke stanarima Meja.

- Nije mi normalno da se nasred Marjana pali vatromet i to cijelo ljeto, skoro svaki pir. Kako je to moguće i tko uopće daje dozvolu za to - pita se Splićanin koji nam je poslao i videosnimku vatrometa koji se održao prošlu subotu.

Svjestan je, kaže, da su vatrogasci u blizini, ali svejedno mu nije jasno da se u park-šumi dozvoljava vatromet.

- Jedna iskra može zapaliti cijeli Marjan. Park-šuma je dom mnogih životinja. Spominjala se najava uvođenja restrikcija vezano uz penjanje na marjanskim Šantinim stinama zbog očuvanja faune, a onda se ovakve stvari dopuštaju. O šokovima koje doživljavaju ljubimci koje skoro svako kućanstvo na ovom dijelu ima da ne spominjem. Ovakav scenarij znamo nekada imati i nekoliko puta tjedno, nekada u 22 sata, a često i iza ponoći - žali nam se sugrađanin.

Gradu Splitu, koji upravlja Vilom Dalmacijom, poslali smo upit o ovom konkretnom događaju, ali nas je i zanimalo je li potrebno tražiti posebna dopuštenja kako bi se održao vatromet. Pitali smo ih i jesu li razmišljali o zabrani vatrometa s obzirom na to da se prostor nalazi unutar Park- šume Marjan. Odgovor do zaključenja teksta nismo dobili.

Zato smo dobili Marka Pejnovića, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, koji je za zabranu vatrometa na ovom lokalitetu.

image

Marko Pejnović, ravnatelj JU-a Park-šume Marjan
 

Vojko Bašić/Cropix

- Prema informaciji koju smo dobili, ovaj slučaj paljenja vatrometa se odvijao na moru, otprilike 200 metara od obale, koje je u ingerenciji Lučke kapetanije Split, dok čuvari prirode nemaju ingerenciju nad morem.

U potpunosti se slažem s tim da bi i ovakva radnja trebala biti strogo zabranjena jer ugrožava, odnosno ometa postojeću faunu Marjana, a samo prekoračenje buke koje vatromet stvara ometa obližnje stanovništvo i nije sukladno Pravilniku o prekoračenju buke - rekao nam je ravnatelj Pejnović.

Naglasio je da realno postoji opasnost da vatromet, makar se odvija nad morem, djelomično padne na prirodu koju ova ustanova štiti.

- Cjelokupno područje Marjana je svrstano pod II. stupanj opasnosti od šumskog požara, te sukladno tome JU ima izrađen Preventivno-operativni plan zaštite od požara, gdje je vatromet zabranjena radnja - kazao nam je ravnatelj Pejnović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 15:40