StoryEditorOCM
Zagoraprivremeni prostor

Kakvo veselje za Imotsku krajinu; prostori Općine pretvoreni u dječji vrtić, u planu je i novi: ‘Vraćaju se ljudi...‘

Piše Braco Ćosić
22. listopada 2024. - 22:38

Iako djeca Zagvozda i okolnih zaseoka imaju vrtić u sklopu svoje Osnovne škole, još tamo od sredine devedesetih godina, ipak je otvaranje novog, ali i privremenog vrtića u zgradi bivše zgrade stare općine Zagvozd, u utorak bio iznimno radostan događaj kako za dječicu, tako i za njihove roditelje.

Naime, nakon što je tamošnja osnovna škola uvela cijelodnevni boravak učenika, pokazao se manjak prostora za vrtić, pa je agilno vodstvo općine odmah reagiralo te uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja,te MInistarstva za demografiju i useljeništvo, i iz vlastirtih sredstava osiguralo 220.000 eura te adaptiralo stare prostore općine, pretvorivši ih u lijepi i funkcionalni prostor za dvije grupe mališana.

- Da,ukupno njih 35 od danas će biti u tim lijepim prostorimna, gdje imaju sve preduvjete za igru i zabavu. Izgradili smo i igrališta u okružju vrtića. Moram naglasiti da će oni tu biti privremeno, jer paralelno planiramo, a pošto je osnivač vrtića naša Općina, izgradnju novog vrtića. Razlog tome su naše slatke brige, da imamo svake godine sve više mališana u našem mjestu i okolnim zaseocima.

image
Braco Ćosić

To raduje, pa smo već u planovima za novi veći vrtić u kojemu bi imali i prostore za jasličnu dob. Vraćaju nam se ljudi, Zagvozd je čini mi se, nekako prodisao, a djeca su naša budućnost, a njih ima. Vraćaju nam se ljudi, kako domaći, a imamo i pridošlica i to sve skupa raduje.

To su ti slatki problemi s boljom demografskom slikom, a na nama je osigurati djeci pristojan i funkcionalan smještaj, čime zadovoljavamo i same roditelje. Ministarstvo Regionalnog razvoja dalo nam je 80 tisuća eura. Ministarstvo Demografije i gionalnog razvoja 30 tisuća, a ostatak je dala naša općina - riječi su načelnika općine MIroslava Gaće.

- Ponosna sam na današnje otvorenje vrtića, jer je on ispred naše Osnovne škole. Imamo, kako istaknu načelnik slatke probleme, a sve zbog djece,kojih je svakie godine više, pa nam nedostaje dovoljno prostora, pošto smo prešli na cijelodnevnu nastavu i trebali su prostori za one najmlađe.

image
Braco Ćosić

Mislim da bolje lokacije nije bilo od ove kamene zgrade u samom središtu Zagvozda, koja je sa svojim sadržajima na dogvat ruke roditelja, i odgajatelja. U razgovoru smo i s logopedom, pa bi imali i tretmane logopeda za našu djecu.

Stručna služba je služba škole, imamo pedagoga i psihologa, brojke djece koje imamo u prvom razredu,pa konačno i onih koji će već slijedeće godine u vrtić su izuzetno povoljne, što daje itekakvu lijepu demografsku sliku Zagvozda,riječi su ravnateljice škole prof. Antonele Filipović.

Upravo je ravnateljica Filipović svečanim rezanjem vrpce otvorila novi vrtić, a njegov blagoslov podario je mjesni župnik Don Mate Munitić. Potom su mališani Zagvozda ušli u olijepe prostore, kako na njihovu, tako i na radost svojih roditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 23:36