StoryEditorOCM
ZagoraTEHNIČKA KULTURA

Mladi Osječani vrhunski su robotičari, ali jedna splitska ekipa sve je oduševila na natjecanju u Imotskom; upoznajte ih

Piše Braco Ćosić
2. srpnja 2024. - 09:36

Osnovna škola "Stjepan Radić" iz Imotskog drugu godinu zaredom bila je domaćin najboljih robotičkih ekipa viših razreda osmoljetki iz cijele Hrvatske.

"Robokup" je ekipno natjecanje osnovaca koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, školama, te Ministarstvom obrazovanja, a sve s ciljem popularizacije tehničke kulture.

Prof. Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu obrazovanja, otvarajući natjecanje, istaknuo je kako su upravo mala mjesta često središta kulture i duha. Tu su tvrdnju opravdali i učenici OŠ "Stjepan Radić", koji su za otvorenje natjecanja pripremili nekoliko glazbeno-scenskih izvedbi, s naglaskom na kulturnu baštinu Imotskog.

image
Braco Ćosić

Na "Robokupu" je sudjelovalo ukupno 69 učenika u 22 tročlane ekipe, od kojih je jedna bila iz BiH. Rješavajući tri raznovrsna zadatka, članovi svake ekipe trebali su udružiti snage kako bi teorijsko znanje primijenili na praktičnu izrade strujnih krugova, sastavljanje robota i programiranje.

Pobjednici u ukupnom poretku su učenici OŠ "Retfala" iz Osijeka, drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ "Ivana Brlić-Mažuranić" iz Andrijaševaca u Slavoniji, a treće OŠ "Ante Kovačić" iz Marije Gorice kod Zagreba.

U Imotskom su nastupile ekipe Zajednice tehničke kulture grada Splita (ZTK) i udruge za robotiku "Inovatic", koja je članica ZTK-a.

Posebno je uspješan bio tim "Inovatica", u sastavu Vito Tonšić, Mihovil Letina i Jure Vukušić, koji je u kategoriji Programiranje robotskog vozila (robo-košarkaš) zauzeo drugo mjesto, a u ukupnom poretku šesto. Mentor im je bio prof. Jozo Pivac, predsjednik "Inovatica".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 09:36