StoryEditorOCM
Zagoraulaganje u budućnost

Najpoželjnije mjesto za život mladih obitelji: vrtić je potpuno besplatan, evo kada nas očekuje otvaranje novog vrtića...

Piše PR
12. rujna 2024. - 15:10

Gradonačelnik Miro Bulj postavio je kamen temeljac za početak izgradnje najavljenog Dječjeg vrtića "Muljika" na svečanosti koja je organizirana ispred derutne i zapuštene zgrade u Glavicama, koja će uskoro biti potpuno obnovljena kako bi pružila sve uvjete za kvalitetnu socijalizaciju i psihofizički razvoj djece s toga područja.

Ova iznimno važna investicija, čija ukupna vrijednost iznosi 1.362.113 eura, uključuje temeljitu rekonstrukciju i nadogradnju derutne i zapuštene zgrade u vlasništvu Grada Sinja koja već dug niz godina nema nikakvu funkciju. Nakon završetka radova, površina vrtića povećat će se s 350 m² na 700 m², a građevinska parcela omogućit će izgradnju četiri nova dnevna boravka – dva za jasličku i dva za vrtićku skupinu – te opremanje vanjskog igrališta.

Cjelokupan projekt sufinanciran je sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a očekuje se da će novi vrtić biti u funkciji za osam mjeseci.

image

Grad Sinj

Gradonačelnik Bulj je rekao da su ulaganja u djecu i obitelji prioritet. "Ulaganje u budućnost, a posebno u našu djecu, uvijek je najvažnije. S ponosom mogu reći da je naš grad među rijetkima u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom i da smo među pet gradova u zemlji po broju rođenih u odnosu na umrle. Naša predanost ulaganju u obitelji i mlade pokazuje konkretne rezultate. Broj upisane djece u vrtiće povećan je sa 600 na 930, broj vrtićkih skupina porastao je s 27 na 43, a nakon gradnje novog vrtića bit će ih 47."

Sinj je u posljednje tri godine značajno unaprijedio uvjete za odgoj djece. Do 2021. godine u Sinju je izgrađen samo jedan vrtić, a jedan je zatvoren. Danas, osim novog vrtića u Glavicama, otvoreni su i vrtići "Nikolino" u Brnazama, "Ferata" u Tripalovu voćnjaku te "Vrilo" na Hanu. Kompletno su renovirani i unaprijeđeni postojeći vrtići, uključujući fasadu vrtića "Alkarić" i instalaciju centralnog grijanja u "Maslačku".

Napomenimo kako je vrtić u Sinju potpuno besplatan za svu djecu. Grad Sinj također je osigurao financijsku pomoć roditeljima u iznosu od 150 eura čija djeca nisu mogla biti upisana u jaslički i vrtićki program zbog popunjenosti kapaciteta. U Sinju nema nezaposlenih odgojitelja.

Grad je za vrtiće do sada izdvojio 8.114.284,90 eura, a planovi za budućnost uključuju i gradnju novog vrtića s četiri nove skupine u Karakašici, koji je već kandidiran na EU fondove, a čija investicija bi trebala biti oko 1.700.000 eura.

Ovaj intenzivan razvoj infrastrukture i ulaganja u vrtiće i obitelji odražava jasnu strategiju grada Sinja o najpoželjnijem mjestu za život obitelji i djece. S novim vrtićem, Sinj ne samo da će odgovoriti na trenutne potrebe za vrtićkim mjestima, već i dodatno doprinijeti demografskoj obnovi grada, stvarajući uvjete za zdrav i prosperitetan rast.

Svečanosti su nazočili bliski gradonačelnikovi suradnici, predstavnici voditelja projekta, predstavnici izvođača radova, ravnateljica DV-a "Bili cvitak", gradski službenici i zainteresirani građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 15:10