StoryEditorOCM
Zagorapostrojba s piketa

Nebom iznad Sinja i Splita letjeli Rafalei u čast petorici poginulih pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda

Piše Toni Paštar
17. listopada 2024. - 15:05
Nebom iznad okupljenih kod spomenika ”Slomljeno krilo” preletjelo je pet zrakoplova aero-klubova Sinj i Split u čast petorice njihovih članova poginulih na tom mjestuToni Paštar/Slobodna Dalmacija

U organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade u Sinju je u četvrtak obilježena 34. obljetnica osnutka hrvatskih zračnih snaga – Samostalnog zrakoplovnog voda zbora narodne garde. Ovu postrojbu koja je bila embrij hrvatskog ratnog zrakoplovstva 17. listopada 1990. godine osnovali su u sinjskoj sportskoj zračnoj Luci na Piketu malobrojna skupina članova aero-klubova Split i Sinj. Na samom osnivanju, koje se pripremalo u krajnjoj konspiraciji, bili su piloti i avio-mehaničari iz ovih dvaju klubova da bi im se uskoro priključili i padobranci. Poslije osnivanja 4. brigade ZNG u njen sastav ušli su i pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda.

Svečanost u četvrtak počela je svetom misom zadušnicom u bazilici Čudotvorne Gospe Sinjske za poginule pripadnike Samostalnog zrakoplovnog voda kao i sve poginule i umrle branitelje Domovinskog rata. Nastavljeno je u sinjskom kvartu Šimci gdje je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast petorici pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda - pilotima Branku Fridelu, Mladenu Škalicu i Bojanu Vojvodi, avio-mehaničaru Borisu Kekezu i padobrancu Davoru Šabiću – koji su smrtno stradali kada se na to mjesto srušio zrakoplov AN 2 kojim su poletjeli sa sinjskog aerodroma na ratni zadatak. Vijence su položili obitelji poginulih zrakoplovaca s predstavnicima udruge obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, a s njima je bio i Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

image

U ime predsjednika Zorana Milanovića vijenac je položio brigadir Krešimir Ražov

Toni Paštar/Slobodna Dalmacija

U ime predsjednika RH Zorana Milanovića vijenac je položio brigadir Krešimir Ražov, zapovjednik zrakoplovne baze HRZ u Zemuniku. U izaslanstvu koje je položilo vijenac u ime Vlade RH bili su Zlatan Bašić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, pukovnik u miru Ivica Ušljebrka, savjetnik ministra obrane i Igor Vidalina, voditelj Veteranskog centra Sinj. U ime Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana vijenac je položio pročelnik Damir Gabrić.

image

U ime predsjednika Zorana Milanovića vijenac je položio brigadir Krešimir Ražov

Toni Paštar/Slobodna Dalmacija

Vijence su još položili izaslanstva udruga 4. gardijske brigade, 2. bojne te slavne postrojbe, Veteranskog centra u Sinju, pripadnici vojarne 126. brigade i Policijske postaje Sinj i drugi. Molitvu odriješenja predvodio je fra Antonio Mravak, župnik župe Gospe Sinjske.

Za vrijeme odvijanja komemoracije nad prostorom u Šimaca i spomenika Slomljeno krilo nadletjelo je 5 zrakoplova aero-klubova Split i Sinj u čast petorice njihovih članova koji su u spomenutom padu zrakoplova poginuli 26. siječnja 1992. godine.

Komemorativna svečanost nastavljena je na Piketu, kod hangara na čijem pročelju stoji spomen-ploča kao trajni spomen na dan osnivanja Samostalnog zrakoplovnog voda. Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća održani su i prigodni govori. Evocirajući sjećanja na pripremu i samo osnivanje Samostalnog zrakoplovnog voda njegov zapovjednik Matko Raos, danas brigadir u miru, kazao je da su kroz postrojbu prošla 42 pripadnika od kojih je njih 7-ero poginulo, 8 ih je bilo ranjeno, a četvorica su umrla.

Prvi sastav Samostalnog zrakoplovnog voda imao je 18 pripadnika, pilota, mehaničara i padobranaca. U čast Dana Samostalnog zrakoplovnog voda padobranci aero-kluba Sinj s nebeskih visina donijeli su među slavljenike zastavu Republike Hrvatske i 4. brigade ZNG. Točno u 12,30 sati nad Sinjem i Piketom prvi put je preletio Rafal, a još je jedan preletio i nebom iznad Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 15:06