StoryEditorOCM
ZagoraSPAS ZA ZAGORU

Novi medicinski uređaj preporodio Imoćane i spasio ih čekanja i troškova: ‘Imali smo više od 150 pregleda!‘

Piše Braco Ćosić
11. rujna 2024. - 19:30

U samo dva mjeseca otkako je u imotskom Domu zdravlja instaliran novi CT-uređaj (kompjutorizirana tomografija) na njemu je obavljeno više od 150 pregleda pacijenata kako s područja Imotske krajine, tako i okolnih mjesta, uključujući i pacijente iz mjesta Makarskog primorja.

Osim što su obavljeni pregledi, uručeni pacijentima očitani nalazi, svi su oni na jedan način rasteretili ionako natrpane termine za slične preglede kod specijaliziranih službi u KBC-u Split. Da ne govorimo o novcima koje bi pacijenti potrošili, bilo iz vlastitog džepa, bilo putem putnih naloga Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

- Početkom srpnja, točnije 3. srpnja kada smo pregledali prvog pacijenta na novoinstaliranom uređaju, do ovih prva tri dana rujna, obavili smo 150 pregleda na našim pacijentima. Zasad, to trebam istaknuti, radimo samo srijedom, kada obavimo oko dvadeset pregleda u prosjeku. Tu je desetak neuropregleda i desetak pregleda toraksa i abdomena. Pacijenti su većinom s područja Imotske krajine, ali i šireg područja, Makarske, Vrgorca i još nekih mjesta naše županije - riječi su specijaliste radiologije dr. Nikoline Grabovac.

Grabovac preglede za sada obavlja i očitava nalaze zajedno sa svojom kolegicom Dr. Majom Pandža-Boban koja inače kao radiolog radi u Makarskoj. Njih dvije zapravo se znaju još od studentskih dana i evo sudbina je htjela da danas kao specijalistice radiologije rade na istom poslu i istom novom uređaju.

image

Dr. Nikolina Grabovac uz novi CT

Braco Ćosić

- Moram istaknuti da je sretna ona sredina koja ima ovakvu izvrsnu dijagnostičku opremu. Imotski je zapravo treći grad u Županiji iza Splita i Hvara koji ima ovakav sofisticirani uređaj. Ja osobno dolazim iz Makarske na tjednoj bazi kao ispomoć u pregledu pacijenata. Dolje u Makarskoj odrađujem preglede ultrazvuka, očitam nalaze te srijedom idem u Imotski gdje zajedno sa dr. Grabovac radimo na obradi pacijenata na CT-u. Svakako tu vidimo i njihovo zadovoljstvo da mogu praktički ispred svoga doma imati pregled i očitane nalaze te da ne trebaju ići u Split - riječi su Pandže-Boban.

- Dobra je stvar kada je sada tu CT jer čim vidite neku promjenu kada pregledavate pacijente na rendgenu ili ultrazvuku, da imate CT gdje do u detalje detektirate o čemu se zapravo radi i ako je još to početak neke bolesti da ga možete na vrijeme uputiti na daljnju obradu ili liječenje. Druga važna stvar je i što pacijent zapravo puno ne čeka na taj pregled i sve mu je na dohvat ruke - veli Grabovac.

image
Braco Ćosić

Preventivna zdravstvena zaštita stanovnika Imotskog, Imotske krajine, susjednih mjesta ovoga dijela Dalmatinske zagore, ali i naših sunarodnjaka iz susjedne Zapadne Hercegovine s novim CT-om podignuta je na višu razinu. Novi CT uređaj vrijedan oko pola milijuna eura kupljen je iz decentraliziranih sredstava te uz pomoć naše Splitsko-dalmatinske županije.

Uz taj uređaj, moderni rendgen, novi ultrazvuk, mamograf te ono najvažnije - stručne kadrove, Imotski je sada sigurno među onim sredinama čija je zdravstvena zaštita njegovih stanovnika podignuta na višu razinu, a da se ni ne govori o uštedi novca kako kod pacijenata, tako i kod HZZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 19:30