StoryEditorOCM
Zagorapriče hodočasnika

Ovaj čovjek zahvaljuje Gospi za najveći blagoslov, prijatelji iz Hercegovine pješačili do Sinja s posebnim zavjetom...

Piše Jelena Banovac
15. kolovoza 2024. - 12:44

Od ranih jutarnjih sati Sinj je bio prepun hodočasnika iz raznih dijelova Hrvatske i okolice, koji su stigli kako bi sudjelovali u proslavi jednog od najvažnijih marijanskih blagdana. Trenutno u gradu boravi više desetaka tisuća ljudi.

Gradonačelnik Miro Bulj, kojeg smo susreli po samom dolasku u grad, istaknuo je kako hodočasnici dolaze već mjesec i pol dana. Jutros im je i sam nosio vodu, a posebno mu je drago što svake godine raste broj mladih sudionika.

Naglasio je kako je vjera sastavni dio identiteta, kritizirajući one koji prema njegovim riječima, često omalovažavaju, referirajući se na nedavna događanja na otvaranju Olimpijskih igara.

image
Jakov Prkic/Cropix

Ulice su bile prepune ljudi koji su se kretali prema crkvi Gospe Sinjske. Neki su putovali satima, a neki pak danima. Park pored crkve mnogima je označavao kraj puta.

Tamo smo susreli trojicu prijatelja koji su putovali iz Tomislavgrada. Pješačili su zbog zavjeta za bolesnog prijatelja kojega uskoro čeka  teška operacija.

Inače gospodin s kojim smo pričali prije svega nekoliko mjeseci hodočastio je 31 dan od Santiaga do Lourdesa.  Često odlazi na hodočašća iz zahvalnosti Gospi za sve blagoslove. Jednim od najvećih smatra to što  je u dobi od 52 godine dobio jedino dijete.

Dok smo se približavali crkvi čuli smo različite dijalekte.

U žutim majicama zatekli smo društvo iz središnje Bosne, koje je sa stankama putovalo pet dana.

“Nijedna žrtva nije teška, svi znamo zbog čega smo tu” zaključili su.

image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix

Grad je bio iznimno živ, s brojnim štandovima i ugostiteljskim objektima koji su radili punom parom.Tijekom procesije, ulice su bile potpuno zakrčene. Hodočasnici su disciplinirano pratili rutu, mnogi u tišini, a neki uz molitvu. Naglasak je bio na pobožnosti i poštovanju.

Sudeći po svemu Sinj je, barem za danas, bio epicentar vjerskog života u Dalmaciji. Unatoč gužvama i velikom broju posjetitelja, atmosfera je ostala mirna i usredotočena na ono zbog čega su svi došli – proslavu Velike Gospe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 21:21