StoryEditorOCM
ZagoraŽIVOT S INFLACIJOM

Šok za građane u Zagori, najvažniji prehrambeni proizvod od jutros poskupio - 25 posto! Kupci: ‘Čemu toliko?‘

Piše Toni Paštar
2. rujna 2024. - 12:51

Građane u Zagori jutros je dočekao svojevrstan šok.

Najbolje ga je opisao umirovljenik kojeg smo zatekli u jednoj prodavaonici u Sinju, a koji je stalni kupac. Poslije salvi psovki i "spuštanja" neba na zemlju, krenuo s monologom:

- Što smo mogli i očekivati. Danas nam je povećalo mirovinu. Moje mjesečno povećanje u cijelosti ću ostaviti u pekari.

Svaki dan u obitelji nam trebaju dva i pol "francuza", k tomu za djecu uzmem nekoliko peciva koja su također krešila i eto dnevnog iznosa za koliko mi je povećana mirovina. Ne treba sumnjati da pekari neće biti jedini koji će ovih dana s cijenama proizvoda koje prodaju ići gore.

To je sigurno, jednako kao to je sigurno da ću s takvim povećanjima od svoje mirovine moći kupiti manje nego do sada. Osim ako mi Vlada neće povećati mirovinu da sva ta povećanja namirim, kao ovo u pekari. Znam da neće pa se držim one: "Uzdaj se, ne nadaj se!".

image
Ivana Nobilo/Cropix/Ilustracija

Njegovo nezadovoljstvo uzrokovano je činjenicom da je u jednoj od brojnih sinjskih pekarnica u ponedjeljak poskupio kruh "francuz", koji spada među najprodavanije artikle, i to za čak 25 posto.

Što reći na potez vlasnika konkretne pekare čijem smo povećanju cijena i osobno posvjedočili. Hoće li istim tragom i ostali pekari na području cetinske krajine? Koje su to sirovine i reprodukcijski materijali povećani toliko da je cijena popularne vrste kruha morala prema gore za četvrtinu?

Potrošačima nitko ništa ne objašnjava, tek prodavačice koje u odgovoru na pitanje zašto je cijena toliko povećana uredno odgovaraju:

- Jutros naredio gazda.

Drugih objašnjenja nema. Ali će zato, ne treba sumnjati, cijene kruha, ali i sve druge, ponovno u galop. Čim se poveća cijena električne energije i plina, a izvjesno i drugih energenata.

Državni statističari, kojima su ove godine plaće "krešile" više od 30 posto, a umirovljenicima tek nešto više od 10 posto, za to vrijeme će nas uvjeravati kako je inflacija sve manja i kako je Hrvatska po usporavanju rasta cijena među najboljim zemljama u Europi.

Možda bi im se i povjerovalo da smo u totalnoj informativnoj blokadi. Još, hvala na pitanju, nismo.

Pa do nas dopiru i statistički podaci koje objavljuje briselska administracija, da ne govorimo o podacima neovisnih analitičara, a koji se bitno razlikuju od službenih hrvatskih, naravno na štetu potrošača. Zaključno: u ponedjeljak je krešila cijena kruha, a slijedi sve ostalo.

Ili će Vlada ipak priznati da velika većina građana Hrvatske s mjesečnim plaćama i mirovinama ne živi već tek "kuburi" na granici preživljavanja i sukladno tomu povlačiti poteze, uključujući i regulativu prema pekarima čiji profit ekspandira brže od vrata šopane guske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:55