StoryEditorOCM
Zagoramreža u komi

‘Živim 400 metara zračne linije od HT-ova odašiljača, a plaćam roaming?! HT: ‘Signal ne možemo zaustaviti na granici...‘

Piše Mate Primorac
22. listopada 2024. - 19:13

Stanovnici vrgorskih pograničnih sela Stilja i Kašča već desetljećima muke muče s mobilnim i TV signalom, brojni apeli i dopisi prema mobilnim operaterima napokon su urodili plodom. U ožujku ove godine Hrvatski Telekom pokrenuo je izgradnju bazne stanice na Bliznim gomilama kako bi pored pograničnog mjesta Kašča (zaseoci Grljušići, Maršići, Turići, Kurilji, Tolji i Divići) u Stiljima imali kvalitetan signal. Ne treba posebno isticati kako je surov život u ovim selima uz granicu.

image

Stilja

Vojko Bašić/Cropix
image

Kašče

Ivo Ravlić/Cropix

Godinama nisu imali osnovnu infrastrukturu za život što je dobrim dijelom i potaknulo mladost na odlazak od Zapadne Europe do Australije i Novog Zelanda tako da su danas u tim selima ostale samo osobe starije životne dobi. Nakon 90 godina svoja vrata je zatvorila i područna škola u Stiljima, dok su brojne njive, vrtovi i vinogradi s jedne i druge strane granice ostali napušteni. To se, između ostalog, događa i zbog EU birokracije te policijskih kontrola i rigoroznih kazni kojima su preostali stanovnici izloženi u iznosu od 331 do čak 1327 eura ukoliko nemaju pograničnu propusnicu prilikom odlaska na svoju oranicu, šumu…

I kad su se ponadali da ih je napokon malo krenulo s postavljanjem mobilnog odašiljača (jer su im BiH mobilni operateri učestalo "jeli" nekad kune,  a danas eure s računa op.a.) pojavili su se prvi problemi.  

image

 

 

Shutterstock

- Prije nekoliko dana nisam imala HT signala skoro dva sata, pojavio mi se roaming na mobitelu, igrom slučaja to sam brzo primijetila, pa nije bilo velike štete. Moram istaknuti da se to prije nije događalo kad se tek pustio repetitor u rad, ali vidim da u posljednje vrijeme svako malo imamo problema.

Zbog toga sam odlučila mobitel podesiti na ručno traženje mreže. Međutim, ne razumim zašto se to događa jer je moja kuća udaljena najviše 400 metara zračne linije od bazne stanice na Bliznim gomilama. Hrvatski Telekom mora dati neko objašnjenje svojim korisnicima - kaže nam Lidija Maršić iz Stilja.  

Slične probleme ima i Ivica Primorac Jozipov iz Kašča, kojeg smo sreli dok je tražio bržu internet mrežu.  

- Kod mene je „Telemach“, kad su pustili repetitor u rad pred kućom sam imao 4G mrežu, a sad moram pješačiti okolo po 300- 400 metara kako bi je uhvatio - požalio nam se Primorac.  

Kontaktirali smo Hrvatski Telekom da čujemo i njihovu stranu priče. 

- Hrvatski Telekom kontinuirano ulaže u razvoj i kvalitetu svoje mreže kako bi što većem broju korisnika omogućio što kvalitetnije korištenje usluga. Na žalost, na pojedinim lokacijama poput ove koju navodite u svom upitu, može doći do „miješanja“ signala budući da je riječ o pograničnom području.

Naime, signali koji prelaze državne granice odnose se na sve pogranične prostore, kako Republike Hrvatske, tako i svih ostalih država. Hrvatski, kao i svi drugi operatori nastoje što bolje pokriti svoje korisnike uz maksimalno poštivanje regulative. Zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima i stalnom razvoju mreže, HT ne bilježi značajnije probleme sa stranim signalom.

image
Mate Primorac

No, potrebno je razumjeti kako signal niti jedne mreže nije moguće fizički zaustaviti na granicama država. Upravo zbog prirodnog širenja signala uspostavljena je i procedura ograničavanja frekvencija i razina signala uz pogranična područja, kroz preporuke CEPT (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations) i međunarodne sporazume.

Prema tim sporazumima dopušteno je da signali prelaze granicu do određene dubine i s određenom snagom, što je regulirano navedenim propisima. HT emitira signale koji su u granicama standarda i pravilnika na snazi u RH, a uz granice se poštuje poseban režim rasporeda frekvencija svih operatora s obje strane granice. Iako se navedeni sporazumi poštuju, ponekad se događa da pojedini korisnici kratkotrajno koriste usluge mreže operatora iz susjednih zemalja.

image
Mate Primorac

Kako bi se zaštitili od neželjenih troškova i spajanja na mrežu drugih operatora, kontinuirano savjetujemo korisnicima da u postavkama svojih mobilnih uređaja uključuju „ručno traženje mreže" kao opciju, čime će spriječiti prelazak svojeg mobilnog uređaja na mreže stranih operatora.

Ručni odabir predstavlja najsigurniji način za odabir željene mreže u pograničnim područjima. Ako je u navedenim postavkama uređaja uključeno „automatsko traženje mreže", postoji mogućnost da pri dolaznom pozivu uređaj izabere signal drugog operatora, te se takav poziv registrira kao roaming poziv.

Kod većine smartphonea postoji mogućnost i deaktivacije podatkovnog prometa ručnom postavkom isključenja kada je korisnik u roamingu. Dodatno, s ciljem sprečavanja neželjenih troškova, korisnici prilikom prelaska na drugu mrežu dobivaju SMS poruku od HT-a kojom ih se informira o uvjetima korištenja usluga u mreži u kojoj se trenutno nalaze“, stoji u dopisu ovog mobilnog operatera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 19:14