StoryEditor
SplitBUDUĆA PROFESORICA

Albini nije slava udarila u glavu, već je na četvrtoj godini Filozofskog faksa: Sigurno ću diplomirati. Mogu se zamisliti u radu s djecom i mladima

23. veljače 2021. - 10:56
Albina je već obranila završni rad na preddiplomskom studiju engleskog i povijesti na splitskom Filozofskom fakultetuPrivatna Snimka

Ne pamti se kada je zadnji put pobjednička pjesma, pa i pobjednica sama, na Izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije - doživjela ovako pozitivne reakcije kao što je slučaj na netom održanoj ovogodošnjoj Dori. Pohvale na račun pjevanja, cjelokupne izvedbe, ali i izrazito skromnog ponašanja mlade laureatkinje Albine Grčić stižu doslovno iz cijeloga svijeta, a najponosniji na mladu zvijezdu su u njezinom rodnom Splitu.

Radost pobjede i sve najbolje na Eurosongu u Rotterdamu Albini Grčić poželjeli su i njezini kolege sa Sveučilišta u Splitu budući da je dvadesetdvogodišnja pobjednica Dore ujedno i studentica četvrte godine studija engleskog jezika i povijesti na splitskom Filozofskom fakultetu.

Već je imala svečanu promociju nakon završnog rada na preddiplomskom studiju, a sada, paralelno s pjevačkom karijerom, grabi i u nove akademske pobjede. 

Zbog čega ste odabrali Filozofski fakultet, smjer engleski i filozofija, i zašto baš u Splitu?

- Moja prva želja zapravo je bio španjolski jezik i povijest, ali zbog tadašnjih životnih okolnosti ipak sam se odlučila na fakultet u rodnom gradu Splitu. Kako na našem Filozofskom fakultetu Odsjek španjolskog jezika još nije bio zaživio, zamijenila sam ga engleskim. Povijest sam zavoljela još u srednjoj školi zahvaljujući profesoru Jurici Dukanu koji je na jako zanimljiv način organizirao predavanja i nastavu iz istog predmeta.

image
Matija Đanješić/Cropix

Jeste li razmišljali da odete na studij u neki drugi grad? Stižete li uskladiti karijeru i studiranje? 

- Jedno vrijeme sam, zbog ljubavi prema glazbi, razmišljala i o potencijalnoj prijavi na studij mjuzikla u Londonu, za što sam imala i preporuke profesora i to zbog suradnje s jednom engleskom umjetničkom školom u zajedničkom projektu. Međutim, ipak sam se predomislila. Kolege i profesori me uistinu maksimalno podržavaju i pomažu mi da ovaj period prođe što "bezbolnije" za moje školovanje. Svakome bih poželjela i preporučila studiranje na Sveučilištu u Splitu.

Imate li ambicije nekad u budućnosti raditi u struci, kao profesorica engleskog jezika i povijesti možda u nekoj školi?

- S obzirom na trenutnu situaciju puno mi je izgledniji scenarij u kojem je glazba ono čime se primarno "bavim", ali naravno fakultet želim završiti jer nikad se ne zna, a i svakako se mogu zamisliti u radu s djecom i mladima.

Puno poznatih pjevača na žalost nikad nije završilo fakultete iako su neki od njih došli do završne godine studija. Bojite li se da se to i Vama dogodi?

- Iskreno, ne bojim se jer poznajem sebe i jako dobro znam da kad nešto zacrtam onda to i ostvarim, a pogotovo kada se radi o obrazovanju. Ne predstavlja mi to nikakav teret, dapače ja sam jedna od onih koja se puno bolje organizira kada ima više obveza.

Čujem da ste bili učenica Prve gimnazije u Splitu. Što možete kazati o toj školi i kakve vam je temelje dala za nastavak školovanja? Kakva ste bili učenica?

- Prva gimnazija svakako je najljepša faza mog školovanja. Tamo sam postavila dobre temelje za nastavak školovanja i zavoljela društvene predmete, te zaključila da su jezici ono u čemu se najviše mogu zamisliti u okviru struke. Također, u prvoj gimnaziji imala sam mogućnost njegovati i svoju umjetničku stranu; škola je u suradnji s Englezima organizirala projekt - mjuzikl "Little Shop od Horrors", koji je za mene i jedno od ljepših takvih iskustava. Profesori iz Prve gimnazije me i dandanas puno podržavaju i daju "vjetar u leđa".

Na koncu, imate li plan kako uskladiti brojne obaveze oko Eurosonga s onima na fakultetu?

Sigurno ću pronaći način; vjerujem da će profesori imati razumijevanja i da ću uz pomoć i upute kolega s fakulteta uspješno izvršavati obveze prema svom studiju.

image
Matija Đanješić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 12:50