stdClass Object ( [id] => 1327110 [title] => Bitka za trg: Kako su Puljkovi miljenici došli do parcele bez koje se ništa ne može napraviti na "zlatnoj" lokaciji [alias] => bitka-za-trg-kako-su-puljkovi-miljenici-dosli-do-parcele-bez-koje-se-nista-ne-moze-napraviti-na-zlatnoj-lokaciji [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih dana iscurio je u javnost podatak da je tvrtka “Best in parking - parking development” d.o.o. kupila nekoliko parcela na splitskom Trgu Hrvatske bratske zajednice.

Kupovina nije nova, ali je uzbudila duhove jer je riječ o osjetljivoj lokaciji. Naime, davno prije njih bivši vlasnik, poduzetnik Eduard Ugrina, je od franjevaca kupio 397 kvadrata zemljišta trokutastog oblika kojim se zabio kao “klin” u projekt star četiri desetljeća i visokim cijenama ucjenjivao Grad.

Naime, još 1981. godine proveden je urbanistički natječaj za područje sadašnjeg Trga HBZ, na kojem su pobijedili Stanislav Mladinić i Frano Gotovac. Natječaj je definirao izgled sadašnjih zgrada PU splitsko-dalmatinske i Croatia osiguranja. Ove zgrade imaju specifične zaobljene dijelove koji su okrenuti prema središtu budućeg trga. Nedostaju još dvije zgrade da bi se oformio kružni trg. A njih nema već desetljećima. Kako stvari stoje, pitanje je kad će se izgraditi.

Jedna od njih je zgrada OTP banke, koja bi se trebala nalaziti sjeverozapadno, a istočnije je prostor za zgradu gradske uprave koja bi se jednom trebala doseliti iz zgrade Banovine. Da bi kružni trg bio dovršen po davnom projektu, u budućnosti bi se proširila i sadašnja zgrada Croatia osiguranja.

No, prije nego što se sve ovo izgradi, treba iskopati veliku građevinsku jamu. Skoro čitav prostor na Trgu istočno od željezničkog tunela treba pretvoriti u podzemnu garažu s oko tisuću parkirnih mjesta. Podzemna garaža bila bi na tri etaže. Za nove građevine potrebno je osigurati 536 mjesta, a u javnu garažu treba stati još 450 vozila. Iznad tako velike podzemne garaže bi došli pješački koridori, trg, malo zelenila i podigle bi se zgrade.

---

image

Ovako neuređeno izgleda Trg HBZ danas. Usred grada Splita, na top lokaciji. I tako to traje već više od četiri desetljeća

Vojko Bašić/Cropix
---

Ali... Tu je problem s onih 397 kvadrata. Naime, s bivšim vlasnikom Eduardom Ugrinom Grad se natezao godinama, a ondašnja Splitska banka odlučila je na koncu središnju poslovnicu izgraditi na ulici Domovinskog rata.

”Best in parking - parking development” d.o.o. je nova tvrtka iz poslovnog carstva Austrijanaca koji drže brojne garaže u središnjoj i jugoistočnoj Europi, a neki od načina kako osvajaju lokalna tržišta izazivaju kontroverze i otpor domaće javnosti. Predstavnici za ove krajeve su braća Ibrica i Zlatan Zulfikarpašić, koji vode i tvrtku “Small Mall” d.o.o., koja trenutno izvodi građevinske radove na Manušu za podzemne garaže, hotel i trgovački centar.

Prema Detaljnom planu uređenja Trga HBZ, parcele od “Best in parkinga” nalaze se na strateški zanimljivoj poziciji za poslovne pregovore. Naime, bez njih se ne može kopati veliku građevnu jamu. No, isto tako, njihove parcele su na jednom od pješačkih ulaza u podzemnu garažu. Također, u susjedstvu su OTP banke, dapače, čak zadiru dijelom na područje zgrade koju bi Banka mogla izgraditi prema Detaljnom planu.

Upitali smo OTP banku je li u pregovorima s tvrtkom “Best in parking” d.o.o. da zajedno budu partneri u projektu, ili da se “Best in parkingu” prepusti upravljanje podzemnom garažom?

- Komentiranje bilo kakvih diskusija, razgovora ili pregovora s partnerima, klijentima ili potencijalnim partnerima smatramo kršenjem poslovnih tajni, a u slučaju klijenata i bankovne tajne te shodno tome ni sada, a ni u budućnosti nismo u mogućnosti dati komentar na ovakav i sve slične upite - glasio je kratak odgovor Banke.

Nismo bolje prošli ni kod “Best in parkinga”, ali ni u Banovini. Naime, upitali smo namjeravaju li poslovno surađivati u vezi projekta na Trgu HBZ Ibricu Zulfikarpašića, prokuratora tvrtke “Best in parking”, i dogradonačelnika Grada Splita Bojana Ivoševića. Ali, ni od jednog nismo dobili odgovore.

No, prema nekim informacijama, ne vlada idila među partnerima, odnosno “Best in parking” želi preuzeti upravljanje garažama, što navodno ne odgovara Banci.

---

image

Možda Splićani koji će se tek roditi dožive da Trg hrvatske zajednice ovako izgleda

---

Kako bilo, godinu dana nakon što su “Best in parking” postali vlasnici, nije podnesen zahtjev za izdavanje lokacijske ni građevinske dozvole. U međuvremenu je izmijenjen DPU, i to tako da je otpalo oko 200 podzemnih parkirnih mjesta za javnu garažu, koja su bila na izdvojenoj lokaciji blizu hotela “Globo”, a što je preostalu javnu garažu od 450 mjesta učinilo još atraktivnijom s obzirom na dolazak Općinskog suda koji nema parkinga.

Ukoliko postoji problem s “Best in parkingom”, njihove parcele je teško izbaciti iz projekta jer bi onda valjalo smanjiti kapacitet garaže, a to znači da bi valjalo ili smanjiti izgrađenost zgrada (budući da one moraju po GUP-u imati određeni broj parkirnih mjesta), ili smanjiti javnu garažu.

Zanimljivo, iako se “Best in parking” povezuje sa sadašnjom vlasti, oni su na Trgu HBZ ušli u igru još za vrijeme bivše vlasti. Naime, kako se vidi po vlasničkom listu, založno pravo upisali su 19. ožujka 2021. na temelju zajma koji su dali - od pola milijuna eura. Također, ugovor o kupoprodaji su sklopili s Ugrinom godinu kasnije, 12. travnja 2022., nekoliko dana nakon što je Puljak sa suradnicima podnio ostavku, kad je povjerenica za Grad bila Mirna Veža.

No, uzmemo li s kojim žarom je Bojan Ivošević branio projekt “Small Mall” na Manušu pred gradskim vijećnicima, napadao novinare na Facebook profilu, i čak naveo DORH da istražuje kako je on u ime Grada dao investitorima u zakup državno zemljište, može se reći da austrijski “kraljevi parkinga” i braća Zulfikarpašić stoje prilično dobro s ovom gradskom vlasti.

Premda bi Zulfikarpašići možda rekli da im izmjena lokacijske dozvole koju su zatražili za “Small Mall” ne ide brzo kako su očekivali. No, u svakom slučaju izvode građevinske radove na Manušu i ne daju izjave o pozivu Hrvatskih željeznica da se njima jave vezano za zemljište koje su ogradili, a koje je uknjiženo na HŽ, a Ivošević ga je dao njima u zakup. Naime, upitali smo Ibricu Zulfikarpašića kako komentira taj slučaj - izjave Ivoševića, HŽ-infrastrukture i angažman DORH-a, ali nije nam odgovorio.

Što se tiče Trga HBZ, u mandatu Ivice Puljka gradska uprava neće se preseliti na tu lokaciju, niti će tamo započeti radovi. Puljak je najavljivao da će Grad iseliti iz Banovine, pozvao je ostala tijela javne vlasti da se izmjeste sa Zapadne obale, ali to je uglavnom sve. Koliko je poznato, ni s jednim hotelskim lancem nije pregovarao da proda ili iznajmi Banovinu.

---

image

Na prezentaciji projekta Small Mall u ugodnom razgovoru splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, Ibrica Zulfikarpašić, Alen Zulfikarpašić i Johan Breitender (predsjednik uprave Breitender immobilien Parking)

Vojko Bašić/Cropix
---

Kratak odgovor OTP banke kojim su nas “odrebatili” može svjedočiti i o nervozi s njihove strane, jer dok “Best in parking” nisu postali uknjiženi vlasnici 397 m2, na naša pitanja davali su opširnije odgovore i poslali su nam 3D simulaciju buduće zgrade za koju su najavili da će je uskoro izgraditi na Trgu.

- Arhitekti razrađuju detaljan projektni plan i iskreno se nadamo da ćemo najkasnije početkom sljedeće godine biti u mogućnosti započeti realizaciju projekta koji već sada bilježi visoku razinu zainteresiranosti potencijalnih partnera za ovakvu vrstu uredskih prostora - ovako je glasio odgovor OTP banke iz svibnja 2021. No, prošlo je više od dvije godine, a u međuvremenu nije poslan niti zahtjev za dozvolom, što znači da stvari ne idu glatko ili su neki partneri odustali.

Što se tiče “Best in parkinga”, pitanje je do koje mjere oni mogu nametati uvjete budući da je ipak njihov udio vrlo malen u odnosu na ukupnu površinu, ali njih vjerojatno zanima da upravljaju garažama kroz suvlasnički udio, tako da se ne moraju gnjaviti s koncesijama.

No, pored velikih troškova izgradnje velike podzemne garaže i skupih objekata, politički aspekt priče nije zanemariv i ovisit će o idućim lokalnim izborima. Možda puno građana ne ide u Banovinu, ali njezino iseljavanje bilo bi u skladu s nekim planovima od pred 20-ak godina da se provede turistifikacija Gradske luke. Dakle, realizacija Trga HBZ ovisit će i o tome da li će onaj tko dobije vlast, bio to opet Puljak ili netko drugi, htjeti da se Zapadna obala pretvori u turističku zonu, s nizom hotela i skupim jahtama, koja će izvan sezone biti pusta, a gdje građani zapravo neće imati što tražiti, baš kao ni u povijesnoj jezgri. •

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HVALA GRADU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => HVALA GRADU 2 0 7896 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-01 11:26:48 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-02 07:02:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-02 07:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bitka za trg: Kako su Puljkovi miljenici došli do parcele bez koje se ništa ne može napraviti na "zlatnoj" lokaciji [metakey] => best in parking, Preseljenje Banovine, OTP banka, Trg hrvatske bratske zajednice, Braća Zulfikarpašić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/01\/25727129.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/25727130.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/25727132.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/25256378.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/23863764.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovako bi to trebalo izgledati...<\/p>","

Mo\u017eda Spli\u0107ani koji \u0107e se tek roditi do\u017eive da Trg hrvatske zajednice ovako izgleda<\/p>","","

Na prezentaciji projekta Small Mall u ugodnom razgovoru splitski dogradona\u010delnik Bojan Ivo\u0161evi\u0107, Ibrica Zulfikarpa\u0161i\u0107, Alen Zulfikarpa\u0161i\u0107 i Johan Breitender (predsjednik uprave Breitender immobilien Parking)<\/p>","

Ovako neure\u0111eno izgleda Trg HBZ danas. Usred grada Splita, na top lokaciji. I tako to traje ve\u0107 vi\u0161e od \u010detiri desetlje\u0107a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x715","hd_25727129_1920.jpg":"1920x1080","k_25727129_1280.jpg":"1280x1280","k_25727129_1024.jpg":"1024x1024","k_25727129_640.jpg":"640x640","k_25727129_480.jpg":"480x480","k_25727129_340.jpg":"340x340","k_25727129_220.jpg":"220x220","o_25727129_1280.jpg":"1280x715","o_25727129_1024.jpg":"1024x572","o_25727129_640.jpg":"640x357","o_25727129_480.jpg":"480x268","o_25727129_340.jpg":"340x189","o_25727129_220.jpg":"220x122","h_25727129_1280.jpg":"1280x854","h_25727129_1024.jpg":"1024x683","h_25727129_640.jpg":"640x427","h_25727129_480.jpg":"480x320","h_25727129_340.jpg":"340x227","h_25727129_220.jpg":"220x147","pp_25727129_1280.jpg":"1280x1628","pp_25727129_1024.jpg":"1024x1303","pp_25727129_640.jpg":"640x814","pp_25727129_480.jpg":"480x611","pp_25727129_340.jpg":"340x432","pp_25727129_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x720","hd_25727130_1920.jpg":"1920x1080","k_25727130_1280.jpg":"1280x1280","k_25727130_1024.jpg":"1024x1024","k_25727130_640.jpg":"640x640","k_25727130_480.jpg":"480x480","k_25727130_340.jpg":"340x340","k_25727130_220.jpg":"220x220","o_25727130_1280.jpg":"1280x720","o_25727130_1024.jpg":"1024x576","o_25727130_640.jpg":"640x360","o_25727130_480.jpg":"480x270","o_25727130_340.jpg":"340x191","o_25727130_220.jpg":"220x123","h_25727130_1280.jpg":"1280x854","h_25727130_1024.jpg":"1024x683","h_25727130_640.jpg":"640x427","h_25727130_480.jpg":"480x320","h_25727130_340.jpg":"340x227","h_25727130_220.jpg":"220x147","pp_25727130_1280.jpg":"1280x1628","pp_25727130_1024.jpg":"1024x1303","pp_25727130_640.jpg":"640x814","pp_25727130_480.jpg":"480x611","pp_25727130_340.jpg":"340x432","pp_25727130_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x720","hd_25727132_1920.jpg":"1920x1080","k_25727132_1280.jpg":"1280x1280","k_25727132_1024.jpg":"1024x1024","k_25727132_640.jpg":"640x640","k_25727132_480.jpg":"480x480","k_25727132_340.jpg":"340x340","k_25727132_220.jpg":"220x220","o_25727132_1280.jpg":"1280x720","o_25727132_1024.jpg":"1024x576","o_25727132_640.jpg":"640x360","o_25727132_480.jpg":"480x270","o_25727132_340.jpg":"340x191","o_25727132_220.jpg":"220x123","h_25727132_1280.jpg":"1280x854","h_25727132_1024.jpg":"1024x683","h_25727132_640.jpg":"640x427","h_25727132_480.jpg":"480x320","h_25727132_340.jpg":"340x227","h_25727132_220.jpg":"220x147","pp_25727132_1280.jpg":"1280x1628","pp_25727132_1024.jpg":"1024x1303","pp_25727132_640.jpg":"640x814","pp_25727132_480.jpg":"480x611","pp_25727132_340.jpg":"340x432","pp_25727132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1490","hd_25256378_1920.jpg":"1920x1080","k_25256378_1280.jpg":"1280x1280","k_25256378_1024.jpg":"1024x1024","k_25256378_640.jpg":"640x640","k_25256378_480.jpg":"480x480","k_25256378_340.jpg":"340x340","k_25256378_220.jpg":"220x220","o_25256378_1280.jpg":"1280x993","o_25256378_1024.jpg":"1024x794","o_25256378_640.jpg":"640x496","o_25256378_480.jpg":"480x372","o_25256378_340.jpg":"340x263","o_25256378_220.jpg":"220x170","h_25256378_1280.jpg":"1280x854","h_25256378_1024.jpg":"1024x683","h_25256378_640.jpg":"640x427","h_25256378_480.jpg":"480x320","h_25256378_340.jpg":"340x227","h_25256378_220.jpg":"220x147","pp_25256378_1280.jpg":"1280x1628","pp_25256378_1024.jpg":"1024x1303","pp_25256378_640.jpg":"640x814","pp_25256378_480.jpg":"480x611","pp_25256378_340.jpg":"340x432","pp_25256378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23863764_1920.jpg":"1920x1080","k_23863764_1280.jpg":"1280x1280","k_23863764_1024.jpg":"1024x1024","k_23863764_640.jpg":"640x640","k_23863764_480.jpg":"480x480","k_23863764_340.jpg":"340x340","k_23863764_220.jpg":"220x220","o_23863764_1280.jpg":"1280x852","o_23863764_1024.jpg":"1024x682","o_23863764_640.jpg":"640x426","o_23863764_480.jpg":"480x319","o_23863764_340.jpg":"340x226","o_23863764_220.jpg":"220x146","h_23863764_1280.jpg":"1280x854","h_23863764_1024.jpg":"1024x683","h_23863764_640.jpg":"640x427","h_23863764_480.jpg":"480x320","h_23863764_340.jpg":"340x227","h_23863764_220.jpg":"220x147","pp_23863764_1280.jpg":"1280x1628","pp_23863764_1024.jpg":"1024x1303","pp_23863764_640.jpg":"640x814","pp_23863764_480.jpg":"480x611","pp_23863764_340.jpg":"340x432","pp_23863764_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4202785 Threads: 2 Questions: 128432282 Slow queries: 55432 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3881018 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/bitka-za-trg-kako-su-puljkovi-miljenici-dosli-do-parcele-bez-koje-se-nista-ne-moze-napraviti-na-zlatnoj-lokaciji-1327110 [printLink] => /split/bitka-za-trg-kako-su-puljkovi-miljenici-dosli-do-parcele-bez-koje-se-nista-ne-moze-napraviti-na-zlatnoj-lokaciji-1327110?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 666896 [name] => best in parking [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-11 18:29:34 [main_article_id] => 0 [alias] => best-in-parking [link] => /tag/best-in-parking ) [1] => stdClass Object ( [id] => 731801 [name] => Preseljenje Banovine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-02 09:03:07 [main_article_id] => 0 [alias] => preseljenje-banovine [link] => /tag/preseljenje-banovine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 423003 [name] => OTP banka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otp-banka [link] => /tag/otp-banka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 237088 [name] => Trg Hrvatske bratske zajednice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trg-hrvatske-bratske-zajednice [link] => /tag/trg-hrvatske-bratske-zajednice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 719740 [name] => Braća Zulfikarpašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-14 17:31:45 [main_article_id] => 0 [alias] => braca-zulfikarpasic [link] => /tag/braca-zulfikarpasic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HVALA GRADU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bitka za trg: Kako su Puljkovi miljenici došli do parcele bez koje se ništa ne može napraviti na "zlatnoj" lokaciji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/25727129.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Ovako bi to trebalo izgledati...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/25727129.jpg [title] =>

Ovako bi to trebalo izgledati...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/25727130.jpg [title] =>

Možda Splićani koji će se tek roditi dožive da Trg hrvatske zajednice ovako izgleda

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/25727132.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/25256378.jpg [title] =>

Na prezentaciji projekta Small Mall u ugodnom razgovoru splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, Ibrica Zulfikarpašić, Alen Zulfikarpašić i Johan Breitender (predsjednik uprave Breitender immobilien Parking)

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/23863764.jpg [title] =>

Ovako neuređeno izgleda Trg HBZ danas. Usred grada Splita, na top lokaciji. I tako to traje već više od četiri desetljeća

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovih dana iscurio je u javnost podatak da je tvrtka “Best in parking - parking development” d.o.o. kupila nekoliko parcela na splitskom Trgu Hrvatske bratske zajednice.

Kupovina nije nova, ali je uzbudila duhove jer je riječ o osjetljivoj lokaciji. Naime, davno prije njih bivši vlasnik, poduzetnik Eduard Ugrina, je od franjevaca kupio 397 kvadrata zemljišta trokutastog oblika kojim se zabio kao “klin” u projekt star četiri desetljeća i visokim cijenama ucjenjivao Grad.

Naime, još 1981. godine proveden je urbanistički natječaj za područje sadašnjeg Trga HBZ, na kojem su pobijedili Stanislav Mladinić i Frano Gotovac. Natječaj je definirao izgled sadašnjih zgrada PU splitsko-dalmatinske i Croatia osiguranja. Ove zgrade imaju specifične zaobljene dijelove koji su okrenuti prema središtu budućeg trga. Nedostaju još dvije zgrade da bi se oformio kružni trg. A njih nema već desetljećima. Kako stvari stoje, pitanje je kad će se izgraditi.

Jedna od njih je zgrada OTP banke, koja bi se trebala nalaziti sjeverozapadno, a istočnije je prostor za zgradu gradske uprave koja bi se jednom trebala doseliti iz zgrade Banovine. Da bi kružni trg bio dovršen po davnom projektu, u budućnosti bi se proširila i sadašnja zgrada Croatia osiguranja.

No, prije nego što se sve ovo izgradi, treba iskopati veliku građevinsku jamu. Skoro čitav prostor na Trgu istočno od željezničkog tunela treba pretvoriti u podzemnu garažu s oko tisuću parkirnih mjesta. Podzemna garaža bila bi na tri etaže. Za nove građevine potrebno je osigurati 536 mjesta, a u javnu garažu treba stati još 450 vozila. Iznad tako velike podzemne garaže bi došli pješački koridori, trg, malo zelenila i podigle bi se zgrade.

---

image

Ovako neuređeno izgleda Trg HBZ danas. Usred grada Splita, na top lokaciji. I tako to traje već više od četiri desetljeća

Vojko Bašić/Cropix
---

Ali... Tu je problem s onih 397 kvadrata. Naime, s bivšim vlasnikom Eduardom Ugrinom Grad se natezao godinama, a ondašnja Splitska banka odlučila je na koncu središnju poslovnicu izgraditi na ulici Domovinskog rata.

”Best in parking - parking development” d.o.o. je nova tvrtka iz poslovnog carstva Austrijanaca koji drže brojne garaže u središnjoj i jugoistočnoj Europi, a neki od načina kako osvajaju lokalna tržišta izazivaju kontroverze i otpor domaće javnosti. Predstavnici za ove krajeve su braća Ibrica i Zlatan Zulfikarpašić, koji vode i tvrtku “Small Mall” d.o.o., koja trenutno izvodi građevinske radove na Manušu za podzemne garaže, hotel i trgovački centar.

Prema Detaljnom planu uređenja Trga HBZ, parcele od “Best in parkinga” nalaze se na strateški zanimljivoj poziciji za poslovne pregovore. Naime, bez njih se ne može kopati veliku građevnu jamu. No, isto tako, njihove parcele su na jednom od pješačkih ulaza u podzemnu garažu. Također, u susjedstvu su OTP banke, dapače, čak zadiru dijelom na područje zgrade koju bi Banka mogla izgraditi prema Detaljnom planu.

Upitali smo OTP banku je li u pregovorima s tvrtkom “Best in parking” d.o.o. da zajedno budu partneri u projektu, ili da se “Best in parkingu” prepusti upravljanje podzemnom garažom?

- Komentiranje bilo kakvih diskusija, razgovora ili pregovora s partnerima, klijentima ili potencijalnim partnerima smatramo kršenjem poslovnih tajni, a u slučaju klijenata i bankovne tajne te shodno tome ni sada, a ni u budućnosti nismo u mogućnosti dati komentar na ovakav i sve slične upite - glasio je kratak odgovor Banke.

Nismo bolje prošli ni kod “Best in parkinga”, ali ni u Banovini. Naime, upitali smo namjeravaju li poslovno surađivati u vezi projekta na Trgu HBZ Ibricu Zulfikarpašića, prokuratora tvrtke “Best in parking”, i dogradonačelnika Grada Splita Bojana Ivoševića. Ali, ni od jednog nismo dobili odgovore.

No, prema nekim informacijama, ne vlada idila među partnerima, odnosno “Best in parking” želi preuzeti upravljanje garažama, što navodno ne odgovara Banci.

---

image

Možda Splićani koji će se tek roditi dožive da Trg hrvatske zajednice ovako izgleda

---

Kako bilo, godinu dana nakon što su “Best in parking” postali vlasnici, nije podnesen zahtjev za izdavanje lokacijske ni građevinske dozvole. U međuvremenu je izmijenjen DPU, i to tako da je otpalo oko 200 podzemnih parkirnih mjesta za javnu garažu, koja su bila na izdvojenoj lokaciji blizu hotela “Globo”, a što je preostalu javnu garažu od 450 mjesta učinilo još atraktivnijom s obzirom na dolazak Općinskog suda koji nema parkinga.

Ukoliko postoji problem s “Best in parkingom”, njihove parcele je teško izbaciti iz projekta jer bi onda valjalo smanjiti kapacitet garaže, a to znači da bi valjalo ili smanjiti izgrađenost zgrada (budući da one moraju po GUP-u imati određeni broj parkirnih mjesta), ili smanjiti javnu garažu.

Zanimljivo, iako se “Best in parking” povezuje sa sadašnjom vlasti, oni su na Trgu HBZ ušli u igru još za vrijeme bivše vlasti. Naime, kako se vidi po vlasničkom listu, založno pravo upisali su 19. ožujka 2021. na temelju zajma koji su dali - od pola milijuna eura. Također, ugovor o kupoprodaji su sklopili s Ugrinom godinu kasnije, 12. travnja 2022., nekoliko dana nakon što je Puljak sa suradnicima podnio ostavku, kad je povjerenica za Grad bila Mirna Veža.

No, uzmemo li s kojim žarom je Bojan Ivošević branio projekt “Small Mall” na Manušu pred gradskim vijećnicima, napadao novinare na Facebook profilu, i čak naveo DORH da istražuje kako je on u ime Grada dao investitorima u zakup državno zemljište, može se reći da austrijski “kraljevi parkinga” i braća Zulfikarpašić stoje prilično dobro s ovom gradskom vlasti.

Premda bi Zulfikarpašići možda rekli da im izmjena lokacijske dozvole koju su zatražili za “Small Mall” ne ide brzo kako su očekivali. No, u svakom slučaju izvode građevinske radove na Manušu i ne daju izjave o pozivu Hrvatskih željeznica da se njima jave vezano za zemljište koje su ogradili, a koje je uknjiženo na HŽ, a Ivošević ga je dao njima u zakup. Naime, upitali smo Ibricu Zulfikarpašića kako komentira taj slučaj - izjave Ivoševića, HŽ-infrastrukture i angažman DORH-a, ali nije nam odgovorio.

Što se tiče Trga HBZ, u mandatu Ivice Puljka gradska uprava neće se preseliti na tu lokaciju, niti će tamo započeti radovi. Puljak je najavljivao da će Grad iseliti iz Banovine, pozvao je ostala tijela javne vlasti da se izmjeste sa Zapadne obale, ali to je uglavnom sve. Koliko je poznato, ni s jednim hotelskim lancem nije pregovarao da proda ili iznajmi Banovinu.

---

image

Na prezentaciji projekta Small Mall u ugodnom razgovoru splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, Ibrica Zulfikarpašić, Alen Zulfikarpašić i Johan Breitender (predsjednik uprave Breitender immobilien Parking)

Vojko Bašić/Cropix
---

Kratak odgovor OTP banke kojim su nas “odrebatili” može svjedočiti i o nervozi s njihove strane, jer dok “Best in parking” nisu postali uknjiženi vlasnici 397 m2, na naša pitanja davali su opširnije odgovore i poslali su nam 3D simulaciju buduće zgrade za koju su najavili da će je uskoro izgraditi na Trgu.

- Arhitekti razrađuju detaljan projektni plan i iskreno se nadamo da ćemo najkasnije početkom sljedeće godine biti u mogućnosti započeti realizaciju projekta koji već sada bilježi visoku razinu zainteresiranosti potencijalnih partnera za ovakvu vrstu uredskih prostora - ovako je glasio odgovor OTP banke iz svibnja 2021. No, prošlo je više od dvije godine, a u međuvremenu nije poslan niti zahtjev za dozvolom, što znači da stvari ne idu glatko ili su neki partneri odustali.

Što se tiče “Best in parkinga”, pitanje je do koje mjere oni mogu nametati uvjete budući da je ipak njihov udio vrlo malen u odnosu na ukupnu površinu, ali njih vjerojatno zanima da upravljaju garažama kroz suvlasnički udio, tako da se ne moraju gnjaviti s koncesijama.

No, pored velikih troškova izgradnje velike podzemne garaže i skupih objekata, politički aspekt priče nije zanemariv i ovisit će o idućim lokalnim izborima. Možda puno građana ne ide u Banovinu, ali njezino iseljavanje bilo bi u skladu s nekim planovima od pred 20-ak godina da se provede turistifikacija Gradske luke. Dakle, realizacija Trga HBZ ovisit će i o tome da li će onaj tko dobije vlast, bio to opet Puljak ili netko drugi, htjeti da se Zapadna obala pretvori u turističku zonu, s nizom hotela i skupim jahtama, koja će izvan sezone biti pusta, a gdje građani zapravo neće imati što tražiti, baš kao ni u povijesnoj jezgri. •

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix

Ovako bi to trebalo izgledati...


Možda Splićani koji će se tek roditi dožive da Trg hrvatske zajednice ovako izgleda


Vojko Bašić/Cropix

Na prezentaciji projekta Small Mall u ugodnom razgovoru splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, Ibrica Zulfikarpašić, Alen Zulfikarpašić i Johan Breitender (predsjednik uprave Breitender immobilien Parking)

Vojko Bašić/Cropix

Ovako neuređeno izgleda Trg HBZ danas. Usred grada Splita, na top lokaciji. I tako to traje već više od četiri desetljeća

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/bitka-za-trg-kako-su-puljkovi-miljenici-dosli-do-parcele-bez-koje-se-nista-ne-moze-napraviti-na-zlatnoj-lokaciji-1327110 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=96add1394f8ab36cacfaf0cdc5c177ef84535d35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bitka+za+trg%3A+Kako+su+Puljkovi+miljenici+do%C5%A1li+do+parcele+bez+koje+se+ni%C5%A1ta+ne+mo%C5%BEe+napraviti+na+%26quot%3Bzlatnoj%26quot%3B+lokaciji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbitka-za-trg-kako-su-puljkovi-miljenici-dosli-do-parcele-bez-koje-se-nista-ne-moze-napraviti-na-zlatnoj-lokaciji-1327110 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbitka-za-trg-kako-su-puljkovi-miljenici-dosli-do-parcele-bez-koje-se-nista-ne-moze-napraviti-na-zlatnoj-lokaciji-1327110 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HVALA GRADU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitHVALA GRADU

Bitka za trg: Kako su Puljkovi miljenici došli do parcele bez koje se ništa ne može napraviti na "zlatnoj" lokaciji

Piše Sandi Vidulić
2. listopada 2023. - 09:01

Ovih dana iscurio je u javnost podatak da je tvrtka “Best in parking - parking development” d.o.o. kupila nekoliko parcela na splitskom Trgu Hrvatske bratske zajednice.

Kupovina nije nova, ali je uzbudila duhove jer je riječ o osjetljivoj lokaciji. Naime, davno prije njih bivši vlasnik, poduzetnik Eduard Ugrina, je od franjevaca kupio 397 kvadrata zemljišta trokutastog oblika kojim se zabio kao “klin” u projekt star četiri desetljeća i visokim cijenama ucjenjivao Grad.

Naime, još 1981. godine proveden je urbanistički natječaj za područje sadašnjeg Trga HBZ, na kojem su pobijedili Stanislav Mladinić i Frano Gotovac. Natječaj je definirao izgled sadašnjih zgrada PU splitsko-dalmatinske i Croatia osiguranja. Ove zgrade imaju specifične zaobljene dijelove koji su okrenuti p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:54