StoryEditorOCM
Splitvandaliziranje

Skejo i veterani IX. bojne HOS-a, Bojan Ivošević, te veterani 4. brigade osudili uništavanje spomenika na Splitu 3

Piše Lucija Vujnović
24. listopada 2023. - 13:53
Povodom 10. travnja kada je osnovana 9. bojna HOS-a, pored spomenika poginulima pripadnicima redovito se okupe pripadnici ove postrojbeVojko Bašić/Cropix

Nedavno je objavljena snimka devastacije spomenika IX. bojni HOS-a na Splitu 3 na kojoj je vidljivo kako zamaskirana osoba čekićem i dlijetom oštećuje spomenik koristeći pritom molerske ljestve. Sve to se dogodilo pod okriljem noći, a ovo im nije prvi put. 

- Povodom oskvrnuća našeg spomenika, ovo je treći put, prvi put su ga zalili crvenom bojom, a drugi put oštemali natpis ‘Za dom spremni‘ koji smo nosili na našim odorama u Domovinskom ratu. Ogorčeni smo. Koliki se pritisak vrši na IX. bojnu HOS-a, koliko mržnje je prema nama upereno, prema tim poginulim braniteljima. To nije spomenik živima, nego mrtvima, onima koji su dali najviše što su mogli. 

Ovi što su napravili ovaj vandalski čin, to su mrzitelji koji nikada nisu voljeli Hrvatsku, a ne vole je ni danas. Ovo što su napravili na spomeniku poginulim braniteljima, oni nisu napravili udar samo na njih, nego i na hrvatsku državu, na institucije hrvatske države i ljubav prema Hrvatskoj - kazao je na današnjoj presici Marko Skejo, predsjednik Udruge veterana IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

Dodao je kako su blizu pronalaska počinitelja.

- Neće u svojim nakanama uspjeti. Dok smo živi mi HOS-ovci i naši nasljednici, neće imati mira. Kriju se pod okriljem antifašizma, a oni nisu antifašisti, oni su fašisti. Svoj narod i pokojne ovako omalovažiti, pljunuti na njih i njihove obitelji, to je jedan gnjusni čin i neka se srame za to - kazao je Marko Skejo.

image

Spomenik HOS-a

Udruga Veterana 4. Gardijske Brigade/

Uništavanje spomenika komentirao je i splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević na svom Facebook profilu te je zamolio da se "prestane s vandaliziranjem spomenika u političke svrhe jer je spomenik izrađen na temelju prijedloga Udruge dragovoljaca HOS-a SDŽ i kao takav usvojen od strane Gradskog vijeća i nikakve intervencije na istome nisu dozvoljene". Riječ je o spomeniku IX. bojnoj HOS-a koji je postavljen 2014. godine.

- U prijedlogu koji potpisuje Marko Skejo jasno je vidljiv budući izgled spomenika koji u grbu sadrži isključivo natpis "IX BOJNA". Godine 2015. spomenik vandalizira jedna politička opcija radi političke promocije i suprotno odluci Gradskog vijeća mijenja izgled spomenika na što je reagirala PU SD i uklonila nelegalno izmijenjeni dio. Nakon toga u Splitu na vlast dolazi HDZ i četiri godine (od 2017. do 2021.) nikome ne pada napamet izvoditi cirkus oko spomenika - piše Ivošević. 

- Odlaskom HDZ-a s vlasti u Splitu politički cirkusanti ponovo vandaliziraju spomenik, što je jasan pokazatelj da je čin isključivo politički motiviran. Godine 2023. Grad Split uklanja nelegalno izmijenjen dio jednako kao što je PU SD to napravila 2015. godine i daje nalog da se spomenik vrati u prvobitno stanje, odnosno da se vrati originalni natpis "IX BOJNA".

image

Status Bojana Ivoševića

Facebook/Screenshot

Događaje je osudila i Udruga veterana 4. gardijske brigade koja piše kako se radi "o kukavičkom napadu na Republiku Hrvatsku".

- Ponukani najnovijim događajem, kukavičkim napadom na Republiku Hrvatsku, na njene simbole i obilježja pod kojima je stvorena država, pod kojima su ginuli naša braća i sestre, s punim pravom se pitamo: Do kada ćemo trpjeti teror manjine nad većinom, do kada ćemo biti obilježeni kao nepoželjni u vlastitoj Domovini koju smo krvlju stvorili?!

Najnoviji kukavički-zločinački čin, uništavanja spomenika IX. bojne HOS - a u ulici Ruđera Boškovića smatramo terorističkim činom "hrabrog Domoljuba" koji pod okriljem noći, maskiran, bez imalo srama „hrabro“ napada spomenik, sveti simbol postrojbe koja je u slobodu utkala 40 života, svojih prijatelja, braće i sestara.

Taj i takve činove kao Udruga veterana 4. gardijske brigade najoštrije osuđujemo i pozivamo mjerodavne institucije da toga i takve "junake" privedu te ih osude za terorizam, jer što je drugo, osim terorizma, napad na simbole i obilježja iz pobjedničkog Domovinskog rata?! Pitamo se zašto ti "hrabri junaci" takve stvari rade pod okriljem noći, a ne po danu?! Vjerojatno iz razloga jer znaju da bi po danu dobili ono što ih pripada. Ovo nije prvi, a bojimo se ni zadnji put da se ovakve stvari događaju našim svetinjama. Stoga, molimo, apeliramo i zahtijevamo da mjerodavni ovakvim stvarima konačno stanu na kraj. Po svemu ispada da smo se sa "Jugo – Srbima"obračunali 90-ih godina, a s "Jugo - Hrvatima" tek trebamo.

Draga braćo i sestre, prijatelji i suborci iz IX bojne HOS – a, imate našu punu podršku u zaštiti svog ratnog puta i uspomena na isti. Poštovani pripadnici HOS - a, imate punu podršku Udruge veterana 4.gardijske brigade, da ustrajete na svom putu, u čuvanju uspomena na svoju postrojbu i sve one koji su dali najviše za slobodu - svoje živote - napisali su. 

Svoju su poruku zaključili sloganom: "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!" 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:40