StoryEditor
Splitnovi režim na faksu

Članovi Domovinskog pokreta: ‘Odluka Ekonomskog fakulteta da se na predavanja može samo s Covid potvrdama je protuustavna!‘; Dekan Muštra negirao optužbe i objasnio o čemu se točno radi

4. listopada 2021. - 17:14

Mladi članovi Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije, inače studenti Sveučilišta u Splitu, danas su pozvali Studentski zbor da studente pozove na prosvjed.

Razlog prosvjeda je kako kaže, odluka Ekonomskog fakulteta u Splitu da na predavanjima mogu nazočiti samo oni studenti koji imaju potvrde da su preboljeli COVID-19 ili su cijepljeni.

- Smatramo kako je odluka Ekonomskog fakulteta duboko protuustavna, zadire u osnovna građanska prava kao i u ustavno pravo na obrazovanje. Studenti, članovi DP-a, smatraju kako Studentski zbor Sveučilišta u Splitu prvi mora stati na branik ustavnih i građanskih prava naših studenata, pogotovo jer odluka Ekonomskog fakulteta nema uporišta u zakonu i ustavu.

Gospodo, ovo je prilika da pokažete kako istinski zastupate prava studenata i da niste produžena ruka Senata i vladajućih političkih struktura. Siđite među studente i budite jedni od nas! - poručili su Ana Gulić (Ekonomski fakultet), Filip Sršen (Medicinski fakultet), Ivan Sičaja (FESB) i Josip Mihojević (FESB).

Što se točno događa na Ekonomskom fakultetu u Splitu, pitali smo dekana izv. prof. dr. sc. Vinka Muštru.

image
Dekan Ekonomskog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra
Jakov Prkić/Cropix

- Normalno da to nije istina. Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 2. rujna preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za održavanje nastave na visokim učilištima postale su obvezujuće, a u tim preporukama objašnjeno je kako se može odvijati nastava.

U tom dokumentu stoji da se iznimno može dopustiti boravak i više od 100 osoba u velikim prostorima, ako su svi cijepljeni ili su preboljeli bolest, odnosno da imaju Covid potvrde, uz uvjet da visoko učilište organizira evidenciju i kontrolu na ulazu u prostore. Cijeli dokument objavljen je i na stranicama fakulteta, objašnjava nam dekan Muštra.

image



 
Vojko Bašić/Cropix

Dodaje kako su napravili maksimalno što su mogli s njihove strane kako bi se nastava odvijala bez problema, ali poštujući sve mjere.

- Nastavu odvijamo u 20 dvorana, a samo dvije dvorane su kapaciteta za više od 100 studenata. U situacijama kada je više od 100 osoba i kada je potrebna Covid potvrda, dodatno smo organizirali i virtualna predavanja preko Zooma kako bi svi studenti mogli slušati nastavu i pratiti što se događa.

Studenti su naš prioritet i uložili smo maksimalne napore kako bi im boravak na fakultetu bio bezbrižan. Jedva čekamo vidjeti sve naše studente u dvoranama i nakon dužeg vremena napokon imati kontakt nastavu, za kraj nam je kazao dekan Muštra.

item - id = 1132332
related id = 0 -> 1147157
related id = 1 -> 1147129
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 07:10