StoryEditorOCM
SplitA DI JE RAVNATELJ?

Cure dokumenti iz splitske ustanove pune afera, progovorila i sindikalistica: ‘Ingrid Pečarević nije zaslužila otkaz‘

Piše Božidar Lončar
19. ožujka 2024. - 11:41

S novim tjednom isplivali su novi detalji afere koja potresa Javnu ustanovu za upravljanje Park-šumom Marjan. Sve je, kako se sjećamo, započelo s pismom gradskim vijećnicima koje je poslala stručna voditeljica i nekadašnja v.d. ravnateljica Ingrid Pečarević 19. veljače.

Stručna voditeljica splitske ustanove iznijela šokantne optužbe na račun ravnatelja i Puljkova vijećnika; dug je popis

Već mjesec dana na vidjelo izlaze zakulisne igre i način na koji funkcionira JU PŠ Marjan iznutra te kako se doista upravlja Park-šumom. Zbog toga je 5. ožujka Javna ustanova, zastupana po predsjedniku Upravnog vijeća JU Karlu Siminiatiju Čupiću, predložila otkaz Pečarević. Prema zakonu, o prijedlogu otkaza morala se očitovati sindikalna povjerenica Radničkog vijeća Marijana Balić Carevski.

image

Ingrid Pečarević

Božidar Vukičević/Cropix

Ova žena je bila šefica splitske ustanove, a sad joj daju otkaz! Šef sindikata zgrožen: ‘Čista osveta...‘

Otkaz odbijen 

Prijedlog je poslan i sindikatima, uključujući Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, čiji nam je predsjednik Baldo Kovačević potvrdio da je Balić Carevski prijedlog odbila!

- Potvrđujem odbijanje prijedloga otkaza. Imala je pravo komunicirati prema vani, a ne da zbog toga dobije otkaz. Teško da će sud biti na strani poslodavca, ona po zakonu nije počinila nikakav prekršaj. Ako sud stane na stranu JU-a, postoji veća instanca, a to je Upravni sud – kazao je Kovačević.

image

Baldo Kovačević, predsjednik SSKH

Goran Mehkek/Cropix

Stupili smo i u kontakt s Carevski Balić, koja je odlučila progovoriti. Kazala nam je, a što je i izjavom potvrdio Kovačević, da će izjavu dati kao sindikalna povjerenica, ne kao zaposlenica JU PŠ-a Marjan.

- Nisam mogla dati suglasnost zato što je otkaz neutemeljen jer ne postoji skrivljeno ponašanje radnice i dokazi na koje se poziva poslodavac ne odgovaraju istini.

Upravno vijeće ne daje otkaze nego u ovom kontekstu eventualno može razriješiti stručnu voditeljicu s funkcije, ali naravno uz raspravu na Vijeću, a ne samostalno predsjednik kao takav.

Ingrid Pečarević ima 64 godine i 10 mjeseci života. Prijavila je sumnju u nezakonitost rada Ustanove nadležnim tijelima, a to nije valjani razlog za otkaz – navela je Carevski Balić.

image

Marijana Carevski Balić na izboru predsjednice Foruma žena SDP-a 2017.

Duje Klarić/Cropix

Sada JU može u roku od 15 dana tražiti sudsku odluku, koja se mora donijeti u roku od mjesec dana. Kako doznajemo, ovo je prvi slučaj koji će završiti na sudu od kada je Carevski Balić sindikalna povjerenica, a zaposlena je od 2016. u Ustanovi, ako do suda dođe. Pečarević je prošlog tjedna bila na poslu. Ravnatelj JU-a Marko Pejnović nam do zaključenja teksta nije odgovorio na upit.

image

Marko Pejnović

Nikola Vilić/Cropix

Marinić prima na znanje prijedloge i donosi upute, ‘javi čim stignu‘

Slobodna Dalmacija je u međuvremenu u posjedu novih prepiski koji ukazuju na središnju ulogu Srđana Marinića, gradskog vijećnika i čovjeka Bojana Ivoševića u JU-u. Mailovi su poslani s privatnog, ne s Marinićevog vijećničkog maila. Saznajemo da bi se dopisi trebali javno objaviti na tematskoj sjednici o JU PŠ-a Marjan. Ovo su dodatni dokazi uz već objavljene dopise kojim se potvrđuje da je Marinić posljednjih godina alfa i omega Park-šume Marjan.

Sada više nema dileme tko je pravi šef! Imamo mailove koji sve otkrivaju: ‘Sastavi natječaj prema Srđanovim inputima!‘

Tako imamo situacije da zaposlenica Službe pravnih i kadrovskih poslova, razvoja i projekata JU Ana Perčić, čiji je otkaz već prošle godine najavio Pejnović, prosljeđuje Mariniću prijedloge projekata da ih "primi na znanje", za ključan dokument upravljanja park-šumom ga "moli za daljnje upute", na što on moli JU da sastavi prijedlog Banovini iako je za taj dokument de facto sve unaprijed pripremio i njima već poslao. U jednom mailu Marinić traži od stručnog suradnika za projekte i EU fondove Denisa Sikirice da mu se javi čim stignu radnici na obavljanje jednog posve običnog zadatka. I to je samo dio pozamašnog broja mailova.

image

Srđan Marinić

Tom Dubravec/ Cropix

Marinić početkom 2023. šalje mail ravnatelju i stručnoj voditeljici, naslovljen ”Postavljanje modula” i navodi da ima pitanje za Mariju Vuković, pročelnicu Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturu SDŽ-a.

- Je li moguće postavljanje ugostiteljskih modula (3 modula po 12 kvadrata) i izvođenje radova priključenja istih na vodu, kanalizaciju i el. energiju na nasute platoe na plažama Prva voda, Kašjuni i Kaštelet – pitao je Marinić.

image
Screenshot/Slobodna Dalmacija/

Idemo godinu unatrag. Gradski vijećnik vodećim ljudima JU-a šalje mail u kojem navodi što je potrebno za provedbu javne nabave za radove provođenja Programa gospodarenja "Marjanom - šume Grada Splita" od 2022. do kraja 2024. Osim opisa radova, Marinić navodi koja su ovlaštenja potrebna i šalje prijedlog troškovnika zaposlenici Službe pravnih i kadrovskih poslova, razvoja i projekata. Pravnica Perčić odgovara informacijama koje treba primiti na znanje i "moli za daljnje upute". Marinić odgovara u istom tonu, odnosno, s molbom za sastavljanje prijedloga Banovini.

image
Screenshot/Slobodna Dalmacija/

Pripremanje odgovora novinaru ‘Slobodne‘ 

Zahvaljujući prepiski iz svibnja 2022., otkrili smo tko sve sudjeluje u sastavljanju odgovora na medijske upite. U ovom slučaju na upit novinara Slobodne Dalmacije Sandija Vidulića. Šumar Tomislav Milas šalje prijedlog odgovora v.d. ravnatelja Stipi Mušuri koji ga prosljeđuje Pečarević. Njoj odgovara vijećnik Marinić s dopunom odgovora u kojima spominje radove provođenja Programa gospodarenja koje je, baš kao s popisom ovlaštenja i prijedlogom troškovnika, mailom poslao Javnoj ustanovi. Čak je i našem novinaru stigao telefonski poziv na krivu adresu, koji je trebao biti upućen vijećniku.

image
Screenshot/Slobodna Dalmacija/

Iz idućeg dopisa Marinić iznosi u krajnjoj mjeri javnosti važne te ujedno zabrinjavajuće navode: program gospodarenja kao ni šumarske radove nisu provodili u cijeloj prvoj godini programa 2021., iako je stanje elementarne nepogode ukinuto u svibnju 2021.

image
Screenshot/Slobodna Dalmacija/

U studenome 2022. stručna voditeljica Pečarević predaje radnu verziju Godišnjeg programa za 2023., mjesec dana od imenovanja Pejnovića ravnateljem. Marinić odgovara primjedbama koji se odnose na sistematizaciju radnih mjesta te navodi da nedostaje ”projekt solarne rasvjete” i sada već čuveni projekt postavljanja rampe na Meštrovićevu šetalištu za Kaštelet i Kašjune, što je policija proglasila – ilegalnim! Za to je i naručen i izrađen elaborat od ovlaštene tvrtke, kazao je Marinić prošlog ljeta. 

image
Screenshot/Slobodna Dalmacija/

Kante za otpad, pepeljare za plaže...

Na nekim, na prvi pogled manjim projektima, sanacijama i popravcima također se ocrtava moć koju Marinić ima u Javnoj ustanovi.

U dopisci naslovljenoj ”Nova karta”, Marinić odgovara šumaru Milasu da se kartom kanta i spremnika za otpad nipošto ne smije izlaziti u javnost. Karta je netočna, navodi Marinić, jer nisu označene granice Park-šume i na južnim padinama nisu označene kante. Na južnim padinama su, da podsjetimo, privatne parcele čiji se vlasnici spore s JU PŠ-om Marjan oko zonacije. Šumar odgovara da namjera karte nije određivanje granica zaštićenog područja. Pečarević u dopisu vijećnicima tvrdi da je Milas upravo zbog zonacije i Prijedloga plana upravljanja i otišao iz JU-a.

image
Screenshot/Slobodna Dalmacija/

Iduća stavka u kojoj je tražena suglasnost Marinića su pepeljare za plažu. Vrijednost ponude koju je sastavio stručni suradnik za EU fondove Sikirica je 126.500 kuna, s čime se Marinić složio. Za radove na demontaži antene je Marinić mailom obaviješten te odgovara šumaru da mu se javi čin dozna. Daje mišljenje na prijedlog za električni turistički vlakić. Nema o čemu nije obaviješten ili što ne zna.

U prepisci s gradskom agencijom RaST, Marinić odgovara na upit poslan JU-u, navodeći koji su strateški projekti predviđeni Akcijskim planom u Strategiji razvoja grada do 2030. Marinić je uključen u prepisku od početka i šalje odgovor, iako je pravnica Perčić zatražila očitovanje od v.d. ravnatelja Mušure. Veliki broj tih prijedloga je uključen u Akcijski plan Strategije razvoja.

image
Screenshot/Slobodna Dalmacija/
image
Screenshot/Slobodna Dalmacija/

Za prijavu projekata na ”Natječaj za javnu turističku infrastrukturu” JU PŠ Marjan zatražila je i dobila stručnu procjenu projekata. Pravnica Perčić prosljeđuje odgovor Mariniću da ih ”primi na znanje”, na što Marinić odgovara prijedlozima.

image
Screenshot/Slobodna Dalmacija/

Jedna od tema mailova je upis posebnog pravnog režima zaštićenog područja u katastar i zemljišne knjige. Županija od 2020. pokušava to napraviti i odbijenicu Državne geodetske uprave nastoji opovrgnuti na Upravnom sudu, prema onome što nam je odgovoreno iz DGU-a prije mjesec dana.

Iznad maila je potpis Upravnog odjela za gradsku imovinu koji je u tom trenutku, dakle 19. svibnja 2023., vodila Maja Đerek. Marinić navodi da je naručena geodetska podloga i popis čestica unutar obuhvata park-šume od JU-a, kako bi se upis pokušao napraviti. Marinić predlaže dopunu osnivačkih akata park-šume s navedenom dokumentacijom, dok bi o prijedlogu odlučivalo Gradsko vijeće Grada Splita, naveo je, ironije radi, vijećnik Marinić u mailu.

Park-šuma bez šumara, čuvari bez ispita, stručna voditeljica ne zna sudbinu

Uz dopise, u posjedu smo i "Analize strukture ustanova sličnih JU PŠ Marjan s prijedlogom restrukturiranja stručnih službi JU PŠ Marjan", koju je napravio Hrvatski šumarski institut 2019. U njoj je navedeno da je jedan od razloga zbog čega je šuma u lošem stanju i manjak zaposlenika stručnog kadra. Analizom se predlaže zapošljavanje tri stručne osobe: inženjera šumarstva, inženjera urbanog šumarstva i jednog djelatnika sa završenim studijem biologije, šumarstva, urbanog šumarstva ili agronomije. Od njih troje, jedan bi bio koordinator aktivnosti.

Zaključci su da je broj visokoobrazovanog kadra nizak, prvenstveno biotehničkih i prirodnih znanosti, a prije svega šumara i urbanih šumara. Taj je broj iznimno nizak u odnosu na druge JU-ove, dok se istovremeno može smanjiti broj sličnih ili srodnih službi. Pejnović nam je odgovorio sredinom veljače da šest od 40 zaposlenika ima višu ili visoku stručnu spremu.

Sistematizacijom od listopada 2023. predviđen je jedan šumar s diplomskim studijem šumarstva. Za glavnog čuvara prirode je predviđen završen studij iz prirodnih ili biotehničkih znanosti, ali mogu proći i tehnički, biomedicinski i društveni studij. Za stručnog voditelja mogu proći navedeni studiji osim društvenog, a za voditelja botaničkog vrta studij biologije.

Na sjednici Upravnog vijeća 7. veljače donesen je pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, treći od 2023. Članovi Upravnog vijeća tražili su da se ostavi pozicija šumara, što nije bilo moguće zbog, naveo je Pejnović, financijskih razloga. Ravnatelj je na kraju prihvatio prijedlog, zadržao radno mjesto i dodao da ipak zbog financija ne mogu zaposliti novog šumara.

JU PŠ Marjan ima zaposlene čuvare prirode, ali prema onome što nam je Pejnović odgovorio sredinom veljače, nemaju stručni ispit, zbog čega ne mogu vršiti stručni nadzor. Dakle, kao da ih nema.

Stručna voditeljica Pečarević još ne zna svoju sudbinu, a prema zapisniku sa sjednice Upravnog vijeća od 7. veljače, još se ne zna kada će doći do zapošljavanja u Botaničkom vrtu, gdje je predviđeno osam zaposlenika. 

Glavni čuvar prirode Marjan Gavrančić je prošle godine dobio otkaz i njegov je status, kažu nam izvori iz park-šume, nepoznat. U prijedlogu planu upravljanja je navedeno da je mjesto glavnog čuvara - popunjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 06:01