stdClass Object ( [id] => 1281856 [title] => Đerek odlučna naplatiti sve dugove: Mari Hini za rentu, a antikvarijatu već priznatih 110.000 kuna za troškove renovacije [alias] => derek-odlucna-naplatiti-sve-dugove-mari-hini-za-rentu-a-antikvarijatu-vec-priznatih-110-000-kuna-za-troskove-renovacije [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splićani su - dva puta - izglasali mandatni program Ivice Puljka koji je, kao pedantni znanstvenik, u svoja obećanja uvrstio i ona da će "uvesti reda" u lokalnu upravu i gospodarenje gradskom imovinom. Tog posla se latila pročelnica Maja Đerek i nitko ne može reći da ga ne obavlja predano i savjesno. Štoviše, mnogi sugrađani otvoreno hvale i podržavaju njen rad.

U tom kontekstu, takve načelne odjeke demokratskog procesa treba poštovati. 

Međutim, što se događa kada se primjenjuju apsolutno jednaka načela na sve pojave? Je li to princip po kojem se može provoditi "socijalna osjetljivost" u koju se svi i uvijek zaklinju (iako mnogi niti ne osjećaju što ta osjetljivost jest)? 

Je li pravo pravda? Je li "ja sam legalist" univerzalni odgovor koji dokida sve daljnje rasprave? Postoji li nešto onkraj zakona? Je li zakon savršen, nepromjenjiv i sveprožimajuće moralan?

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Ako živimo u klasnom društvu, jesmo li svi jednaki? Ako kriminalci milijunima kupuju slobodu, je li za sve vrijede ista pravila? Ako je netko siromašan, mora li ga se baš baciti na prosjački štap jer se "dugovi uvijek moraju vratiti"?

Puljkova administracija kaže da će se, ako slijepo ne slijedimo zakonske direktive, neki subjekt naći u povlaštenom položaju. Što je, jasno, u većini slučajeva istina. No, postoje li iznimke?

Treba li, recimo, umirovljenicu koja se trudi u životima sugrađana sačuvati plemenitu i kulturno vrijednu djelatnost - onu antikvarijatnu - doživjeti samo kao "neprofitabilnu"? Naravno, njena djelatnost to jest. Ipak, treba li funkcija uprave urbanog prostora biti ta da prezervira ono što prostoru daje urbanu notu - unatoč možebitnom izostanku akumulacije monetarnih viškova?

Pritom, važno je - po tko zna koji put - naglasiti da nitko ne inzistira na tome da upravo osoba Ljiljane Granić bude ta koja bi tu funkciju nastavila upotpunjavati. Dapače, neka se za to da prostora mlađim i za to educiranim ljudima. Ali, nemoguće se ne zapitati (makar ukoliko osjećate socijalnu osjetljivost): Je li stvarno nužno od penzionerke iskamčiti 109.895 kuna, koje je ionako ostavila u gradskom prostoru, utukavši ih u instalacije i ostale interijerne zahvate?

Umire i zadnji antikvarijat u Splitu, vlasnica tužna: ‘Velika je potražnja za neznanjem, ne možemo opstati na tržištu‘

Da, u ugovoru je pisalo da joj se ti troškovi neće priznati. Da, tako će biti prekršen zakon. Da, to će oštetiti građane Splita; svakoga za nekih pet centi. 

Ali, želimo li zaista biti zajednica (ukoliko takav pojam i dalje egzistira u glavama ljudi "modernog" društva) koja će ovrhom sjesti na mirovinu naše sugrađanke - do kraja njenog života? Naravno, legitiman odgovor na to pitanje je: "Da". Jer, u demokraciji svatko ima pravo na svoje mišljenje. 

Ili ćemo ju, ukoliko joj se dug otpiše, a ona zbog "neprofitabilnosti" i loših ulaganja svejedno ostane u nezavidnom financijskom položaju, smatrati "povlaštenom"?

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Evo kako to sve vidi pročelnica Đerek koja - neironično uviđamo - ima pravo na vlastiti stav o ovoj situaciji. Pritom, podsjećamo, bivša gradska uprava je potpisala akt kojim su se antikvarijatu Nostrimus uvažili tj. otpisali troškovi za renoviranje zapuštenog gradskog prostora.

- Radi se o pravno potpuno čistoj situaciji gdje je Odjel dužan postupati u skladu sa zakonskim propisima kako bi se zaštitila gradska imovina te spriječila daljnja financijska šteta po Grad Split ... Nakon utvrđenja kako se radi o nedopuštenoj kompenzaciji, dala sam nalog da se navedeni akt stavi van snage te će gđi Granić, nakon provedbe u financijskim knjigama, biti dostavljen točan iznos duga ... ovdje se dogodio slučaj da je netko „zatvorio oči“ na očita dugovanja te očito obećao i izvršio nešto u dogovoru s gđom Granić, a na štetu Grada Splita. Samo kod par ugovora o zakupu zatekla sam ovakve kompenzacije, protivne ugovoru o zakupu, i sve su stavljene van snage ... Nadležni Odjel će se uvijek voditi poštivanjem zakonskih odredbi te neće dozvoliti privilegiranje bilo koga temeljem pritisaka, poznanstava ili veza. Takva praksa je zasigurno završila.

---

image
Goran Mehkek/cropix/Slobodna Dalmacija
---

O tome što Grad planira s predmetnim prostorom u Kružićevoj, kao i hoće li se poticati antikvarijatska djelatnost, Đerek kaže:

- Grad Split svakako ima želju da se u navedenom prostoru nastavi antikvarijatska djelatnost, ali ona mora biti stavljena u zakonske okvire. Dakle, Grad će raspisati javni natječaj za antikvarijat u tom prostoru. Svi koji nemaju u tom trenutku dug prema Gradu Splitu moći će konkurirati za prostor ... Nadalje, trenutni prostor je na atraktivnoj lokaciji u centru, ali je teže dostupan i nevidljiv s ulice. Ukoliko na javnom natječaju ne bude zainteresiranih za antikvarijat na toj lokaciji, tada bi se raspisao novi natječaj da se taj prostor dodijeli neprofitnoj udruzi koja se bavi socijalnom ili kulturnom djelatnosti. 

Grad Split bi svakako htio zadržati antikvarijatsku djelatnost u centru grada pa će upravo za tu namjenu odrediti prostor koji će biti puno pogodniji i atraktivniji. Prije svega prostor koji će imati pregledan izlog vidljiv s ulice te pristup u antikvarijat direktno sa ulice, baš kako vam je ranije istaknuo gosp. Nikola Visković. Nažalost, kod postojećeg antikvarijata to nije slučaj. Na taj način želimo privući zainteresirane za otvaranje antikvarijata, a koji će pozitivno poslovati i čiji će vlasnik moći uredno podmirivati financijske obveze prema Gradu.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Ovo je bila priča u poslovnoj domeni gospodarenja gradskom imovinom te odnošenja prema kulturno-obrtnim djelatnicima. Ali, što kada zakonske odredbe direktno upravljaju ljudskim sudbinama u privatnoj sferi? 

Kao u slučaju Marije Erceg.

Novinarka i dobitnica Nagrade Grada Splita za životno djelo će ipak biti deložirana? Evo što su poručili iz Grada

Premda su mnogi, a možda i s razlogom, problematizirali način na koji je Mare Hina uopće dobila kadrovski stan i kroz život upravljala svojom imovinom - a neki propitkivali njene novinarske zasluge i načine; pa čak i karakter - važno je znati da je to jedna priča. Nazovimo je Priča A. A Priča A je - gotova.

U trenutnom vremensko-prostornom kontinuumu, čiji je dio svatko tko umije pročitati OVA slova, se odvija samo Priča B. A u Priči B je Erceg starica u lošem psihofizičkom stanju (bilo bi nepristojno pisati pojedinosti; a ima ih), bez imovine i obitelji, koja će vjerojatno biti proglašena poslovno nesposobnom i završiti kao štićenica Centra za socijalnu skrb.

I, opet ponavljamo, nitko ne inzistira na tome da Mare Hina ostane u gradskom stanu, ali je objava njenog imena u svrhu javnog osramoćivanja... Pa, sramotna.

Osim toga, Erceg, navodno, ima već više ovrha vezanih za svoj račun te bi svaka iduća bila, zapravo, tragikomična. Ako hoćete, ispunjavala bi formu tjerajućeg, ali impotentnog zakona. 

---

image
Duje Klarić/ Cropix
---

U Službenom glasniku Grada Splita, na temu javne objave imena dužnika za gradske stanove, piše: "...popis neće sadržavati podatke o dugovima najmoprimaca kojima je Grad odobrio odgodu plaćanja duga sukladno uredbi kojom se uređuju kriteriji, mjerila i postupak za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja, osim dugova koji su dospjeli, a neplaćeni."

Stoga smo poslali upit pročelnici Đerek planira li se Mariji Erceg ponuditi odgoda ili otpis duga i - ukoliko da - zašto su onda javno objavljeni podaci o njoj i njenim dugovanjima?

- Sukladno Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja dužnik mora samostalno podnijeti zahtjev za obročnu otplatu duga. Unatoč slanju opomena, gospođa Erceg se nikada nije javila u gradsku upravu (ni Upravnom odjelu za gradsku imovinu niti Odsjeku za socijalnu skrb) niti je podnijela zahtjev za obročnu oplatu duga. Dakle, punih sedam godina gospođa Erceg nikada nije izrazila želju i volju pa plati makar dio duga ... Kako što smo već naveli, gospođi Erceg nismo u mogućnosti odobriti obročnu otplatu jer nikada nije podnijela zahtjev niti izrazila želju za otplatom duga, makar djelomično ili u ratama. Stoga je sukladno Pravilniku o najmu stanova, kao pravnom temelju, objavljen iznos duga i ime dužnika - objasnila je Đerek.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

I, bez pogovora, pročelnica je u pravu. Ali, nas je zanimalo, nakon što je priča, sa svim svojim detaljima, dospjela u javnost, hoće li se i na koji način svejedno pokušati utjerati dugove Mari Hini? Jer, ako se to ne uradi, onda će Erceg - koja će vjerojatno završiti iili kao beskućnica ili u domu za starije i nemoćne; i sve to s karcinomom - biti "povlaštena". Makar, je li, ako pratimo logiku hiperlegalista.

- Na Vaše pitanje kako ćemo "utjerati dug" navodimo kako Grad Split nije utjerivač dugova nego je dužan i zakonski obavezan pokrenuti sve zakonske postupke radi naplate dugovanja - sažela je Đerek.

Dakle, shvatili ste; Grad nije "utjerivač dugova", ali je "dužan" i "zakonski obvezan" "naplatiti dugovanja". A prvi instinkt "dužnika" sa "zakonom" za petama je, naravno, "naplatiti dugovanja".

Ali nikako i "utjerati dugove". Takvo nešto, pak, rade samo "socijalno neosjetljivi". 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve po zakonu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sve po zakonu 2 0 9289 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-14 13:36:22 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-17 08:02:43 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-04-16 20:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4946 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Đerek odlučna naplatiti sve dugove: Mari Hini za rentu, a antikvarijatu već priznatih 110.000 kuna za troškove renovacije [metakey] => Split, puljak, đerek, erceg, Mare Hina, nostrimus, granic, antikvarijat, zakon [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24701749.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24701291.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24277723.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24277731.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/21326608.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24618514.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/13658820.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec Jakov Prki\u0107 Duje Klari\u0107\/ Cropix","Duje Klari\u0107\/ Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Goran Mehkek\/cropix\/Slobodna Dalmacija","Duje Klaric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1242","hd_24701749_1920.jpg":"1920x1080","k_24701749_1280.jpg":"1280x1280","k_24701749_1024.jpg":"1024x1024","k_24701749_640.jpg":"640x640","k_24701749_480.jpg":"480x480","k_24701749_340.jpg":"340x340","k_24701749_220.jpg":"220x220","o_24701749_1280.jpg":"1280x828","o_24701749_1024.jpg":"1024x662","o_24701749_640.jpg":"640x414","o_24701749_480.jpg":"480x310","o_24701749_340.jpg":"340x219","o_24701749_220.jpg":"220x142","h_24701749_1280.jpg":"1280x854","h_24701749_1024.jpg":"1024x683","h_24701749_640.jpg":"640x427","h_24701749_480.jpg":"480x320","h_24701749_340.jpg":"340x227","h_24701749_220.jpg":"220x147","pp_24701749_1280.jpg":"1280x1628","pp_24701749_1024.jpg":"1024x1303","pp_24701749_640.jpg":"640x814","pp_24701749_480.jpg":"480x611","pp_24701749_340.jpg":"340x432","pp_24701749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1262","hd_24701291_1920.jpg":"1920x1080","k_24701291_1280.jpg":"1280x1280","k_24701291_1024.jpg":"1024x1024","k_24701291_640.jpg":"640x640","k_24701291_480.jpg":"480x480","k_24701291_340.jpg":"340x340","k_24701291_220.jpg":"220x220","o_24701291_1280.jpg":"1280x841","o_24701291_1024.jpg":"1024x673","o_24701291_640.jpg":"640x420","o_24701291_480.jpg":"480x315","o_24701291_340.jpg":"340x223","o_24701291_220.jpg":"220x144","h_24701291_1280.jpg":"1280x854","h_24701291_1024.jpg":"1024x683","h_24701291_640.jpg":"640x427","h_24701291_480.jpg":"480x320","h_24701291_340.jpg":"340x227","h_24701291_220.jpg":"220x147","pp_24701291_1280.jpg":"1280x1628","pp_24701291_1024.jpg":"1024x1303","pp_24701291_640.jpg":"640x814","pp_24701291_480.jpg":"480x611","pp_24701291_340.jpg":"340x432","pp_24701291_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24277723_1920.jpg":"1920x1080","k_24277723_1280.jpg":"1280x1280","k_24277723_1024.jpg":"1024x1024","k_24277723_640.jpg":"640x640","k_24277723_480.jpg":"480x480","k_24277723_340.jpg":"340x340","k_24277723_220.jpg":"220x220","o_24277723_1280.jpg":"1280x852","o_24277723_1024.jpg":"1024x682","o_24277723_640.jpg":"640x426","o_24277723_480.jpg":"480x319","o_24277723_340.jpg":"340x226","o_24277723_220.jpg":"220x146","h_24277723_1280.jpg":"1280x854","h_24277723_1024.jpg":"1024x683","h_24277723_640.jpg":"640x427","h_24277723_480.jpg":"480x320","h_24277723_340.jpg":"340x227","h_24277723_220.jpg":"220x147","pp_24277723_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277723_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277723_640.jpg":"640x814","pp_24277723_480.jpg":"480x611","pp_24277723_340.jpg":"340x432","pp_24277723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24277731_1920.jpg":"1920x1080","k_24277731_1280.jpg":"1280x1280","k_24277731_1024.jpg":"1024x1024","k_24277731_640.jpg":"640x640","k_24277731_480.jpg":"480x480","k_24277731_340.jpg":"340x340","k_24277731_220.jpg":"220x220","o_24277731_1280.jpg":"1280x853","o_24277731_1024.jpg":"1024x682","o_24277731_640.jpg":"640x426","o_24277731_480.jpg":"480x320","o_24277731_340.jpg":"340x226","o_24277731_220.jpg":"220x146","h_24277731_1280.jpg":"1280x854","h_24277731_1024.jpg":"1024x683","h_24277731_640.jpg":"640x427","h_24277731_480.jpg":"480x320","h_24277731_340.jpg":"340x227","h_24277731_220.jpg":"220x147","pp_24277731_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277731_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277731_640.jpg":"640x814","pp_24277731_480.jpg":"480x611","pp_24277731_340.jpg":"340x432","pp_24277731_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21326608_1920.jpg":"1920x1080","k_21326608_1280.jpg":"1280x1280","k_21326608_1024.jpg":"1024x1024","k_21326608_640.jpg":"640x640","k_21326608_480.jpg":"480x480","k_21326608_340.jpg":"340x340","k_21326608_220.jpg":"220x220","o_21326608_1280.jpg":"1280x853","o_21326608_1024.jpg":"1024x682","o_21326608_640.jpg":"640x426","o_21326608_480.jpg":"480x320","o_21326608_340.jpg":"340x226","o_21326608_220.jpg":"220x146","h_21326608_1280.jpg":"1280x854","h_21326608_1024.jpg":"1024x683","h_21326608_640.jpg":"640x427","h_21326608_480.jpg":"480x320","h_21326608_340.jpg":"340x227","h_21326608_220.jpg":"220x147","pp_21326608_1280.jpg":"1280x1628","pp_21326608_1024.jpg":"1024x1303","pp_21326608_640.jpg":"640x814","pp_21326608_480.jpg":"480x611","pp_21326608_340.jpg":"340x432","pp_21326608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1269","hd_24618514_1920.jpg":"1920x1080","k_24618514_1280.jpg":"1280x1280","k_24618514_1024.jpg":"1024x1024","k_24618514_640.jpg":"640x640","k_24618514_480.jpg":"480x480","k_24618514_340.jpg":"340x340","k_24618514_220.jpg":"220x220","o_24618514_1280.jpg":"1280x846","o_24618514_1024.jpg":"1024x676","o_24618514_640.jpg":"640x423","o_24618514_480.jpg":"480x317","o_24618514_340.jpg":"340x224","o_24618514_220.jpg":"220x145","h_24618514_1280.jpg":"1280x854","h_24618514_1024.jpg":"1024x683","h_24618514_640.jpg":"640x427","h_24618514_480.jpg":"480x320","h_24618514_340.jpg":"340x227","h_24618514_220.jpg":"220x147","pp_24618514_1280.jpg":"1280x1628","pp_24618514_1024.jpg":"1024x1303","pp_24618514_640.jpg":"640x814","pp_24618514_480.jpg":"480x611","pp_24618514_340.jpg":"340x432","pp_24618514_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_13658820_1920.jpg":"1920x1080","k_13658820_1280.jpg":"1280x1280","k_13658820_1024.jpg":"1024x1024","k_13658820_640.jpg":"640x640","k_13658820_480.jpg":"480x480","k_13658820_340.jpg":"340x340","k_13658820_220.jpg":"220x220","o_13658820_1280.jpg":"1280x853","o_13658820_1024.jpg":"1024x682","o_13658820_640.jpg":"640x426","o_13658820_480.jpg":"480x320","o_13658820_340.jpg":"340x226","o_13658820_220.jpg":"220x146","h_13658820_1280.jpg":"1280x854","h_13658820_1024.jpg":"1024x683","h_13658820_640.jpg":"640x427","h_13658820_480.jpg":"480x320","h_13658820_340.jpg":"340x227","h_13658820_220.jpg":"220x147","pp_13658820_1280.jpg":"1280x1628","pp_13658820_1024.jpg":"1024x1303","pp_13658820_640.jpg":"640x814","pp_13658820_480.jpg":"480x611","pp_13658820_340.jpg":"340x432","pp_13658820_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5520325 Threads: 83 Questions: 986999569 Slow queries: 0 Opens: 174983 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.793 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8835296 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/derek-odlucna-naplatiti-sve-dugove-mari-hini-za-rentu-a-antikvarijatu-vec-priznatih-110-000-kuna-za-troskove-renovacije-1281856 [printLink] => /split/derek-odlucna-naplatiti-sve-dugove-mari-hini-za-rentu-a-antikvarijatu-vec-priznatih-110-000-kuna-za-troskove-renovacije-1281856?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638136 [name] => puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 11:19:16 [main_article_id] => 0 [alias] => puljak [link] => /tag/puljak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 692924 [name] => đerek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-04 18:37:16 [main_article_id] => 0 [alias] => derek [link] => /tag/derek ) [3] => stdClass Object ( [id] => 82972 [name] => erceg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => erceg [link] => /tag/erceg ) [4] => stdClass Object ( [id] => 609153 [name] => Mare Hina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-27 14:15:47 [main_article_id] => 0 [alias] => mare-hina [link] => /tag/mare-hina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 705716 [name] => nostrimus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-09 20:27:51 [main_article_id] => 0 [alias] => nostrimus [link] => /tag/nostrimus ) [6] => stdClass Object ( [id] => 707240 [name] => granic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-24 09:40:44 [main_article_id] => 0 [alias] => granic [link] => /tag/granic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 705715 [name] => antikvarijat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-09 20:27:51 [main_article_id] => 0 [alias] => antikvarijat [link] => /tag/antikvarijat ) [8] => stdClass Object ( [id] => 310482 [name] => zakon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon [link] => /tag/zakon ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve po zakonu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Đerek odlučna naplatiti sve dugove: Mari Hini za rentu, a antikvarijatu već priznatih 110.000 kuna za troškove renovacije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24701749.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec Jakov Prkić Duje Klarić/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24701749.jpg [title] => Tom Dubravec Jakov Prkić Duje Klarić/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24701291.jpg [title] => Duje Klarić/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24277723.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24277731.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/21326608.jpg [title] => Goran Mehkek/cropix/Slobodna Dalmacija ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24618514.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/13658820.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splićani su - dva puta - izglasali mandatni program Ivice Puljka koji je, kao pedantni znanstvenik, u svoja obećanja uvrstio i ona da će "uvesti reda" u lokalnu upravu i gospodarenje gradskom imovinom. Tog posla se latila pročelnica Maja Đerek i nitko ne može reći da ga ne obavlja predano i savjesno. Štoviše, mnogi sugrađani otvoreno hvale i podržavaju njen rad.

U tom kontekstu, takve načelne odjeke demokratskog procesa treba poštovati. 

Međutim, što se događa kada se primjenjuju apsolutno jednaka načela na sve pojave? Je li to princip po kojem se može provoditi "socijalna osjetljivost" u koju se svi i uvijek zaklinju (iako mnogi niti ne osjećaju što ta osjetljivost jest)? 

Je li pravo pravda? Je li "ja sam legalist" univerzalni odgovor koji dokida sve daljnje rasprave? Postoji li nešto onkraj zakona? Je li zakon savršen, nepromjenjiv i sveprožimajuće moralan?

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Ako živimo u klasnom društvu, jesmo li svi jednaki? Ako kriminalci milijunima kupuju slobodu, je li za sve vrijede ista pravila? Ako je netko siromašan, mora li ga se baš baciti na prosjački štap jer se "dugovi uvijek moraju vratiti"?

Puljkova administracija kaže da će se, ako slijepo ne slijedimo zakonske direktive, neki subjekt naći u povlaštenom položaju. Što je, jasno, u većini slučajeva istina. No, postoje li iznimke?

Treba li, recimo, umirovljenicu koja se trudi u životima sugrađana sačuvati plemenitu i kulturno vrijednu djelatnost - onu antikvarijatnu - doživjeti samo kao "neprofitabilnu"? Naravno, njena djelatnost to jest. Ipak, treba li funkcija uprave urbanog prostora biti ta da prezervira ono što prostoru daje urbanu notu - unatoč možebitnom izostanku akumulacije monetarnih viškova?

Pritom, važno je - po tko zna koji put - naglasiti da nitko ne inzistira na tome da upravo osoba Ljiljane Granić bude ta koja bi tu funkciju nastavila upotpunjavati. Dapače, neka se za to da prostora mlađim i za to educiranim ljudima. Ali, nemoguće se ne zapitati (makar ukoliko osjećate socijalnu osjetljivost): Je li stvarno nužno od penzionerke iskamčiti 109.895 kuna, koje je ionako ostavila u gradskom prostoru, utukavši ih u instalacije i ostale interijerne zahvate?

Umire i zadnji antikvarijat u Splitu, vlasnica tužna: ‘Velika je potražnja za neznanjem, ne možemo opstati na tržištu‘

Da, u ugovoru je pisalo da joj se ti troškovi neće priznati. Da, tako će biti prekršen zakon. Da, to će oštetiti građane Splita; svakoga za nekih pet centi. 

Ali, želimo li zaista biti zajednica (ukoliko takav pojam i dalje egzistira u glavama ljudi "modernog" društva) koja će ovrhom sjesti na mirovinu naše sugrađanke - do kraja njenog života? Naravno, legitiman odgovor na to pitanje je: "Da". Jer, u demokraciji svatko ima pravo na svoje mišljenje. 

Ili ćemo ju, ukoliko joj se dug otpiše, a ona zbog "neprofitabilnosti" i loših ulaganja svejedno ostane u nezavidnom financijskom položaju, smatrati "povlaštenom"?

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Evo kako to sve vidi pročelnica Đerek koja - neironično uviđamo - ima pravo na vlastiti stav o ovoj situaciji. Pritom, podsjećamo, bivša gradska uprava je potpisala akt kojim su se antikvarijatu Nostrimus uvažili tj. otpisali troškovi za renoviranje zapuštenog gradskog prostora.

- Radi se o pravno potpuno čistoj situaciji gdje je Odjel dužan postupati u skladu sa zakonskim propisima kako bi se zaštitila gradska imovina te spriječila daljnja financijska šteta po Grad Split ... Nakon utvrđenja kako se radi o nedopuštenoj kompenzaciji, dala sam nalog da se navedeni akt stavi van snage te će gđi Granić, nakon provedbe u financijskim knjigama, biti dostavljen točan iznos duga ... ovdje se dogodio slučaj da je netko „zatvorio oči“ na očita dugovanja te očito obećao i izvršio nešto u dogovoru s gđom Granić, a na štetu Grada Splita. Samo kod par ugovora o zakupu zatekla sam ovakve kompenzacije, protivne ugovoru o zakupu, i sve su stavljene van snage ... Nadležni Odjel će se uvijek voditi poštivanjem zakonskih odredbi te neće dozvoliti privilegiranje bilo koga temeljem pritisaka, poznanstava ili veza. Takva praksa je zasigurno završila.

---

image
Goran Mehkek/cropix/Slobodna Dalmacija
---

O tome što Grad planira s predmetnim prostorom u Kružićevoj, kao i hoće li se poticati antikvarijatska djelatnost, Đerek kaže:

- Grad Split svakako ima želju da se u navedenom prostoru nastavi antikvarijatska djelatnost, ali ona mora biti stavljena u zakonske okvire. Dakle, Grad će raspisati javni natječaj za antikvarijat u tom prostoru. Svi koji nemaju u tom trenutku dug prema Gradu Splitu moći će konkurirati za prostor ... Nadalje, trenutni prostor je na atraktivnoj lokaciji u centru, ali je teže dostupan i nevidljiv s ulice. Ukoliko na javnom natječaju ne bude zainteresiranih za antikvarijat na toj lokaciji, tada bi se raspisao novi natječaj da se taj prostor dodijeli neprofitnoj udruzi koja se bavi socijalnom ili kulturnom djelatnosti. 

Grad Split bi svakako htio zadržati antikvarijatsku djelatnost u centru grada pa će upravo za tu namjenu odrediti prostor koji će biti puno pogodniji i atraktivniji. Prije svega prostor koji će imati pregledan izlog vidljiv s ulice te pristup u antikvarijat direktno sa ulice, baš kako vam je ranije istaknuo gosp. Nikola Visković. Nažalost, kod postojećeg antikvarijata to nije slučaj. Na taj način želimo privući zainteresirane za otvaranje antikvarijata, a koji će pozitivno poslovati i čiji će vlasnik moći uredno podmirivati financijske obveze prema Gradu.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Ovo je bila priča u poslovnoj domeni gospodarenja gradskom imovinom te odnošenja prema kulturno-obrtnim djelatnicima. Ali, što kada zakonske odredbe direktno upravljaju ljudskim sudbinama u privatnoj sferi? 

Kao u slučaju Marije Erceg.

Novinarka i dobitnica Nagrade Grada Splita za životno djelo će ipak biti deložirana? Evo što su poručili iz Grada

Premda su mnogi, a možda i s razlogom, problematizirali način na koji je Mare Hina uopće dobila kadrovski stan i kroz život upravljala svojom imovinom - a neki propitkivali njene novinarske zasluge i načine; pa čak i karakter - važno je znati da je to jedna priča. Nazovimo je Priča A. A Priča A je - gotova.

U trenutnom vremensko-prostornom kontinuumu, čiji je dio svatko tko umije pročitati OVA slova, se odvija samo Priča B. A u Priči B je Erceg starica u lošem psihofizičkom stanju (bilo bi nepristojno pisati pojedinosti; a ima ih), bez imovine i obitelji, koja će vjerojatno biti proglašena poslovno nesposobnom i završiti kao štićenica Centra za socijalnu skrb.

I, opet ponavljamo, nitko ne inzistira na tome da Mare Hina ostane u gradskom stanu, ali je objava njenog imena u svrhu javnog osramoćivanja... Pa, sramotna.

Osim toga, Erceg, navodno, ima već više ovrha vezanih za svoj račun te bi svaka iduća bila, zapravo, tragikomična. Ako hoćete, ispunjavala bi formu tjerajućeg, ali impotentnog zakona. 

---

image
Duje Klarić/ Cropix
---

U Službenom glasniku Grada Splita, na temu javne objave imena dužnika za gradske stanove, piše: "...popis neće sadržavati podatke o dugovima najmoprimaca kojima je Grad odobrio odgodu plaćanja duga sukladno uredbi kojom se uređuju kriteriji, mjerila i postupak za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja, osim dugova koji su dospjeli, a neplaćeni."

Stoga smo poslali upit pročelnici Đerek planira li se Mariji Erceg ponuditi odgoda ili otpis duga i - ukoliko da - zašto su onda javno objavljeni podaci o njoj i njenim dugovanjima?

- Sukladno Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja dužnik mora samostalno podnijeti zahtjev za obročnu otplatu duga. Unatoč slanju opomena, gospođa Erceg se nikada nije javila u gradsku upravu (ni Upravnom odjelu za gradsku imovinu niti Odsjeku za socijalnu skrb) niti je podnijela zahtjev za obročnu oplatu duga. Dakle, punih sedam godina gospođa Erceg nikada nije izrazila želju i volju pa plati makar dio duga ... Kako što smo već naveli, gospođi Erceg nismo u mogućnosti odobriti obročnu otplatu jer nikada nije podnijela zahtjev niti izrazila želju za otplatom duga, makar djelomično ili u ratama. Stoga je sukladno Pravilniku o najmu stanova, kao pravnom temelju, objavljen iznos duga i ime dužnika - objasnila je Đerek.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

I, bez pogovora, pročelnica je u pravu. Ali, nas je zanimalo, nakon što je priča, sa svim svojim detaljima, dospjela u javnost, hoće li se i na koji način svejedno pokušati utjerati dugove Mari Hini? Jer, ako se to ne uradi, onda će Erceg - koja će vjerojatno završiti iili kao beskućnica ili u domu za starije i nemoćne; i sve to s karcinomom - biti "povlaštena". Makar, je li, ako pratimo logiku hiperlegalista.

- Na Vaše pitanje kako ćemo "utjerati dug" navodimo kako Grad Split nije utjerivač dugova nego je dužan i zakonski obavezan pokrenuti sve zakonske postupke radi naplate dugovanja - sažela je Đerek.

Dakle, shvatili ste; Grad nije "utjerivač dugova", ali je "dužan" i "zakonski obvezan" "naplatiti dugovanja". A prvi instinkt "dužnika" sa "zakonom" za petama je, naravno, "naplatiti dugovanja".

Ali nikako i "utjerati dugove". Takvo nešto, pak, rade samo "socijalno neosjetljivi". 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec Jakov Prkić Duje Klarić/ Cropix Duje Klarić/ Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Goran Mehkek/cropix/Slobodna Dalmacija Duje Klaric/Cropix Sasa Buric/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/derek-odlucna-naplatiti-sve-dugove-mari-hini-za-rentu-a-antikvarijatu-vec-priznatih-110-000-kuna-za-troskove-renovacije-1281856 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=111a785200e4de31ba0715397cf8c3f4f8102c91 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%90erek+odlu%C4%8Dna+naplatiti+sve+dugove%3A+Mari+Hini+za+rentu%2C+a+antikvarijatu+ve%C4%87+priznatih+110.000+kuna+za+tro%C5%A1kove+renovacije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fderek-odlucna-naplatiti-sve-dugove-mari-hini-za-rentu-a-antikvarijatu-vec-priznatih-110-000-kuna-za-troskove-renovacije-1281856 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fderek-odlucna-naplatiti-sve-dugove-mari-hini-za-rentu-a-antikvarijatu-vec-priznatih-110-000-kuna-za-troskove-renovacije-1281856 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve po zakonu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitsve po zakonu

Đerek odlučna naplatiti sve dugove: Mari Hini za rentu, a antikvarijatu već priznatih 110.000 kuna za troškove renovacije

Piše Marin Prvan
16. travnja 2023. - 22:26

Splićani su - dva puta - izglasali mandatni program Ivice Puljka koji je, kao pedantni znanstvenik, u svoja obećanja uvrstio i ona da će "uvesti reda" u lokalnu upravu i gospodarenje gradskom imovinom. Tog posla se latila pročelnica Maja Đerek i nitko ne može reći da ga ne obavlja predano i savjesno. Štoviše, mnogi sugrađani otvoreno hvale i podržavaju njen rad.

U tom kontekstu, takve načelne odjeke demokratskog procesa treba poštovati. 

Međutim, što se događa kada se primjenjuju apsolutno jednaka načela na sve pojave? Je li to princip po kojem se može provoditi "socijalna osjetljivost" u koju se svi i uvijek zaklinju (iako mnogi niti ne osjećaju što ta osjetljivost jest)? 

Je li pravo pravda? Je li "ja sam legalist" univerzalni odgovor koji dokida sve daljnje rasp...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:30