StoryEditor
Split(ne)red u prostoru

Drama oko novogradnje na Kmanu: stanari iz susjednog nebodera tvrde da je investitor proširio gradilište na svoju ruku; Grad: Nisu tražili proširenje!

Piše Sandi Vidulić
7. travnja 2021. - 19:58
Sandi Vidulić

Dok traju politička prepiranja oko toga hoće li biti izmjena GUP-a, na Kmanu se gradi prema važećem GUP-u, građevinska dozvola dobivena je za dvije šesterokatnice koje su napravljene tik uz neboder u Varaždinskoj 51.

Stanari iz nebodera žale se da je investitor pomaknuo ogradu i proširio gradilište te im se sada primakao još bliže. Srušio je zidić koji je nekad odvajao uski pojas asfalta uz neboder od zelenila na kojem sada, umjesto trave i stabala, svakog dana rastu u vis betonski kubusi.

image
Sandi Vidulić

Stanari koji su nam se obratili boje se kako će iskapanja, koja su se sa istočne strane nebodera približila i manje od dva metra, njihov neboder star skoro pedeset godina, učiniti statički nestabilnijim i ranjivijim na potres.

- Zidić su rušili na Veliku subotu, kad nije bilo komunalnih redara, niti građevinske inspekcije. Ranije su radnici ogradu držali iza zidića, a sada su je prebacili na javnu površinu kako bi ga srušili. Kopaju sve bliže nama, radi iskapanja ulaza u podzemne garaže i pristupnog puta. Sramota je da je gradska vlast izdala dozvolu za tako nešto, gradonačelnik nikad nije došao da ovo vidi, iako smo ga zvali. - poručuju zabrinuti stanari iz Varaždinske.

image
Sandi Vidulić

Na lokaciji smo zatekli dva bagera kako vrše iskop koji kod ulaza u podzemnu garažu doseže više od dva metra dubine, a jedan od bagera je imao natpis investitora „Manasa”.

Poslali smo upit „Manasu” od kojih čekamo odgovor, a poslali smo i u Banovinu mail s nekoliko fotografija na osnovu kojih se vidi kako je investitor s vremenom premještao ogradu, odnosno proširio gradilište. Na obje adrese smo pitali posjeduje li „Manas” dozvolu za proširenje ograde da bi izveo ovakve građevinske radove sa bagerima.

Vrlo brzo nam je odgovorio voditelj odsjeka za komunalno održavanje Damir Babić.

- Nakon dobivenih informacija od Odsjeka za površine javne namjene Grada Splita, mogu Vam odgovoriti slijedeće; Investitor radova u Varaždinskoj ulici, tvrtka Manas d.o.o., je zatražila produljenje postojećeg zakupa u okviru već do sada zakupljene površine, a ne i proširenje.

image
Sandi Vidulić

U tom smislu ovaj predmet upućujem i komunalnom redarstvu na obavljanje nadzora nad zauzetom (zakupljenom ) površinom javne namjene - stoji u Babićevom odgovoru.

Spomenimo ovdje da su ove novogradnje, koje se zajedno sa postojećim neboderima guraju poput sardina u konzervi, dobile građevinsku dozvolu zahvaljujući izmjenama GUP-a iz 2008. godine.

Po GUP-u iz 2006. za gradnju stanova na području mješovite namjene M1 i M2 trebalo je imati građevnu česticu od minimalno 3.000 kvadrata, dok se poslovne objekte moglo graditi već na čestici od 1.500 četvornih metara koliko iznosi ova na Kmanu (1.537 m2). No, sa izmjenama iz 2008. dozvoljena je gradnja stanova i na parcelama od minimalno 1.500 m2. Također, sa tim izmjenama ukinuta je odredba koja je propisivala minimalnu udaljenost građevine od granice čestice i od drugih građevina, a po kojoj se ovdje ne bi moglo graditi. Od danas aktivnih političara tada je gradski vijećnik HDZ-a bio Andro Krstulović Opara, a članica poglavarstva za kulturu je bila Tamara Visković.

U Prijedlogu Odluke o izradi izmjena i dopuna GUP-a koji treba doći na Gradsko vijeće ne spominje se da će se vratiti prijašnje načelo da nema pretjeranog približavanja zgrada. Ovih dana Grad Dubrovnik se u medijima hvali kako će stati na kraj devastacijama u prostoru jer je usvojio izmjene GUP-a kojima se ukida mogućnost preblize gradnje. U „Izvješću o stanju u prostoru Grada Splita za razdoblje od 2015. do 2019.” koje je pripremljeno za sjednicu Gradskog vijeća u vezi izmjena GUP-a piše: „Potrebno je posebno obratiti pažnju na planirane objekte bez adekvatnih prometnica i garaža, na međusobnu udaljanost građevina i poštivanje prava na vidik”.

Ali, takva odredba se nije našla u Prijedlogu Odluke za pokretanje izmjena GUP-a oko kojeg se podigla predizborna politička buka. Stoga će, izgleda, u Splitu i nakon usvajanja izmjena GUP-a biti slučajeva kao na Kmanu. 

image
Sandi Vidulić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2021 21:09