StoryEditorOCM
SplitOPASNA ZARAZA

Dramatičan porast broja Splićana oboljelih od hripavca, bolest se proširila i na učenike! Jedno dojenče hospitalizirano

Piše Ivica Marković
25. listopada 2023. - 14:31

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je trenutno 125 osoba zaraženo hripavcem, te od ove opasne zarazne bolesti obolijevaju već i  školska djeca, koja su se protiv njega cijepila, kada je to bilo potrebno. Potvrdila nam je to doc. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ).

image
Vojko Bašić/Cropix

- Međutim, protokom vremena i slabljenjem imuniteta i ta su se djeca zaraziila, ali zbog činjenice da su se cijepila, imaju blažu kliničku sliku - kazala nam je 

Zanimalo nas je zašto obolijevaju, doduše u blažem obliku i oni koji su se cijepili.

- Zato jer se protiv hripavca sada ne cijepe oni koji bi to trebali, odnosno dojenčad i djeca do prve godine života - pojašnjava doc. dr. Karin i dodaje kako sada na području naše Županije postoje obiteljske epidemije ove bolesti.

- Još uvijek nemamo grupiranja u kolektivima, a nadamo se da ih nećemo ni imati. Roditelji bi djecu protiv hripavca morali cjepiti tri puta do navršene prve godine života, potom jednom s navršenom prvom godinom života i jednom s navršenom petom godinom života. Ukoliko se dijete ne cijepi svih pet puta, kako je to predviđeno, također može oboliti od hripavca - pojašnjava šefica Higijenskog.

image
Tom Dubravec/Cropix

ako doznajemo, jedno je dojenče i hospitalizirano u splitskom KBC-u.

Na kraju je dr. Karin pozvala roditelje da odvedu svoju djecu na cijepljenje po kalendaru, što podrazumijeva primovakcinaciju s tri doze u dojenačkoj dobi te revakcinaciju s dodatne dvije u mlađoj dječjoj dobi. Necijepljeni se, trebaju javiti pedijatrima ili školskim liječnicima.

Hripavac u dojenačkoj dobi može stvoriti težu kliničku sliku, čak sa upalom pluća, a moguć je i najgori mogući scenarij, odnosno smrt. Cijepljeni kao i školska djeca u pravilu imaju blažu kliničku sliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:35