StoryEditorOCM
Splitpripreme počele

Gost koji stiže u Split postavio naizgled benigno pitanje, Splićani ‘probili‘: ‘Samo si mi ti falija! Ne dolazite!‘

Piše Lucija Vujnović
9. siječnja 2024. - 08:43

Split je, već je poznato, popularna turistička destinacija, a prošle sezone je bilo jasno kako je i glavno "party" odredište.

Lani samo se nagledali svega, a pripreme za nadolazeću sezonu već su počele. 

Izgleda da su prvi u redu za sastavljanje itinerara za dolazak u Split "pub crawlaši", pa tako, umjesto da se raspituju o našoj bogatoj kulturnoj baštini i povijesti grada, njih zanima gdje mogu provesti (ne)zaboravnu noć. 

Na Redditu je to već jedna od tema, a stranci se raspituju o pub crawlu, organiziranoj turi obilaženja (bolje rečeno, teturanja) od jednog puba do drugog i ispijanja alkohola u svakom od njih. 

- Dragi prijatelji, molim vas za uslugu. U svibnju organiziram putovanje za svoju studijsku grupu u Split! Ostat ćemo otprilike tjedan dana. Voljeli bismo istražiti pub crawl dok smo tamo, ali nemamo pojma u koje bi barove bilo zabavno otići. Ima li tko od vas kakav prijedlog? - raspituje se autor objave te dodaje kako je riječ o grupi od 50 studenata.

image

Reddit objava

Screenshot Reddit/

"Dragi prijatelji" su mu, umjesto dobrodošlice i tražene pomoći, poručili da on i njegova ekipa nisu baš najpoželjniji.   

- Samo si mi ti falija sa svojih 50 pijanih Britanaca (pretpostavljan). Još ako imate one kretenske frizurice s franzetama do pola... Milina. Jedva smo vas se rišili od lita, a tebi već planovi za dolazak. Nabijen tebe i tvojih 50 alkoholičara i pub crawl. Sve vas triba s Matejuške u more pobacat, bagro imperijalistička - napisao je jedan vrlo pristojan građanin. 

image

Reddit objava

Screenshot Reddit/

"Ne dolazite zbog pub crawla", "Ne dolazite, ne želimo vas" i "Turisti idite kući" savjeti su ljubazne dobrodošlice Splićana koji se očito još nisu oporavili od prošle sezone. 

Neki su pokušali navesti stranca na krivi trag govoreći kako se u Hrvatskoj ne prodaje alkohol, dok su drugi skrenuli pažnju i na kazne komunalnih redara. 

image

Reddit objava

Screenshot Reddit/
image

Reddit objava

Screenshot Reddit/

Prizori uriniranja, povraćanja, spavanja po centru i divljanja turista očigledno je ostavilo traga na istraumatizirane građane, pa se pitaju "postoji li neki način da se zabrani pub crawl i te šeme?"

- To bi valjda tribalo bit u interesu grada da se zabrani i da na tome aktivno rade. Šta je najsmišnije većina pub crawlova i party boatova u Splitu drže stranci koji su došli ovdi priko lita živit i to otvorili. Pozovu poznanike, prijatelje preko ili random backpackere preko raznih agencija da dodu tu liti radit ko vodiči na pub crawlu i sl. u zamjenu za smještaj, spizu, neku plaću i ka ono izlaziš stalno i zabavljaš se. Nijedan iole ozbiljan turistički grad koji drži do sebe nema organizirane pub crawlove. Stvarno bi tribalo predložit poglavarstvu da se to zabrani - kaže. 

Cijelo prošlo ljeto Split se promovirao kao najluđa destinacija za zabavu, a o tome su izvještavali i strani mediji. Osobito zapamćen bio je naslov britanskog portala The Sun: "Pijani Britanci povraćaju i svađaju se na ulicama nove prijestolnice zabave, dok se djevojke skidaju gole za besplatna pića i piju 10 žestica u 10 sekundi". 

Nitko ne zna što nam donosi nadolazeća sezona, no svi se nadaju kako se neće ponavljati scene iz one prethodne. 

Uostalom, imidž grada Splita je sad takav kakav je, pa tko može kriviti čovjeka što želi s ekipom isprobati kako je to pod utjecajem koje čašice viška tjelesne izlučevine ostaviti na ulicama gdje je nekoć koračao slavni rimski car Dioklecijan.  

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:05