StoryEditorOCM
Splitgradsko vijeće

Vijeće jednoglasno oko Small Malla: sve će se prijaviti USKOK-u, a investitor će vijećnicima održati prezentaciju

Piše gabrijela radanović
božidar lončar
16. lipnja 2023. - 08:40

15:44 Po završetku sjednice je izjavu dao i gradonačelnik Ivica Puljak.

- Zaključci su ono što smo govorili da se ne može ugovor tek tako raskinuti. Nama ne smeta da se priupita bilo koga. Projekt su potpisali bivše vlasti. Sada će ga procjeniti neovisni stručnjaci s Pravnog fakulteta u Splitu. Ja bih volio da se smire političke tenzije. Na sjednici nisu sudjelovali investitori jer nismo imali pripremljenu dokumentaciju.

Na pitanje novinara zašto u zadnje dvije godine projekt nije preispitan, već je tematska sjednica bila sazvana kako bi se on revidirao, Puljak odgovara:

- Nama su najveći interes bile garaže i mislimo da je to dobra stvar. Investitor se treba s više poštovanja ponašati prema Gradu Splitu.

O tome može li investitor snositi posljedice zbog uklanjanja koštele, gradonačelnik kaže:

- Time se bave stručne službe, ne ja.

15:20 Vijeće je jednoglasno donijelo zaključak od četiri točke, a koje glase:

1. Zadužuje se Gradonačelnik da svu dokumentaciju o Centru Bonačić dostavi USKOKU-u u svrhu provjere zakonitosti dosada izdanih akata.

2. Zadužuje se Gradonačelnik da u svrhu izrade pisanog pravnog mišljenja angažira Pravni fakultet u Splitu, Zagrebu ili Rijeci o tome jesu li ispunjene zakonske odnosno pravne pretpostavke za prestanak prava građenja te, ako jesu, kada nastupaju.  

3. Zadužuje se Upravni odjel za gradsku imovinu Grada Splita da izradi pisano pravno mišljenje o tome jesu li ispunjene zakonske odnosno pravne pretpostavke za prestanak prava građenja te, ako jesu, kada nastupaju.  

4. Zadužuje se predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Željko Domazet da u ime Gradskog vijeća pozove investitora da održi javnu prezentaciju projekta za koji je zatražena izmjena i dopuna lokacijske dozvole za zainteresiranu javnost.

image
Duje Klaric/Cropix

14:28 HDZ-ovac Marijan Čelan

- Svela se rasprava na ono što se može ili ne može napraviti. Imali smo slično plašenje građana i kad se govorilo o Spaladium areni. Smatram da ovakvo prometno rješenje oko Small Malla nije dobro rješenje. Želimo vidjeti uplate i ne znam jesu li se uplatila od strane investitora sredstva za komunalu. Gubimo parkirna mjesta, investitor dobiva etažu za trgovačke centre ili poslovne prostore. Mislim da bi sve ovo trebali prebaciti na DORH. Dogradonačelnik Bojan Ivošević je započeo svoju današnju raspravu o vjeronauku. Ivošević je krenuo kao aktivist, a sada je zaštitnih investitora.

Ivošević mu je kratko odgovorio:

- Nadam se da ćete naučiti, postoje razlika između aktivista i redikula.

No, upadica predsjednika Gradskog vijeća Grada Splita Željka Domazeta je nasmijala sve prisutne.

- Ali postoji? - pitao je Domazet Ivoševića, nakon čega je rasprava ubrzo nastavljena.

13:53 Srđan Marinić (Centar) javio se za raspravu o Small Mallu.

- Nažalost, dogodilo nam se ovo što nam se dogodilo. Na zadnjoj važećoj izmjeni i dopuni lokacijske i projektne dozvole i navode se čestice kojima u zemljišniku nije upisano pravo građenja. Kada se gleda Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, on je vrlo jasan i direktan. Naime, 2015. godine vrijedio je Zakon o gradnji i u tome zakonu se dokazom pravnog interesa smatra predugovor ili ugovor sklopljen po uvjetima da će investitor steći pravo vlasništva i pravo građenja. Naime, dvije čestice su taman uz rub bivše pelegrinke. Ovdje kao da se događa određeni sukob dvaju zakona, pa mi nije jasno što se tu dogodilo? - pitao je Marinić.

image
Duje Klaric/Cropix

12:41 Ivica Budimir (HDZ) priključio se raspravi: 

- Smatram da gradska uprava treba inzistirati isključivo na povećanju cijene ili urbanistički bonus. Premašuje se priča iz 1996. godine. Investitor mora dobiti suglasnost od Grada Splita kako bi se napravile promjene. Ovo je mizeran iznos i u odnosu na ono što će dobiti investitor. Trebalo bi zauzeti čvrst stav kako bi se dodatni bonusi zatražili od investitora. U protivnom ćemo tražiti raskid ugovora o Small Mallu. Ponavljam, značajno se premašio projekt iz 1996. godine i to bi svima trebalo biti jasno - rekao je Budimir. - Nije plaćen komunalni doprinos i može li onda investitor i dalje izvoditi radove - pitao Budimir.

Na to je Igor Skoko iz Centra rekao da se tako reketari investitora, na što je Budimir rekao da se to zove pregovaranje, a ne reketarenje.

- Investitor ima svoje interese zašto traži izmjene važećeg projekta, jer će to njemu donijeti benefite. A to je da umjesto apartmana tamo bude hotel, roof restoran s bazenom. To nije dio trenutnog ugovora, a mi mu to ne moramo odobriti. To se ne zove reketarenje, već pregovaranje koje javno iznesete svima. Kada se vi tajno sjedite s OTP-om i Best in parkingom te pregovarate što će se raditi na Trgu Hrvatske bratske zajednice, onda se to zove reketarenjue svih nas - odgovorio je Budimir.

Leona Grgić pročelnica komunale je kazala kako komunalni doprinos nema veze sa samim gradilištem, već se obračunava po pravomoćnosti akta o gradnji.

image
Tom Dubravec/Cropix

12:29 Za riječ se javio Davor Matijević:

- Prošlo je skoro dvije godine od vašeg sastanka. Jeste li tražili provjeru zakonitost od strane DORH-a. Zašto niste tražili mišljenje pravne službe i zašto niste angažirali odvjetnika koji će vam provjeriti kako Grad pravno stoji? Tvrdite da Grad nema nikakva prava, ali nemate pravnu ekspertizu. Na čemu temeljite vaše tvrdnje? Ne da nemate pravno mišljenje nego je i Maja Đerek izbjegla doći na sjednicu i stajati iza onog što vi tvrdite. Jeste primijetili da ovu temu ne komentira gradonačelnik Puljak, čak ga ni danas nema već je isturio vas, zamjeniče. Meni je i to znakovito.

Rekli ste da DORH ne gleda uopće na dokumentaciju koju im šaljete i da niste budale da im šaljete uzalud. Zamjeniče, jel‘ vama i Maja Đerek budala ako ona šalje sve predmete DORH-u? Nedavno je poslala predmet vezano za apartmane na Rivi upravo na DORH. Koliko se podigli kaznenih prijava za Small Mall? Nula. Koliko ste objavili ugovora javno? Nula. Jeste li tražili provjeru zakonitosti DORH-a? Niste. Zašto postupate drukčije kad je jedan investitor u pitanju, a drukčije kad je drugi investitor - pitao je.

- Kao vaš argument da ste u pravu navodite da je i Nino Vela bio za ovaj projekt. Pa ja vam čestitam, ako vam je to referenca koju s ponosom naglašavate. Koja je razlika u ponašanju vas i HDZ-ove vlasti do 2021.? Vi se tajno sastajete, oni su se tajno sastajali. Vi podržavate netransparentan projekt, oni su podržavali netransparentan projekt. Vi radite isto što i HDZ koji je zbog svog lošeg rada i netransparentnosti i izgubio izbore, a vi ste ih dobili jer ste nudili transparentnost. Tajni sastanci s investitorom nisu oličenje transparentnosti. Ali postoji ipak jedna razlika između vas i njih. U njihovom mandatu neće biti realiziran Small Mall, u vašem ipak hoće. U njihovom mandatu je koštela preživjela, u vašem nije – naglasio je Matijević te je tražio odgovore na pojedina pitanja:

 -Jeste li zvali investitora na današnju sjednicu? Sastančili ste s investitorom, jeste ih pitali koliko će koštati mjesečna karta za stanare i koliko mjesta ćemo dobiti? Jeste li tražili ikakvu naknadu štete ili penale na što imamo pravo prema ugovoru iz 2003., ali čak i 2015.godine? Kažete da ste tražili od investitora da zaštite koštelu. Možete li nam sad objaviti mail ili zahtjev u kojem ste to tražili kao i odgovor investitora? Mora li se ukinuti parking u Vukovarskoj sukladno važećem DPU-u – pitao je SDP-ov vijećnik.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

- Moj odgovor je produkt ovoga što ste sada iznijeli – rekao je Ivošević te nastavio:

- "Mala je razlika između vas i HDZ-a", to ste vi rekli. Možda je mala razlika, ali između vas, kao Davora Matijevića, kao pojedinca, nema nikakve razlike. Moji vijećnici su slobodni građani s mozgom koji ne donose histerične odluke, već one koje neće nanijeti štetu građana. Takve manipulacije su vaš igrokaz. Vi niste bili obični član SDP-a za vrijeme Ive Baldasara, već član Gradskog odbora koji kroji politiku u tom mandatu. Kad sam se ja tamo bunio, smijale ste mi ste, a nikad se niste borili protiv Ive Baldasara, ako treba objavit ću zapisnike da mu nikad niste kontrirali - rekao je Ivošević te naglasio da nije bio tajni sastanak već je bilo oko gotovo 20 ljudi na ”tajnom sastanku”. Naveo je da se dva puta spomenuo u javnosti sastanak koji se sada naziva tajnim.

- Znam s kim šurujete, jel‘ vi mislite da smo mi blesavi? Povraća mi se od izjava Matijevića. Toliko je neistina rekao u posljednjim tjednima da je to strašno. Povraća mi se, jer ste "navodno" partner. Znam da sam pretjerao, možete me izbaciti iz vijećnice, radite što god hoćete, ali ja znam što sam govorio, a što je govorio on - rekao je Ivošević, između ostalog.

Nakon što se Ivošević ustao i izašao iz vijećnice, predsjednik Gradskog vijeća je poručio dogradonačelniku:

- Fala lijepa, pazite da vas ne kazne zbog povraćanja – rekao je i izazvao smijeh vijećnika.

- Ovo je govor nekoga tko nema argumenata i onoga tko se skriva iza floskula. Koliko je Bojan Ivošević digao kaznenih prijava za "Small Mall"? Koliko je ugovora objavio? Nula. Znate zašto, jer se lako iživljavati na prodavačima s pazara i štekatima, a nije lako kontrirati firmi kao što je "Best in parking". On bira bitke, a to rade kukavice. Beskompromisni odu u svaku bitku, a on je pobjegao iz te bitke kao što je sada otišao iz vijećnice -  odgovorio je Matijević.

11:48 Lidija Bekavac iz HGS je nastavila raspravu.

- Stvara nam se neka sumnja. Postoje neki problemi i s posljednjim aktom. Nadovezala bi se na naziv Small Mall, a to je nešto malo. Nekako mi se ovo ne čini malo, trebalo se zvati nešto drugačije. Bilo je govora i smještajnim jedinicama i poslovnim prostorima. Nije jasno koliko je mjesta u javnom korištenju za automobila u garaži? - pitala je Bekavac. Prisjećala se svih detalja vezanih za projekt Small Malla te je ušla duboko u povijest. 

Po običaju, Bekavac se najviše osvrnula na financijski aspekt i kako ona tvrdi nepravilnosti na koje je naišla prilikom izrade projekta. Naglasila je da nedostaju brojni podaci u dokumentima koji su kroz povijest Small Malla bili javni.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Martin Mladen Pauk iz Domovinskog pokreta je najavio da će USKOK-u i DORH-u osobno prijaviti gradonačelnika zbog pogodovanja investitoru i za nanošenje štete Gradu Splitu.

- S obzirom na to da je posljednji ugovor Grada Splita o prijenosu prava građenja na tvrtku Insula d.o.o potpisan 30.09.2003., a po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, članak 294., Stavak 1., eksplicitno se navodi sljedeće:

"Ne bude li na pravu građenja izgrađena zgrada u roku od 20 godina od osnutka prava građenja, vlasnik opterećene nekretnine može zahtijevati da se ono ukine; ako nije što posebno određeno, odluku o ukinuću donijet će sud na zahtjev vlasnika opterećene nekretnine, bez obzira na pravni temelj na kojem je pravo građenja bilo osnovano." 

Zakon je jasan kao dan, gospodo Puljak i Ivošević. Ukoliko istekne pravo građenja, a ovaj ugovor između Grada Splita i investitora je apsolutno definiran i naveden kao pravni instrument prava građenja, tada vlasnik (u ovom slučaju Grad Split) stječe pravo na ukinuće prava građenja, brisovnicu iz zemljišnika i povrat vlasništva u prvobitno stanje – rekao je Pauk.

Zahtijeva donošenje zaključka da gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak dana 01. listopada 2023. godine, dakle čim istekne zakonski rok od 20 godina, sudskim putem zatražiti ukinuće prava građenja i povrat imovine. 

- ‌Ukoliko to gradonačelnik Puljak ne učini po nalogu Gradskog vijeća, smatrat ću kako ima vlastiti i skriveni interes za takvo što. Osobno ću ga prijaviti USKOK-u i Državnom odvjetništvu za nanošenje štete Gradu Splitu i pogodovanje investitoru. ‌

Na isti način kao što sam prijavio direktora splitske Čistoće Ivicu Karoglana kad sam imao osnovanu sumnju u nedjela i zloupotrebe, tako ću prijaviti i vas. U početku tog procesa je Bojan Ivošević grčevito branio direktora Karoglana na isti način kao što sad brani investitore iz Small Malla. I tada ste na isti način kao danas ismijavali oporbu i pretvarali se da je sve u redu i po zakonu. 

Za nešto više od tri mjeseca ćemo vidjeti tko se zadnji smije, a kome USKOK češlja dokumentaciju zbog sumnje na prljavu igru – poručio je Pauk.

image
Josko Supic/Cropix

Tihomir Galić iz Mosta se uključio u raspravu i objasnio kako gleda na ovaj projekt. 

- Projekt je loš, a Gradu Splitu ne donosi ništa dobroga. Ide se po uhodanoj špranci. Zanimljivo je da nema gradska vlast o svemu isto mišljenje. No, opet gradska vlast okreće ploču i govori nam da je sve dobro. Od 1996. do danas je sve je bilo loše i nema nikakve šanse da se ovaj projekt u konačnici realizira - rekao je između ostalog Tihomir Galić iz Mosta. 

- Zašto se postupa po zakonu koji je van Zakona? - pitao je u nastavku Galić na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita. 

- Zašto po službenoj dužnosti nije podnesena prekršajna privaja i naplaćena kazna od 50 tisuća kuna. Očito Grad Split ima pravo tumačiti Zakon kako oni hoće - ustvrdio je Galić te je postavio još jedno pitanje pročelniku Teu Vojkoviću

- Uknjiženo je pravo građenja na samo tri čestice, a od nedavno je uknjiženo je pravo građenja na Small Mall. Znači, to su četiri čestice - kazao je Galić.

Nakon što mu je Vojković ponovo pročitao odgovor koji je već poslao Galiću, Mostov vijećnik se opet javio za riječ.

- Prema zakonu, investitor koji u roku od 15 dana građevinsku dozvolu ne prebaci na svoje ime, mora platiti kaznu od 50 tisuća kuna. Je li Grad naplatio tu kaznu od investitora? - pitao je Galić.

- Radi se o prekršajnom postupku za koji nije nadležan Upravni odjel za urbanizam i izgradnju, a tu kaznu nismo naplatili jer nismo nadležni. Oni koji su nadležni za to trebali su tražiti. Prema zaključku Upravnog suda nedvosmisleno je rečeno da je taj rok prekluzivan (teku bez prekida i zastoja op. a.) i da propuštanje tog roka ne umanjuje pravo investitoru da se taj postupak promjene investitora provede sve do izdavanja uporabne dozvole - rekao je.

Na što ga je ponovo pitao Galić jesu li prijavili prekršaj.

- Ne i nismo dužni to napraviti – odgovorio je Vojković.

10:44 Za riječ se nakon toga javio Igor Stanišić iz HGS-a koji je pripremio prezentaciju na kojoj je naslovna fotografija bila zajednička fotografija iz serije "Mućke" ili u originalu "Only fools and horses", što je nasmijalo prisutne vijećnike.

image
privatni album

Zanimljiv je bio Stanišićev prikaz gabarita kojim se prezentirao opseg koji dao ugovorom iz 1996. godine, pa bi tako podzemno zemljište dosezalo sve do zgrade županije. Stanišić je kroz prezentaciju prikazivao kronologiju događaja kao i vizuale projekta koji su se mijenjali i rasti od početka do danas. Naveo je kako je problem što se uopće ne zna što se danas radi.

image
privatni album

Smatra da i se i koštela mogla spasiti kroz izvantroškovničke stavke, u izravnoj komunikaciji s investitorom te se moglo naložiti i da se ta koštela može premijesiti na drugu lokaciju.

Stanišić također drži da nije isti tretman prema svima. Naslijeđen je ugovor s parkiralištem na Gripama i sa Šumicom, pa se išlo u neke radnje, a smatra da se moglo tako i sa "Small Mallom", no u tom slučaju je riječ o krupnom kapitalu te mu se zato pogodovalo.

Tomislav Prljević iz HDZ-a je kazao da se koštela nije mogla spasiti jer nije bilo interesa od strane investitora i Grada.

 - Namjerno je srušeno stablo i Grad je to znao, ali nije htio spriječiti da se sruši pelegrinka - rekao je.

10:10 Jakša Balov iz HDZ se obratio ispred vijećnika.

- Volio bih da gradonačelnik i dogradonačelnik budu tu, želio bih postaviti nekoliko pitanja. Suvišno je komentirati nešto što je propušteno, potrebno je pronaći trenutna rješenja koja nam se nude - započeo je Balov te nastavio:

- Kad se pozivate na kosture iz ormara, birači su vas birali da ih vi rješavate. Moramo braniti interese grada, a ovo su moja pitanja: Jesu li ugovori od 3.3. i 4.3 prošli Gradsko vijeće? U slučaju da Grad Split izgubi spor, tko će tada odgovarati? Jeste li se obratili vanjskom odvjetničkom uredu o ovom predmetu? Jeste li radili stvarnu procjenu zemljišta u posljednje dvije godine? Zašto niste bili otvoreni prema građanima? Koja je procedura da se u ovom postupku otvori pravo građenja? - pitao je Balov.

Na to ga je Nenad Uvodić iz Centra pitao zašto nije sudjelovao u raspravi na tu temu u mandatu njegovog Andre Krstulovića Opare, na što je Balov odgovorio da nije bio vijećnik u prošlom mandatu Gradskog vijeća, kao i da Uvodić reagira na svako njihovo pitanje.

- Ako je HDZ griješio u prošlosti ja ću to osuditi bez problema, kao i vi, a moja je dužnost postavljati pitanja – odgovorio mu je Balov.

image
Duje Klaric/Cropix

Bojan Ivošević je rekao da se svi pozivaju na odredbe zakona koji tada nije bio na snazi, a zakon se ne može retroaktivno primjenjivati.

- Budi sumnju zašto je tadašnja politička vlast žurila potpisati taj ugovor 1996. dok je Zakon o vlasništvu bio u raspravi, dok institut prava građenja nije bio zakonski definiran – pitao se Ivošević te je prozvao HDZ-ovog Tomislava Prljevića koji nije niti riječ rekao o tom projektu za vrijeme bivšeg gradonačelnika, kao ni SDP-ovi vijećnici pa naglasio da cijeni HGS jer su oni barem zadržali kontinuitet mišljenja. Na to je kazao da se raspitaju u stranci kako riješiti problem koji su sami "zakuhali".

Nakon još rasprava, Balov je ponovio svoje pitanje i tražio je da mu se kaže od kojeg dana se računa početak prava građenja, na što je Nikša Maletić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gradsku imovinu, kazao kako se ne može decidirano odgovoriti na to pitanje, ali kako bi to sigurno bilo predmet spora ako bi se sada to pravo ukinulo.

- U jednom smo vrlo ružnoj situaciji zbog ljudi koji su nekada sjedili ovdje. Ne zbog vas, nego zbog drugih. Možda su prijašnji ljudi pogodovali, to je teško u ovoj situaciji reći. Jedno je garaža u javnom interesu, a da pozovemo prijašnje vlasti i vijećnike da nam sada dođu ovdje i pojasne, isti bi se crvenili - kazao je Ivošević.

Što se tiče mišljenja DORH-a o tom pitanju, Ivošević je kazao kako su više puta tražili njihovo mišljenje po određenim pitanjima, ali je naveo da je više puta odgovoreno kako oni zastupaju interes Republike Hrvatske i samo njima daju takva mišljenja, a ne Jedinicama lokalne samouprave.

HDZ-ov Balov je na kraju niza pitanja kazao kako niti jedan investitor nije ispoštovao ugovore te da postoji mogućnost da se raskine ugovor s njima.

Na to mu je Ivošević kazao kako postoji jasna namjera svih vlasti da se to nastavi te da su aneksima pazili.

- Slažem se da je najveća šteta počinjena Gradu Splitu, ali sada gradska vlast nema koga tužiti već može samo podignuti optužnicu protiv same sebe – odgovorio je Ivošević.

image
Josko Ponos/Cropix

10:03 Nakon opsežnog iznošenja problema, Nikša Maletić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gradsku imovinu i Teo Vojković pročelnik po ovlaštenju Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju su kronološki iznijeli tijek događaja.

Gradonačelnik Ivica Puljak je rekao da je ovo tipičan primjer projekta koji su naslijedili te kako sada žele svoje greške ispraviti preko današnje vlasti.

- Ovo je još jedan od kostura iz ormara, i to smo zatekli kada smo došli u Grad. Ne želimo da ovaj projekt bude 30 godina crna rupa u ovom dijelu grada, to želimo izbjeći. Zaključili smo da je taj projekt važan za nas, došli smo do zaključka da se garaža mora napraviti. Želimo da se tamo napravi garaža u kojoj će građani moći parkirati. Mi nismo potpisali niti jedan dokument. Što se tiče optužbe da smo radili nešto tajno, saznali smo da je sastanak s investitorima bio i mjesec dana prije da nego što smo došli na vlast i HDZ je tada zaključio da je u interesu da se završi taj objekt. Na sastanku u kojem smo mi sudjelovali nakon dolaska na vlast, zaključili smo da je u interesu da se izgradi javna garaža - kazao je Puljak te naglasio kako se investitor početkom ovog tjedna ponio nekorektno prema gradu i građanima. 

Najavio je kako će ga oni kao vlast pokušati motivirati da se hortikulturno uredi taj dio grada i da se građanima omogući najpovoljnije moguće parkiranje. Nije se referirao na pitanje jesu li pozvali investitora na tematsku sjednicu Gradskog vijeća.

Nakon toga se na temu očitovao Bojan Ivošević, splitski dogradonačelnik.

- Često dođu razni investitori u Grad Split, svašta oni obećaju, a na kraju se dosta toga ne realizira. No, to je i dio ovog posla. HDZ je ranije dok je bio na vlast "pozdravio ideju građenja Small Malla" - rekao je citirajući na kraju tadašnjeg dogradonačelnika Grada Splita Nina Velu.

- Zvali smo investitora i pokušali smo gradilišnu ogradu povući da se pomogne stanarima i građanima. Naime, ograde su smetale građanima. Sve mi ovo zvuči kao: "vaš grijeh, vaš grijeh". Tako mi zvuče vaši nastupi. No, koje su u prošlosti bile vaše političke odluke? Neka vam gradske službe odgovore na pitanja i neka vam otkupe vaše grijehe - zaključio je Ivošević.

image
Josko Ponos/Cropix

09:47 Nakon usvajanja dnevnog reda, riječ je dobio Davor Matijević, SDP-ov vijećnik koji je inicirao sazivanje tematske rasprave o "Small Mallu".

Rezimirao je projekt te zatražio poništenje ugovora koji je potpisao bivši gradonačelnik Ivo Baldasar 2015. godine.

- I ova sjednica je pripremljena vrlo površno i prepustilo se nama vijećnicima da se snalazimo u hrpi materijala koju jedva mogu analizirati i stručne službe. Ovdje bi bilo posla i za cijeli tim eksperata pa nije čudno što se i Društvo arhitekata Split ne usudi dati mišljenje i što i oni traže veću transparentnost gradske vlasti – kazao je Matijević koji smatra da za sjednicu nedostaje niz dokumenata koji su potrebni za raspravu.

- Najvažnije, nedostaje pravno mišljenje i pravna analiza cijelog predmeta o čemu sam već govorio. Skrivanje iza pravne službe kao nekog kolektivnog tijela je po meni apsolutno neprihvatljivo. Ono što sam tražio tad, tražit ću i danas, a to je da napokon dobijemo pravnu analizu u pisanoj formi. S obzirom na delikatnost predmeta predlažem da angažiramo i tražimo pomoć i pravnih vanjskih stručnjaka kako bismo imali barem dva mišljenja – tražio je SDP-ov vijećnik te naveo kako je neugodno iznenađen što danas nema predstavnika investitora i pitao jesu li uopće pozvani.

Naveo je kako ga i tajanstvenost gradonačelnika čudi.

- Od svega što se događalo na ovom projektu pa i rušenje koštele gradonačelnik je pokazao nervozu i nezadovoljstvo samo kad mu nije prošla odluka da investitoru pogodujemo i omogućimo mu da izvodi radove preko ljeta, suprotno zabrani. Gradonačelniče, jel‘ vam danas neugodno što ste od nas tražili da omogućimo ovom investitoru da radi preko ljeta? Kažete da ste tražili od investitora da zaštite koštelu. Možete li nam sad objaviti mail ili zahtjev u kojem ste to tražili kao i odgovor investitora? - pitao je Matijević.

image
Josko Ponos/Cropix

Ako su uistinu ljuti zbog koštele, hoće li razmisliti o produženju korištenja javne gradske površine koju su koristili do 14. lipnja.

- Ako je investitor bezobrazan i radi bez vaše podrške onda im uskratite najam gradske površine pa nek poskidaju sve ograde i vrate sve u prvobitno stanje do rujna. Zamjeniče, probudite taj aktivistički duh koji ste imali u noćnim akcijama pilanja stupića i postavljanja betonskih blokova, iako ste svjesno ulazili u akcije za koje ste znali da nemate pravne osnove. Dva mjeseca ste izvlačili dokumente i ratovali s investitorom Dalmatia Towera kad je objekt bio gotov, da bi se ispostavilo kako mu ipak morate izdati dozvolu. Zbog potpisanog ugovora ustanove Sportski objekti od strane bivše gradske vlasti ste dizali kaznene prijave. Sad govorite da je projekt pun nezakonitosti pa me zanima: Zamjeniče, jeste li tražili provjeru zakonitosti od strane DORH-a, jeste li digli neku kaznenu prijavu? Niste se libili ulaziti u pravno dvojbene situacije koje je Grad sve izgubio na sudu, ali ovdje odjednom nema aktivističkog žara, nema izvlačenja dokumenata... Naprotiv, ima skrivanja, i odjednom ste legalist koji ništa ne zna i ništa ne može, već može samo pisati fejs statuse – poručio je Matijević dogradonačelniku Ivoševiću.

Istaknuo je i ugovor iz 2015.godine, kojim je pravo građenja prenošeno na drugi poslovni subjekt i potpisan bez Gradskog vijeća, iako to nalaže čl.48. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

- Iz tog razloga se ovaj ugovor može smatrati ništetnim. Zamjenik Ivošević tvrdi kako je najviše nepravilnosti i najveća šteta za Grad učinjena ovim ugovorom. Ja dajem priliku da onda ovu nepravilnost ispravimo i taj ugovor poništimo. Zamjeniče Ivošević,uvijek govorite kako vi imate 5 vijećnika u Gradskom vijeću s vaše Beskompromisne liste i dajem vam priliku da oni pokažu beskompromisnost i dignu ruku za moj prijedlog da ovaj ugovor poništimo. Zanima me još jesu li dozvole u skladu s prostorno planskom dokumentacijom? - između ostalog je tražio Matijević.

image

Pelegrinke više nema

Joško Šupić/Cropix

Uskoro počinje sjednica splitskog Gradskog vijeća za koju smo sigurni da će biti jedna o žešćih. Gradski vijećnici pristižu u Banovinu, danas bi moglo biti burno.

Koplja se već danima lome, jer je na tapetu kontroverzni projekt Small Mall o kojemu se malo zna, ali se zna da su njegovi investitori već u startu posjekli veliku pelegrinku na rubu gradilišta i izazvali neviđeni bijes javnosti. 

Sjednica je inicirao SDP-ov vijećnik Davor Matijević nakon što je prikupio dovoljan broj potpisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 01:09