StoryEditorOCM
Splitna mejašima

Hospicij Matošić proslavio godišnjicu rada. ‘To je civilizacijski iskorak. Na umoru ljudi najčešće kažu: Ostani uz mene‘

Piše Frano Kiso
13. prosinca 2023. - 19:52

Nakon višegodišnje trakavice lani je na Mejašima konačno otvoren "Hospicij Matošić", ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb gdje se štićenicima pruža najbolja moguća kvaliteta života do prirodne smrti.

Posjetili smo ih povodom prigodnog obilježavanja prve godišnjice rada, a događaju su prisustvovali predstavnici Grada i Županije, stručnjaci s Medicinskog fakulteta te vrijedno osoblje ustanove.

- Dom zdravlja u svom sastavu ima pet stacionara i ukupno 44 palijativna kreveta. Kapaciteti nam do sada nisu bili skroz popunjeni, no svejedno planiramo povećati broj kreveta - najavio je ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa nakon toplog dočeka i svete mise u kapelici.

image
Joško Šupić/Cropix

- Ovo je županija koja ima daleko najbolji odgovor na potrebe svih stanovnika vezano uz palijativnu skrb. U našim je stacionarima ove godine bilo preko 550 osoba, a s obzirom da stanovništvo sve više stari, povećavaju se i potrebe. U ovom hospiciju ima u prosjeku devet do deset pacijenata na skrbi.

Riječ o teško bolesnim i umirućim pacijentima, a skrb takve prirode iziskuje mnogo energije i psihološke snage njegovatelja i medicinskih sestara koje se konstantno susreću sa smrću pred vlastitim očima.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Prije nekoliko tjedana je ugovorena suradnja s psihologom radi pružanja psihološke pomoći osoblju koje radi u našim stacionarima. Nekoliko sestara je otišlo na druga radna mjesta jer je susret s ovim dijelom medicine izuzetno stresan i zahtjevan. Neki se s time teže nose - objasnio je Rađa.

- Danas sam pod jednom vrstom treme jer osjećam toliko plemenitosti i emocije u ovom hospiciju. Svakodnevno ispraćate ljude na drugi svijet i hvala vam do neba na vašoj posvećenosti - rekao je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban pred okupljenim djelatnicima, medicinskim sestrama i liječnicima.

Hospicij se zove Matošić po sestrama Tonki i Milki Matošić, koje su prije petnaestak godina preko Katoličke udruge Lovret Gradu darovale četiri tisuće četvornih metara zemljišta i nešto više od dva milijuna kuna za njegovu izgradnju. Sestre nisu dočekale otvorenje hospicija jer su umrle prije desetak godina, a danas su se mnogi prisjetili njihove velikodušne geste bez koje ništa ovo ne bi bilo moguće.

Let iznad psihijatrijskog gnijezda

- Ostani uz mene, to su riječi koje umiruća osoba najčešće izgovori u svojim posljednjim trenucima. Važno je imati sustav brige i skrbi za umiruće i zato je ovaj hospicij tako velik uspjeh i jedan civilizacijski iskorak - rekao je profesor Veljko Đorđević, osnivač Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta u Zagrebu te je ovom prilikom predstavio svoju novu knjigu „Let iznad psihijatrijskog gnijezda“.

Predstavljanje knjige je vodila Marijana Braš, psihijatrica i psihoterapeutkinja sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu i naglasila je kako je ova deseta knjiga profesora Đorđevića kombinacija struke i književnosti, a kao takva predstavlja jedan dubinski pogled na profesorov medicinski i privatni život.

image
Joško Šupić/Cropix

Knjiga u 13 poglavlja opisuje psihijatrovo odrastanje, gubitak oca u mladoj dobi, bogatu karijeru i izazove s kojima se suočavao, a sve skupa se veže u jedan introspektivan spoj medicine i umjetnosti. Kroz sve to se prožimaju teme smrti, rada s umirućima i palijativne skrbi koja predstavlja bitnu granu medicine, a podučava nas kako se na stručan i mentalno zdrav način nositi s pacijentima na zalazu života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:51