StoryEditorOCM
Splitsporni zakup

HŽ optužio Ivoševića da je njihovu parcelu dao privatnicima, uključio se DORH! Moglo bi ih zanimati je li se pogodovalo

Piše Sandi Vidulić
21. srpnja 2023. - 07:42

Otkad smo objavili vijest da je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević u ime Grada Splita bez suglasnosti HŽ infrastrukture potpisao da daje u zakup državne nekretnine tvrtki "Small Mall d.o.o." koja na Manušu želi graditi poslovno garažni kompleks, on nije poslao odgovore na novinarska pitanja, nego se na Facebook profilu danima trudio osporiti valjanost objavljenih informacija.

No, stvar je zainteresirala Općinsko državno odvjetništvo koje je pokrenulo izvid. Od gradske pročelnice za komunalu Leone Grgić zatražili su dokumentaciju. U međuvremenu, Ivošević se prihvatio tumačenja zakona na Facebooku i na Gradskom vijeću. Tvrdio je da je Grad imao pravo davati u zakup ove nekretnine na osnovu "Ugovora o pravu građenja" koji je sklopio još 2001. bivši gradonačelnik Ivica Škarić.

Međutim, na tom ugovoru je potpisana tvrtka koja je u međuvremenu prestala postojati "Centar Bonačić Mediteran", a bila je riječ o javno-privatnom partnerstvu između ove tvrtke i Grada, a oba partnera su potpisala Ugovor o pravu građenja s Hrvatskim željeznicama.

image

Arhivska

Paun Paunović/Cropix

Ovdje je pak problem što je Grad dao u zakup tuđe nekretnine bez odobrenja HŽ infrastrukture. Kako smo neslužbeno doznali, Državno odvjetništvo je pokrenulo izvide zbog sumnje da za to nije postojala pravna osnova i da je tvrtka Small Mall trebala izravno s HŽ infrastrukturom sklopiti ugovor o zakupu. Naime, HŽ infrastruktura na svojim stranicama ima svoj pravilnik o natječajima, i o sklapanju ugovora o pravu služnosti i pravu građenja nad nekretninama na kojima su oni uknjiženi.

Tko je ovlašten?

Ivošević je pokušao objasniti situaciju sa pozivanjem na članak 105. Zakona o komunalnom gospodarstvu koji kaže da jedinica lokalne samouprave ima pravo puniti proračun iznajmljivanjem javnih površina i zemljišta u njihovom vlasništvu.

Poslali smo HŽ infrastrukturi dva Ugovora o zakupu koje je u ime Grada sklopio Ivošević sa Small Mall d.o.o., zajedno sa slikom Ugovora o osnivanju prava građenja iz 2001. koju je on objavio na Facebooku.

Pitali smo daje li Ugovor sklopljen u okolnostima iz 2001. pravnu podlogu Gradu Splitu da ostvaruje novčanu dobit kao zakupodavac nad nekretninama kojima prema ZK ulošku upravlja HŽ-infrastruktura, a vlasništvo su RH?

Upitali smo još da li je Grad Split smio bez pisanog ovlaštenja HŽ infrastrukture d.o.o. sklopiti Ugovore o zakupu sa Small Mallom d.o.o. na dijelovima čestica, ako su one uknjižene kao Javno dobro u općoj uporabi - Željeznička infrastruktura Republike Hrvatske, a njima upravlja HŽ- infrastruktura d.o.o. (u Katastru i Zemljišniku obje čestice se po namjeni vode kao "pruga")?

Upitali smo HŽ-infrastrukturu i je li tvrtka Small Mall d.o.o. mogla sklapati za dotične čestice ugovore o zakupu s Gradom Splitom ili se za pravo služnosti, u ovom slučaju ograđivanje gradilišta tijekom izvođenja građevinskih radova na susjednim česticama, trebala izravno obratiti za zakup HŽ infrastrukturi?

- Temeljem važećeg Zakona o željeznici, Ugovora o upravljanju željezničkom infrastrukturom i Aneksa broj 1 Ugovora o upravljanju željezničkom infrastrukturom društvo HŽ Infrastruktura kao upravitelj željezničke infrastrukture ovlašteno je s drugim pravnim i fizičkim osobama sklapati ugovore o zakupu, ugovore o osnivanju prava služnosti i prava građenja na nekretninama koje predstavljaju željezničku infrastrukturu - ističu u odgovoru iz HŽ infrastrukture.

- Napominjemo kako je predmetna čestica upisana kao Javno dobro u općoj uporabi - željeznička infrastruktura Republika Hrvatska - upravlja HŽ Infrastruktura d.o.o., te sukladno upisanom nitko osim vlasnika ne može upravljati istom - naglašavaju kako stoje stvari iz državne tvrtke.

- Nekretnine označene kao 10217/62 i 10217/235 k.o. Split, a koje su predmet upita, upisane su u zk.ul.br. 23389 k.o. Split. Uvidom u isti nije utvrđeno da su iste opterećene bilo kakvim pravom građenja. Obzirom na navedeno, te činjenicu da su predmetne nekretnine upisane kao Javno dobro u općoj uporabi - željeznička infrastruktura RH - upravlja HŽ infrastruktura d.o.o., korisnici istih trebaju se obratiti HŽ Infrastrukturi d.o.o. radi rješavanja međusobnih imovinsko pravnih odnosa - zaključuju iz državne tvrtke.

image

Ograda oko gradilišta Small Mall au Vukovarskoj ulici

Duje Klarić/Cropix

Drugim riječima, prema tumačenju HŽ infrastrukture, Grad Split, odnosno Bojan Ivošević, neovlašteno je sklopio ugovor o zakupu.

Kako doznajemo od pravne struke, Državno odvjetništvo bi moglo zanimati je li na taj način Grad pribavio nepripadajuću imovinsku korist. Druga je stvar je li Ivošević pogodovao privatnoj tvrtki koja je izvan obuhvata na koji se odnosi pravo građenja dobila mogućnost da postavi kontejnere i građevinsku opremu bez dozvole vlasnika nekretnine.

Površina javne namjene

Ivošević je ovaj četvrtak na sjednici Gradskog vijeća objašnjavao kako je gradilište koje je ogradio Small Mall d.o.o. površina javne namjene.

- Površina javne namjene je definirana Zakonom o prostornom uređenju. I ona se uopće ne dira vlasništva. Na primjer, usjek pruge je površina javne namjene u vlasništvu HŽ-a od koje prihod ide jedinicama lokalne samouprave. Zakonska definicija površine javne namjene ide ovako: površina javne namjene je svaka površina čije je korištenje namijenjeno svima i pod jednakim uvjetima - javne ceste, nerazvrstane ceste, ulice, biciklističke staze, pješačke staze i prolazi, trgovi, tržnice, igrališta, parkirališta... Po ovom zakonu ono je površina javne namjene, a po članku 105. Zakona o komunalnom gospodarstvu prihod od davanja na korištenje je gradski prihod - uvjeravao je Ivošević na sjednici Gradskog vijeća.

Ne dolaze na sastanke

No, priznao je kako u zadnje vrijeme Hrvatske željeznice ne dolaze na sastanke kojima bi se trebalo riješiti pitanje dijela Pazara kojim prolaze čestice koje su u vlasništvu HŽ-a.

- Imali smo nekoliko sastanaka na početku mandata s HŽ-om i bilo ih je lako dogovoriti. Zadnjih nekoliko mjeseci, ja se nadam da je došlo do nekih strukturalnih promjena, a ne političkih razloga unutar HŽ-a, ne možemo dogovoriti sastanak. Tražimo već nekoliko puta, a oni kažu: Javit ćemo, čut ćemo se. Ali, nikad nema sastanka - kazao je Ivošević.

Nakon toga je pred gradskim vijećnicima optužio HŽ da su 2014. bez ikakvog razgovora s Gradom Splitom jednostrano upisali svoje vlasništvo na čestice kojima prolazi tunel.

- Jednako tako Grad Split je imao lex specialis, Zakon o nerazvrstanim cestama i svugdje gdje je bila cesta, parkiralište, nogostup, na području usjeka pruge, mi smo se mogli jednostrano upisati. To su dva lex specialisa u sukobu. To je bio jedan poprilično nefer potez HŽ-a 2014. prema Gradu Splitu. Sad će to biti jedan đumbus dok se izvuče iz toga sve pravno. Ali, kažem pročitao sam definiciju površine javne namjene, nije važno čije je vlasništvo, bitno je što je ona u naravi. - pokušao je na sjednici uvjeriti gradske vijećnike Ivošević.

Vidjet ćemo hoće li mu ovakvo tumačenje zakona proći za rukom ukoliko stvar završi na sudu. Do sada se već pokazalo da u nekim slučajevima sudstvo i sadašnja vlast u Banovini drugačije tumače zakone.

image

Usjek pruge koristi i Pazar

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:28