StoryEditorOCM
SplitKONOBARI SVE OTKRILI

Imamo listu najprodavanijih pića i jela s ovogodišnjeg splitskog Adventa, potpuno se razlikuje kod žena i muškaraca

Piše Tanja Šimundić Bendić
27. prosinca 2023. - 07:45

Imamo listu najprodavanijih pića i jela s ovogodišnjeg splitskog Adventa, i kako saznajemo, kuhano vino kod žena je bez premca. Apsolutni hit, omiljen i na blagdanskim zimskim svetkovinama diljem Europe, premoćno je najtraženiji napitak na splitskom Adventu. Kod jačeg spola bira se jače, i to u obliku kuhanog džina, koji je ove sezone u Splitu mamac broj jedan. Malo smo sa splitskim konobarima zaposlenima na Adventu protračali zbivanja i njihova iskustva sabrali u top ljestvicu ovogodišnjih podizača dobrog raspoloženja.

- Kuhano vino je kod žena doživjelo vrhunac, ali uz bok mu se ove sezone opasno približava teranino. Ja bih mogao kazati da je teranino hit u nastajanju koji bi iduće godine mogao kuhanom vinu preuzeti prijestolje. A tu je i dobra, stara, omiljena višnjevača, ona se kod djevojaka i žena jako traži. Ne čudi jer je to piće ugodno za nepce, slatko, toplo, meko, lijepog okusa. Žene ga obožavaju – veli nam konobar iz centra grada.

image
Vojko Bašić/Cropix

Idemo do muških koji, kako već rekosmo, kuhani džin stavljaju na prvo mjesto. Onda slijede rakijice tipa travarice i viljemovke, a nakon njih dobri stari viski. Party tada tek zapravo počinje.

- Muški kao muški, oni traže jače da prekinu miješanja. Startaju s džinom, to im je omiljena uvertira. Onda idu rakije, znate već tura za turom, časti se, uvijek uz to ide i zdravica. A onda se miješanja sijeku kraljem, viskijem, naruči se boca bez problema i s tim se ide dalje u popodne, u noć. Uvijek ima i onih kojima su pivce i vince zakon i lijek za živce - saznajemo.

Što se tiče jela, zna se što na Adventu ide, kobasice, ovakve, onakve, jeftinije, skuplje, duže, tanje, deblje ili mršavije, kakve god da bile svima su najmilije i najdraže. I ove ih godine ima u obilatom broju, a i izbor im je širok, od kranjskih do onih od crne svinje. Tu je, naravno, i bakalar kojim su na Badnjak neki gazde splitskih lokala, i to je stvarno lijepo od njih, po starom dobrom običaju častili svoje vjerne goste. Oni koji ga nisu tako degustirali, a željeli su, imali su ga prigode mumati po gradu.

- Bakalar je bakalar, ali kobasice su posebna priča, idu nam ko lude, a za Badnjak je to bila lavina. I oni koji inače nisu oduševljeni kobasicama i nekako ih baš i ne jedu toliko, na Advent će se mašiti kada se društvo okupi. Prodali smo ih na Badnjak da im ne znam broj. Puno i previše, posla je bilo ko u priči, toliko da nam je jednom trenu svega ponestalo. Gazde su trčali u nabavu da bi se zalihe nadopunile – govore nam s Adventa.

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 14:42