StoryEditorOCM
Splitu zlatnim vratima

Imate problema sa spavanjem? Muči vas apneja? Dr. Zoran Đogaš će održati javno predavanje na tu temu, slobodan je ulaz

Piše split sd
8. ožujka 2024. - 14:47

Splitska podružnica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH) u suorganizaciji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata", HLZ-om - podružnica Split, Zavodom za neuroznanost MEF-a Split i Hrvatskim somnološkim društvom organiziraju predavanje "Poremećaji spavanja" prof. dr. sc. Zorana Đogaša koje će se održati u ponedjeljak, 11. ožujka, u 19 sati u Kinoteci "Zlatna vrata" (Dioklecijanova 7). 

Spavanje je prirodno stanje organizma koje se u čovjekovom životu pravilno i ciklički izmjenjuje sa stanjem budnosti kao dio biološkog ili cirkadijanog ritma. Često se spavanje opisuje kao stanje relativnog mirovanja organizma jer je opća aktivnost smanjena, kao i psihička, koja je i značajno promijenjena uključujući aktivnost mozga.

Poznato je da se tijekom spavanja regeneriraju određena svojstva neurona, posebice sinaptička funkcija. Važna funkcija spavanja je konsolidacija memorije, tijekom spavanja na određeni način učimo i pamtimo. Sve su brojnije spoznaje o važnosti spavanja za zdravlje i povezanosti poremećaja spavanja s čestim bolestima današnjice poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, psihičkih poremećaja, koje starenjem postaju sve prisutnije s posljedično narušenom kvalitetom života.

Organizatori ističu važnost prepoznavanja i liječenja apneje tijekom sna te dodaju da je neophodno uvođenje mjera koje će povećati opću spoznaju o utjecaju poremećaja spavanja na kvalitetu života i zdravlje populacije.

Daljnji razvoj medicine spavanja u skladu s novim europskim smjernicama pruža veće mogućnosti liječenja koje trebaju koordinirati stručnjaci za medicinu spavanja – somnolozi. Medicina spavanja je interdisciplinarno područje koje zahtjeva suradnju brojnih specijalističkih struka, a holistički način pristupa pacijentu mora biti upotpunjen načelima personalizirane i precizne medicine.

Predavanje će za liječnike biti bodovano prema pravilniku HLK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:48