StoryEditorOCM
SplitMALI KORAK NAPRIJED

Inspektori intenzivno nadziru Sjevernu luku, uskoro slijede mjere. Konačno su primili i Puljka na razgovor...

8. svibnja 2023. - 15:23

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak posjetio je danas Državni inspektorat zbog problema sa zagađenjem zraka na Brdima.

Kako od nadležnih inspekcija nismo dobili konkretnu informaciju po pitanju onečišćenja zraka, osim da su u tijeku nadzori, gradonačelnika smo pričekali pred zgradom Inspektorata, upravo tamo gdje su građani prosvjedovali 25. travnja ove godine.

- Oni su trenutačno u intenzivnim nadzorima, sve inspekcije, od one zadužene zaštitu okoliša, zaštitu na radu i radnih odnosa, vodopravna, sanitarna, veterinarska i građevinski nadzori.… Zaista su to shvatili ozbiljno, to je moj dojam - kazao je gradonačelnik Ivica Puljak za "Slobodnu".

image

Prosvjednici pred zgradom Državnog inspektorata tijekom prosvjeda koji se održao 25. travnja ove godine.

Jakov Prkić/Cropix

Rečeno mu je i kako inspekcija mora nabaviti potrebne dokaze kako bi utvrditi sve okolnosti koje su dovele do pojave arsena i nikla u zraku na Brdima.

Prema riječima gradonačelnika, Inspektorat je najavio kako će vrlo brzo poduzeti određene mjere koje bi trebale spriječiti daljnje onečišćenje zraka u Splitu.

Gradonačelnik je informiran o svim poduzetim radnjama nadležnog Inspektorata te se u ime Grada Splita stavio na raspolaganje za punu suradnju, kako bi se stanje što prije saniralo i uklonila svaka mogućnost ugroze po građane i okoliš, kazali su iz Banovine.

I Državni inspektorat danas je sve to potvrdio, odgovorivši na još jedan upit "Slobodne".

- Ovim putem možemo potvrditi kako je inspekcijsko postupanje inspekcija Državnog inspektorata na lokaciji iz Vašega upita u tijeku.

Isto tako ovim putem možemo Vam dati informaciju kako je danas je u prostorijama Državnog inspektorata u Splitu održan sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Državnog inspektorat i Grada Splita. Na ovom radnom sastanku razgovaralo se o kvaliteti zraka na sjevernom području Grada Splita - GK Brda.

Tom prigodom istaknuto je kako je inspekcijsko postupanje inspekcija Državnog inspektorata: inspekcija zaštite okoliša, vodopravna, sanitarna, građevinska, veterinarska i inspekcije rada (radni odnosi i zaštita na radu) nad poslovnim subjektima na lokaciji Slobodne zone luke Split u tijeku te kako će javnost odmah po okončanju istih biti informirana o rezultatima te poduzetim mjerama - potvrdili su nam iz Državnog inspektorata.

Naveli su kako su se i sudionici sastanka složili kako zajedničkim nastojanjem obje strane te poduzimanjem mjera u djelu nadležnosti Državnog inspektorata i Grada Splita "može se izravno doprinijeti očuvanju kvalitete zraka i života u ovom dijelu Splita".

Podsjećamo, prošlotjedna najnovija mjerenja kvalitete zraka županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području kotara Brda, ponovo su, na žalost, pokazala alarmantne podatke.

Uz ona koja su dužni obavljati po zahtjevu Grada Splita i rješenju Državnog inspektorata  tijekom 15 dana u svakom godišnjem dobu, dodatna mjerenja ukupne taložne tvari su, očekivano, još jednom potvrdila na žalost loše rezultate.

- Postavili smo dva sedimentatora za sakupljanje ukupne taložne tvari koja su pokazala da je prekoračenje taložne prašine ogromno uspoređujući ga s prosječnim godišnjim vrijednostima. Vrijednosti su bile preko dvije tisuće miligrama po kvadratnom metru po danu, a prosječna godišnja vrijednost je 350 mg po kvadratnom metru po danu - približio je rezultate mr. sc. Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke županijskog Zavoda.

Kako smo ranije pojasnili, sedimentator sakuplja taložne praškaste tvari koje su, kako i sam naziv kaže, taložne, teže od lebdećih čestica i padaju na pod silom gravitacije, blizu mjesta onečišćenja.

Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo također je proveo analize prema nalogu Državnog inspektorata i poslao im rezultate još prije dva tjedna. No, kako smo naveli na samom počeku, Inspektorat treba sagledati sve nalaze i donijeti daljnje mjere, što su i najavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:29