stdClass Object ( [id] => 1288740 [title] => Isplivavaju novi detalji o vrtiću ‘Pinokio‘: ‘Susidi su prolivali dicu šporkon vodon, krali im igračke i snimali ih‘ [alias] => isplivavaju-novi-detalji-o-vrticu-pinokio-susidi-su-prolivali-dicu-sporkon-vodon-krali-im-igracke-i-snimali-ih [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čini se da priča s obrtom za čuvanje djece Pinokio, originalno osnovanom u Solinu, nema kraja.

Naime, nakon što se u medije probila vijest da je vlasnica otvorila podružnicu na splitskom Poljudu - gdje je neko vrijeme držala djecu u prostoru bez struje i vode, zaposlenice mjesecima nisu bile adekvatno evidentirane, izbrisana je iz Registra osoba koje obavljaju djelatnost dadilje, a objekt nije ispunjavao nužne uvjete za rad niti imao potrebne dozvole, Grad Split nikada nije bio ni upoznat s njegovim radom, a Državni inspektorat je pokrenuo prekršajni postupak - otkrilo se da je to tek bio početak.

Tu je Pinokijov nos tek počeo rasti.

---

---

Inspekcija rada je, prije nego je priča izašla u javnost, na temelju utvrđenog činjeničnog stanja privremeno zabranila obavljanje djelatnosti do otklanjanja utvrđenih nedostataka, a najkraće u trajanju od 15 dana. Međutim, u postupku kontrole izvršenja rješenja je utvrđeno da vlasnica Nataša Grahovac ne poštuje izrečenu mjeru, zbog čega je kažnjena i novčano te je protiv nje podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu.

Vlasnica vrtića izvarala pola Splita. Tete i najmodavac tvrde da je svima dužna, a ona će: ‘Gazda je bolesnik, a tek ti roditelji...‘

Daljnjim istraživanjem, otkrili smo da izdvojeni pogon uopće nije smio postojati, imao je previše djece na premalo odgajateljica, tu su protupravno bila i djeca s posebnim potrebama, tete tvrde da vlasnica nije redovito osiguravala dnevne potrepštine, ali je zato uredno za neku djecu uzimala općinske subvencije, ali ne od Grada Splita.

Vlasniku prostora se nije platilo nekoliko mjeseci najma, a nisu se plaćale ni voda ni struja (doduše, djelomično njegovom krivnjom, pošto nije bio voljan prebaciti brojila na Pinokija). Agenciji za nekretnine se nije plaćala provizija niti dobavljačima namještaja namještaj. 

Obrt se trebao prebaciti na novu lokaciju, u Kaštel Stari. Kako čujemo, ova akcija je sad otkazana.

---

image

Zgrada gdje je Pinokio bio na Poljudu

Google Mapa, Ilustracija/Slobodna Dalmacija
---

Ali, još prije skandala na Poljudu, Pinokio je svoju trči-laži avanturu počeo u Zvonimirovoj ulici, gdje je inicijalno otvorena splitska podružnica; naravno, bez minimalnih tehničkih uvjeta. No, tamo se zadržao svega par mjeseci, a vlasnica je selidbu objasnila neslaganjem sa susjedima. I, istina, susjedi se nisu slagali s jasličkim pogonom pod svojim prozorima.

Međutim - a ne bi bilo na odmet pripomenuti - nisu se slagali s tim i prije nego je taj pogon uopće otvoren.

- Vlasnica prostora je Nataši izričito uvjetovala potpisivanje ugovora nekorištenjem dvorišta u komercijalne svrhe. U ovom slučaju je to u službi igrališta za djecu. Zašto? Pa, jer nije mogla to pravno osigurat najmoprimcu, pošto zgrada nije etažirana, zbog čega je dvorište zajedničko od svih stanara - govori nam predstavnica stanara na toj adresi. 

Unatoč dogovoru, kako je vrtić počeo s radom, tako su i djeca počela gaziti travu, a time i Natašinu riječ. 

- Susjedi su se počeli bunit. Morala san nešto napravit. Spustila sam se dole i pitala jednu tetu znaju li da ne smiju koristit dvor. To šta mi je ona tad izgovorila me sram vam uopće ponovit. Kako me izvriđala... Da jel znam ja ko je ona, da jel imam dicu... Nakon toga san se obratila Nataši, koja me uvjeravala da je rekla zaposlenicama da je izlazak na tu površinu zabranjen. Kasnije mi je jedna teta otkrila da ih je vlasnica huškala da izlaze vani - priča predstavnica.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Isto nam potvrđuje i odgajateljica Tamara Ines Hrga.

- Taj dvor je Nataši bio glavna prodajna točka, razlog zašto je većina roditelja uopće tamo upisala svoju djecu. Nama tetama je vlasnica u početku rekla da skuplja potpise od stanara, kako bi nam dozvolili izlazak na zelenu površinu. Poslije smo doznali da to nikada nije radila, ali nas je svejedno nakon nekoliko dana obavijestila da je sve u redu i da možemo izvesti djecu tamo. Kad su se susjedi bunili, kazala je da nam to nitko ne može zabranit.

Kako Pinokio u to vrijeme još nije bio spreman postati dobar dječak, nastavio je praksu igranja na svježen zraku. Susjedi, doduše, za to nisu pokazali puno razumijevanja. 

- Prolivali su nas šporkom vodom i počele su nam nestajat stvari, uključujući plastičnu kućicu i autiće. Jedan susjed je redovito izlazio u dvorište u donjem rublju i snimao djecu - prisjeća se Tamara.

Predstavnica se također jako dobro sjeća ovog perioda. 

- Taj čovjek je snimao kako bi poslao drugim stanarima da vide što se događa u vrtu. Ja vam prva mogu posvjedočit o tin scenama, jer imam balkon odma kat iznad, na kojen sušim robu. To je bila teška deračina. Djeca su vrištala, a tete su se znale derat na njih: "Ne plači, umukni više!"

Jedan dan sam ih vidila da mjere djeci fibru pa ih dodaju kroz prozor. Ima bit da im je bilo teško prošetat 10-15 koraka do vrata... To je bilo prestrašno, samo sam čekala da idu ća... Bolila me duša dok san to gledala, moglo je tu bit i moje dite. Mislim, znam da je tu bilo više djece nego je smilo, pa su tete bile nervozne. Ja to mogu i razumit, al opet... Ne moš tako.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

S druge strane, majke jasličara s kojima smo pričali nemaju nikakvih zamjerki na odgajateljice iz Pinokija.

- Moje dite voli svoje tete, nema problema ostat u vrtiću i ne plače kada ga predam u njihove ruke. Meni to, kao majci, govori puno - kaže nam jedna od njih. A ni pregledavajući Facebook komentare nismo vidjeli nikakve ozbiljnije zamjerke. 

Teta Tamara priznaje da je zaista u početku bilo skrike i vike, ali...

- To je bio prvi mjesec dana s jednogodišnjacima koje su roditelji prvi put negdje ostavili. Takav je jaslički posao. Što se toga tiče, kompletno razumijem susjede, nije ni meni bilo lako taj period.

Predstavnica stanara je tada zvala Državni inspektorat, Centar za socijalnu skrb i slala puste mailove. Tvrdi da su se svi oglušili na njene prijave. Ipak, nakon dva mjeseca je stigla inspekcija iz Zagreba, ali je tada Pinokio već nastavio svoje pustolovine na drugom kraju splitskog poluotoka.

- Nataša je roditeljima rekla za mene da sam luđakinja i da kucam na prozor dok djeca spavaju. Jasno, morala je imat opravdanje za odselit. Tete su uskoro skužile da nije baš sve tako. Jedna šta je dobila otkaz mi je došla na vrata i to rekla, da mi sad vjeruje, a da Nataša sve laže. Ta teta se pobunila jer nije bila prijavljena niti su joj se isplaćivale plaće - prepričava predstavnica.

---

image
google maps
---

A samo logično i prirodno - kako to već biva u ovoj priči - Pinokio je platio samo dio rente i ništa pripadajućih režija. Ali, što je najluđe, otkaz ugovora se nije aktivirao zbog toga, nego zbog nepoštivanja obećanja.

Možda nećete vjerovati, ali Pinokio je lagao da neće izlaziti u dvor.

Ovo nam je potvrdila i vlasnica agencije preko koje je Grahovac stupila u kontakt s prostorom u Zvonimirovoj. Njene usluge je pak - sigurno nećete vjerovati - uredno platila. Možda zato što se ona i Nataša znaju od prije. 

- Nakon šta mi se vlasnica potužila, nazvala san je i pitala zašto joj dica izlaze u dvor, kad smo izričito naglasili da se to ne smi događat. Kad smo dogovarale najam, kazala je da nema problema, da će oni dicu vodit na igralište kod nebodera. Znala san joj pokojnu mater koja je bila krasna osoba. I znan da se bori za život, ka i svi... Da ima dite... I tila san joj pomoć... Sada san razočarana i žaj mi je. Pogotovo jer je imala sreću s tin prostoron... - govori vlasnica agencije.

---

---

Nakon svega što je napravila, partner od Grahovac je - u stilu Đure iz Balkanskog špijuna, koji žrtvi "oprašta što ju je tukao" - čak i putem društvenih mreža prijetio...

- Prijavile smo policiji partnerove prijetnje i vrijeđanje, a oni su nam se smijali. Na kraju su dosta nevoljko napravili prijavu i rekli da će ga otići upozoriti. Nakon par dana smo obaviještene da je upozoren, ali nisu nam htjeli ništa drugo reći, tako da se sad i pitamo jesu li stvarno to napravili ili su nam samo tako rekli da nas se riješe - obavještava nas odgajateljica Tamara.

Također, ona i kolegice su pozvane u Državni inspektorat, gdje su dale iskaz. 

- Inspektor nam je rekao da budemo strpljive, da on mora to sve sastaviti, poslati primjerke na sud, nakon čega slučaj preuzima državno odvjetništvo. Nakon toga izlaze inspekcije na teren te se čeka njihov izvještaj. Za isplatu plaća moramo čekati do kraja mjeseca, a tek ako tada ne budu izvršene se može i za to napraviti prijava.

---

---

Odgajateljicama je poručeno da će cijeli slučaj biti proslijeđen Poreznoj. 

- Pisali smo Poreznoj upravi i Centru za socijalnu skrb. Nikakav povratni odgovor nismo dobile. Kolegica i ja smo čak otišle na Poreznu gdje su nam rekli da se nas dvije uopće ne spominje kao da smo ikad radile u obrtu niti su naši podaci tamo zavedeni.

Izgleda da je nas dvije Nataša prijavila samo na HZZ, i to najvjerojatnije zbog poticaja. Iskreno, imam osjećaj da nas svi zavlače i prebacuju odgovornost s jednog na drugog i da se tu ništa neće postići - razočarano prognozira Tamara.

Dodaje i kako su tete iz Solina, za razliku od njih, dobile svoje plaće. Međutim, nakon što je slučaj izašao u javnost su i sve tamošnje odgajateljice dale otkaz. Sada ona tamo radi sama. 

---

---

Jedna od majki, čije je dijete pohađalo ilegalni splitski vrtić, nas je izvijestila kako je nakon našeg članka dobila ponudu da upiše dijete u jedan privatni vrtić. Zbog toga je jako sretna, kaže.

- Samo, jednu stvar ne razumijem... Kako taj vrtić u Solinu i dalje radi? - pita se majka. 

Ne treba uopće sumnjati da će, baš kao kit iz priče o Pinokiju, u ovoj horor-bajci isplivati još detalja. Jer, jedino što u ovoj fabuli može rasti više od nosa je - čarobni grah(ovac).

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => horor bajka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => horor bajka 2 0 9601 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-26 11:00:48 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-10 18:48:08 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-05-10 18:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4586 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Isplivavaju novi detalji o vrtiću Pinokio: 'Susidi su prolivali dicu šporkon vodon, krali im igračke i snimali ih' [metakey] => Nataša Grahovac, Solin, Poljud, Zvonimirova, vrtić, Pinokio , [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/26\/24753387.png","\/images\/slike\/2023\/04\/26\/24772316.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/26\/24772314.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/26\/24772312.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/26\/24777850.png","\/images\/slike\/2023\/04\/26\/24777851.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/26\/24777852.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Screenshot Fb","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","google maps","youtube screenshot","whatsapp screenshot"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x720","hd_24753387_1920.png":"1920x1080","k_24753387_1280.png":"1280x1280","k_24753387_1024.png":"1024x1024","k_24753387_640.png":"640x640","k_24753387_480.png":"480x480","k_24753387_340.png":"340x340","k_24753387_220.png":"220x220","o_24753387_1280.png":"1280x720","o_24753387_1024.png":"1024x576","o_24753387_640.png":"640x360","o_24753387_480.png":"480x270","o_24753387_340.png":"340x191","o_24753387_220.png":"220x123","h_24753387_1280.png":"1280x854","h_24753387_1024.png":"1024x683","h_24753387_640.png":"640x427","h_24753387_480.png":"480x320","h_24753387_340.png":"340x227","h_24753387_220.png":"220x147","pp_24753387_1280.png":"1280x1628","pp_24753387_1024.png":"1024x1303","pp_24753387_640.png":"640x814","pp_24753387_480.png":"480x611","pp_24753387_340.png":"340x432","pp_24753387_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24772316_1920.jpg":"1920x1080","k_24772316_1280.jpg":"1280x1280","k_24772316_1024.jpg":"1024x1024","k_24772316_640.jpg":"640x640","k_24772316_480.jpg":"480x480","k_24772316_340.jpg":"340x340","k_24772316_220.jpg":"220x220","o_24772316_1280.jpg":"1280x853","o_24772316_1024.jpg":"1024x682","o_24772316_640.jpg":"640x426","o_24772316_480.jpg":"480x320","o_24772316_340.jpg":"340x226","o_24772316_220.jpg":"220x146","h_24772316_1280.jpg":"1280x854","h_24772316_1024.jpg":"1024x683","h_24772316_640.jpg":"640x427","h_24772316_480.jpg":"480x320","h_24772316_340.jpg":"340x227","h_24772316_220.jpg":"220x147","pp_24772316_1280.jpg":"1280x1628","pp_24772316_1024.jpg":"1024x1303","pp_24772316_640.jpg":"640x814","pp_24772316_480.jpg":"480x611","pp_24772316_340.jpg":"340x432","pp_24772316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24772314_1920.jpg":"1920x1080","k_24772314_1280.jpg":"1280x1280","k_24772314_1024.jpg":"1024x1024","k_24772314_640.jpg":"640x640","k_24772314_480.jpg":"480x480","k_24772314_340.jpg":"340x340","k_24772314_220.jpg":"220x220","o_24772314_1280.jpg":"1280x853","o_24772314_1024.jpg":"1024x682","o_24772314_640.jpg":"640x426","o_24772314_480.jpg":"480x320","o_24772314_340.jpg":"340x226","o_24772314_220.jpg":"220x146","h_24772314_1280.jpg":"1280x854","h_24772314_1024.jpg":"1024x683","h_24772314_640.jpg":"640x427","h_24772314_480.jpg":"480x320","h_24772314_340.jpg":"340x227","h_24772314_220.jpg":"220x147","pp_24772314_1280.jpg":"1280x1628","pp_24772314_1024.jpg":"1024x1303","pp_24772314_640.jpg":"640x814","pp_24772314_480.jpg":"480x611","pp_24772314_340.jpg":"340x432","pp_24772314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1073","hd_24772312_1920.jpg":"1920x1080","k_24772312_1280.jpg":"1280x1280","k_24772312_1024.jpg":"1024x1024","k_24772312_640.jpg":"640x640","k_24772312_480.jpg":"480x480","k_24772312_340.jpg":"340x340","k_24772312_220.jpg":"220x220","o_24772312_1280.jpg":"1280x715","o_24772312_1024.jpg":"1024x572","o_24772312_640.jpg":"640x357","o_24772312_480.jpg":"480x268","o_24772312_340.jpg":"340x190","o_24772312_220.jpg":"220x122","h_24772312_1280.jpg":"1280x854","h_24772312_1024.jpg":"1024x683","h_24772312_640.jpg":"640x427","h_24772312_480.jpg":"480x320","h_24772312_340.jpg":"340x227","h_24772312_220.jpg":"220x147","pp_24772312_1280.jpg":"1280x1628","pp_24772312_1024.jpg":"1024x1303","pp_24772312_640.jpg":"640x814","pp_24772312_480.jpg":"480x611","pp_24772312_340.jpg":"340x432","pp_24772312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1365x701","hd_24777850_1920.png":"1920x1080","k_24777850_1280.png":"1280x1280","k_24777850_1024.png":"1024x1024","k_24777850_640.png":"640x640","k_24777850_480.png":"480x480","k_24777850_340.png":"340x340","k_24777850_220.png":"220x220","o_24777850_1280.png":"1280x657","o_24777850_1024.png":"1024x525","o_24777850_640.png":"640x328","o_24777850_480.png":"480x246","o_24777850_340.png":"340x174","o_24777850_220.png":"220x112","h_24777850_1280.png":"1280x854","h_24777850_1024.png":"1024x683","h_24777850_640.png":"640x427","h_24777850_480.png":"480x320","h_24777850_340.png":"340x227","h_24777850_220.png":"220x147","pp_24777850_1280.png":"1280x1628","pp_24777850_1024.png":"1024x1303","pp_24777850_640.png":"640x814","pp_24777850_480.png":"480x611","pp_24777850_340.png":"340x432","pp_24777850_220.png":"220x280"},{"size0":"800x445","hd_24777851_1920.jpg":"1920x1080","k_24777851_1280.jpg":"1280x1280","k_24777851_1024.jpg":"1024x1024","k_24777851_640.jpg":"640x640","k_24777851_480.jpg":"480x480","k_24777851_340.jpg":"340x340","k_24777851_220.jpg":"220x220","o_24777851_1280.jpg":"1280x712","o_24777851_1024.jpg":"1024x569","o_24777851_640.jpg":"640x356","o_24777851_480.jpg":"480x267","o_24777851_340.jpg":"340x189","o_24777851_220.jpg":"220x122","h_24777851_1280.jpg":"1280x854","h_24777851_1024.jpg":"1024x683","h_24777851_640.jpg":"640x427","h_24777851_480.jpg":"480x320","h_24777851_340.jpg":"340x227","h_24777851_220.jpg":"220x147","pp_24777851_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777851_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777851_640.jpg":"640x814","pp_24777851_480.jpg":"480x611","pp_24777851_340.jpg":"340x432","pp_24777851_220.jpg":"220x280"},{"size0":"921x2048","hd_24777852_1920.jpg":"1920x1080","k_24777852_1280.jpg":"1280x1280","k_24777852_1024.jpg":"1024x1024","k_24777852_640.jpg":"640x640","k_24777852_480.jpg":"480x480","k_24777852_340.jpg":"340x340","k_24777852_220.jpg":"220x220","o_24777852_1280.jpg":"1280x2846","o_24777852_1024.jpg":"1024x2277","o_24777852_640.jpg":"640x1423","o_24777852_480.jpg":"480x1067","o_24777852_340.jpg":"340x756","o_24777852_220.jpg":"220x489","h_24777852_1280.jpg":"1280x854","h_24777852_1024.jpg":"1024x683","h_24777852_640.jpg":"640x427","h_24777852_480.jpg":"480x320","h_24777852_340.jpg":"340x227","h_24777852_220.jpg":"220x147","pp_24777852_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777852_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777852_640.jpg":"640x814","pp_24777852_480.jpg":"480x611","pp_24777852_340.jpg":"340x432","pp_24777852_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5968495 Threads: 58 Questions: 1074801422 Slow queries: 0 Opens: 197703 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.079 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9634747 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/isplivavaju-novi-detalji-o-vrticu-pinokio-susidi-su-prolivali-dicu-sporkon-vodon-krali-im-igracke-i-snimali-ih-1288740 [printLink] => /split/isplivavaju-novi-detalji-o-vrticu-pinokio-susidi-su-prolivali-dicu-sporkon-vodon-krali-im-igracke-i-snimali-ih-1288740?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 713436 [name] => Nataša Grahovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-21 11:40:30 [main_article_id] => 0 [alias] => natasa-grahovac [link] => /tag/natasa-grahovac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 297303 [name] => solin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => solin [link] => /tag/solin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 353104 [name] => Poljud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljud [link] => /tag/poljud ) [3] => stdClass Object ( [id] => 524597 [name] => Zvonimirova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonimirova [link] => /tag/zvonimirova ) [4] => stdClass Object ( [id] => 342597 [name] => vrtić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrtic [link] => /tag/vrtic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 618645 [name] => Pinokio [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-24 16:58:36 [main_article_id] => 0 [alias] => pinokio [link] => /tag/pinokio ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => horor bajka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Isplivavaju novi detalji o vrtiću ‘Pinokio‘: ‘Susidi su prolivali dicu šporkon vodon, krali im igračke i snimali ih‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24753387.png [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Screenshot Fb [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24753387.png [title] => Shutterstock, Screenshot Fb ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24772316.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24772314.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24772312.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24777850.png [title] => google maps ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24777851.jpg [title] => youtube screenshot ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/26/24777852.jpg [title] => whatsapp screenshot ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čini se da priča s obrtom za čuvanje djece Pinokio, originalno osnovanom u Solinu, nema kraja.

Naime, nakon što se u medije probila vijest da je vlasnica otvorila podružnicu na splitskom Poljudu - gdje je neko vrijeme držala djecu u prostoru bez struje i vode, zaposlenice mjesecima nisu bile adekvatno evidentirane, izbrisana je iz Registra osoba koje obavljaju djelatnost dadilje, a objekt nije ispunjavao nužne uvjete za rad niti imao potrebne dozvole, Grad Split nikada nije bio ni upoznat s njegovim radom, a Državni inspektorat je pokrenuo prekršajni postupak - otkrilo se da je to tek bio početak.

Tu je Pinokijov nos tek počeo rasti.

---

---

Inspekcija rada je, prije nego je priča izašla u javnost, na temelju utvrđenog činjeničnog stanja privremeno zabranila obavljanje djelatnosti do otklanjanja utvrđenih nedostataka, a najkraće u trajanju od 15 dana. Međutim, u postupku kontrole izvršenja rješenja je utvrđeno da vlasnica Nataša Grahovac ne poštuje izrečenu mjeru, zbog čega je kažnjena i novčano te je protiv nje podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu.

Vlasnica vrtića izvarala pola Splita. Tete i najmodavac tvrde da je svima dužna, a ona će: ‘Gazda je bolesnik, a tek ti roditelji...‘

Daljnjim istraživanjem, otkrili smo da izdvojeni pogon uopće nije smio postojati, imao je previše djece na premalo odgajateljica, tu su protupravno bila i djeca s posebnim potrebama, tete tvrde da vlasnica nije redovito osiguravala dnevne potrepštine, ali je zato uredno za neku djecu uzimala općinske subvencije, ali ne od Grada Splita.

Vlasniku prostora se nije platilo nekoliko mjeseci najma, a nisu se plaćale ni voda ni struja (doduše, djelomično njegovom krivnjom, pošto nije bio voljan prebaciti brojila na Pinokija). Agenciji za nekretnine se nije plaćala provizija niti dobavljačima namještaja namještaj. 

Obrt se trebao prebaciti na novu lokaciju, u Kaštel Stari. Kako čujemo, ova akcija je sad otkazana.

---

image

Zgrada gdje je Pinokio bio na Poljudu

Google Mapa, Ilustracija/Slobodna Dalmacija
---

Ali, još prije skandala na Poljudu, Pinokio je svoju trči-laži avanturu počeo u Zvonimirovoj ulici, gdje je inicijalno otvorena splitska podružnica; naravno, bez minimalnih tehničkih uvjeta. No, tamo se zadržao svega par mjeseci, a vlasnica je selidbu objasnila neslaganjem sa susjedima. I, istina, susjedi se nisu slagali s jasličkim pogonom pod svojim prozorima.

Međutim - a ne bi bilo na odmet pripomenuti - nisu se slagali s tim i prije nego je taj pogon uopće otvoren.

- Vlasnica prostora je Nataši izričito uvjetovala potpisivanje ugovora nekorištenjem dvorišta u komercijalne svrhe. U ovom slučaju je to u službi igrališta za djecu. Zašto? Pa, jer nije mogla to pravno osigurat najmoprimcu, pošto zgrada nije etažirana, zbog čega je dvorište zajedničko od svih stanara - govori nam predstavnica stanara na toj adresi. 

Unatoč dogovoru, kako je vrtić počeo s radom, tako su i djeca počela gaziti travu, a time i Natašinu riječ. 

- Susjedi su se počeli bunit. Morala san nešto napravit. Spustila sam se dole i pitala jednu tetu znaju li da ne smiju koristit dvor. To šta mi je ona tad izgovorila me sram vam uopće ponovit. Kako me izvriđala... Da jel znam ja ko je ona, da jel imam dicu... Nakon toga san se obratila Nataši, koja me uvjeravala da je rekla zaposlenicama da je izlazak na tu površinu zabranjen. Kasnije mi je jedna teta otkrila da ih je vlasnica huškala da izlaze vani - priča predstavnica.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Isto nam potvrđuje i odgajateljica Tamara Ines Hrga.

- Taj dvor je Nataši bio glavna prodajna točka, razlog zašto je većina roditelja uopće tamo upisala svoju djecu. Nama tetama je vlasnica u početku rekla da skuplja potpise od stanara, kako bi nam dozvolili izlazak na zelenu površinu. Poslije smo doznali da to nikada nije radila, ali nas je svejedno nakon nekoliko dana obavijestila da je sve u redu i da možemo izvesti djecu tamo. Kad su se susjedi bunili, kazala je da nam to nitko ne može zabranit.

Kako Pinokio u to vrijeme još nije bio spreman postati dobar dječak, nastavio je praksu igranja na svježen zraku. Susjedi, doduše, za to nisu pokazali puno razumijevanja. 

- Prolivali su nas šporkom vodom i počele su nam nestajat stvari, uključujući plastičnu kućicu i autiće. Jedan susjed je redovito izlazio u dvorište u donjem rublju i snimao djecu - prisjeća se Tamara.

Predstavnica se također jako dobro sjeća ovog perioda. 

- Taj čovjek je snimao kako bi poslao drugim stanarima da vide što se događa u vrtu. Ja vam prva mogu posvjedočit o tin scenama, jer imam balkon odma kat iznad, na kojen sušim robu. To je bila teška deračina. Djeca su vrištala, a tete su se znale derat na njih: "Ne plači, umukni više!"

Jedan dan sam ih vidila da mjere djeci fibru pa ih dodaju kroz prozor. Ima bit da im je bilo teško prošetat 10-15 koraka do vrata... To je bilo prestrašno, samo sam čekala da idu ća... Bolila me duša dok san to gledala, moglo je tu bit i moje dite. Mislim, znam da je tu bilo više djece nego je smilo, pa su tete bile nervozne. Ja to mogu i razumit, al opet... Ne moš tako.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

S druge strane, majke jasličara s kojima smo pričali nemaju nikakvih zamjerki na odgajateljice iz Pinokija.

- Moje dite voli svoje tete, nema problema ostat u vrtiću i ne plače kada ga predam u njihove ruke. Meni to, kao majci, govori puno - kaže nam jedna od njih. A ni pregledavajući Facebook komentare nismo vidjeli nikakve ozbiljnije zamjerke. 

Teta Tamara priznaje da je zaista u početku bilo skrike i vike, ali...

- To je bio prvi mjesec dana s jednogodišnjacima koje su roditelji prvi put negdje ostavili. Takav je jaslički posao. Što se toga tiče, kompletno razumijem susjede, nije ni meni bilo lako taj period.

Predstavnica stanara je tada zvala Državni inspektorat, Centar za socijalnu skrb i slala puste mailove. Tvrdi da su se svi oglušili na njene prijave. Ipak, nakon dva mjeseca je stigla inspekcija iz Zagreba, ali je tada Pinokio već nastavio svoje pustolovine na drugom kraju splitskog poluotoka.

- Nataša je roditeljima rekla za mene da sam luđakinja i da kucam na prozor dok djeca spavaju. Jasno, morala je imat opravdanje za odselit. Tete su uskoro skužile da nije baš sve tako. Jedna šta je dobila otkaz mi je došla na vrata i to rekla, da mi sad vjeruje, a da Nataša sve laže. Ta teta se pobunila jer nije bila prijavljena niti su joj se isplaćivale plaće - prepričava predstavnica.

---

image
google maps
---

A samo logično i prirodno - kako to već biva u ovoj priči - Pinokio je platio samo dio rente i ništa pripadajućih režija. Ali, što je najluđe, otkaz ugovora se nije aktivirao zbog toga, nego zbog nepoštivanja obećanja.

Možda nećete vjerovati, ali Pinokio je lagao da neće izlaziti u dvor.

Ovo nam je potvrdila i vlasnica agencije preko koje je Grahovac stupila u kontakt s prostorom u Zvonimirovoj. Njene usluge je pak - sigurno nećete vjerovati - uredno platila. Možda zato što se ona i Nataša znaju od prije. 

- Nakon šta mi se vlasnica potužila, nazvala san je i pitala zašto joj dica izlaze u dvor, kad smo izričito naglasili da se to ne smi događat. Kad smo dogovarale najam, kazala je da nema problema, da će oni dicu vodit na igralište kod nebodera. Znala san joj pokojnu mater koja je bila krasna osoba. I znan da se bori za život, ka i svi... Da ima dite... I tila san joj pomoć... Sada san razočarana i žaj mi je. Pogotovo jer je imala sreću s tin prostoron... - govori vlasnica agencije.

---

---

Nakon svega što je napravila, partner od Grahovac je - u stilu Đure iz Balkanskog špijuna, koji žrtvi "oprašta što ju je tukao" - čak i putem društvenih mreža prijetio...

- Prijavile smo policiji partnerove prijetnje i vrijeđanje, a oni su nam se smijali. Na kraju su dosta nevoljko napravili prijavu i rekli da će ga otići upozoriti. Nakon par dana smo obaviještene da je upozoren, ali nisu nam htjeli ništa drugo reći, tako da se sad i pitamo jesu li stvarno to napravili ili su nam samo tako rekli da nas se riješe - obavještava nas odgajateljica Tamara.

Također, ona i kolegice su pozvane u Državni inspektorat, gdje su dale iskaz. 

- Inspektor nam je rekao da budemo strpljive, da on mora to sve sastaviti, poslati primjerke na sud, nakon čega slučaj preuzima državno odvjetništvo. Nakon toga izlaze inspekcije na teren te se čeka njihov izvještaj. Za isplatu plaća moramo čekati do kraja mjeseca, a tek ako tada ne budu izvršene se može i za to napraviti prijava.

---

---

Odgajateljicama je poručeno da će cijeli slučaj biti proslijeđen Poreznoj. 

- Pisali smo Poreznoj upravi i Centru za socijalnu skrb. Nikakav povratni odgovor nismo dobile. Kolegica i ja smo čak otišle na Poreznu gdje su nam rekli da se nas dvije uopće ne spominje kao da smo ikad radile u obrtu niti su naši podaci tamo zavedeni.

Izgleda da je nas dvije Nataša prijavila samo na HZZ, i to najvjerojatnije zbog poticaja. Iskreno, imam osjećaj da nas svi zavlače i prebacuju odgovornost s jednog na drugog i da se tu ništa neće postići - razočarano prognozira Tamara.

Dodaje i kako su tete iz Solina, za razliku od njih, dobile svoje plaće. Međutim, nakon što je slučaj izašao u javnost su i sve tamošnje odgajateljice dale otkaz. Sada ona tamo radi sama. 

---

---

Jedna od majki, čije je dijete pohađalo ilegalni splitski vrtić, nas je izvijestila kako je nakon našeg članka dobila ponudu da upiše dijete u jedan privatni vrtić. Zbog toga je jako sretna, kaže.

- Samo, jednu stvar ne razumijem... Kako taj vrtić u Solinu i dalje radi? - pita se majka. 

Ne treba uopće sumnjati da će, baš kao kit iz priče o Pinokiju, u ovoj horor-bajci isplivati još detalja. Jer, jedino što u ovoj fabuli može rasti više od nosa je - čarobni grah(ovac).

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Screenshot Fb Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix google maps youtube screenshot whatsapp screenshot
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/isplivavaju-novi-detalji-o-vrticu-pinokio-susidi-su-prolivali-dicu-sporkon-vodon-krali-im-igracke-i-snimali-ih-1288740 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=36d112cbadbc43dd72db2a6c14ce8d891c8e6e19 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Isplivavaju+novi+detalji+o+vrti%C4%87u+%E2%80%98Pinokio%E2%80%98%3A+%E2%80%98Susidi+su+prolivali+dicu+%C5%A1porkon+vodon%2C+krali+im+igra%C4%8Dke+i+snimali+ih%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fisplivavaju-novi-detalji-o-vrticu-pinokio-susidi-su-prolivali-dicu-sporkon-vodon-krali-im-igracke-i-snimali-ih-1288740 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fisplivavaju-novi-detalji-o-vrticu-pinokio-susidi-su-prolivali-dicu-sporkon-vodon-krali-im-igracke-i-snimali-ih-1288740 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => horor bajka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splithoror bajka

Isplivavaju novi detalji o vrtiću ‘Pinokio‘: ‘Susidi su prolivali dicu šporkon vodon, krali im igračke i snimali ih‘

Piše Marin Prvan
10. svibnja 2023. - 20:38

Čini se da priča s obrtom za čuvanje djece Pinokio, originalno osnovanom u Solinu, nema kraja.

Naime, nakon što se u medije probila vijest da je vlasnica otvorila podružnicu na splitskom Poljudu - gdje je neko vrijeme držala djecu u prostoru bez struje i vode, zaposlenice mjesecima nisu bile adekvatno evidentirane, izbrisana je iz Registra osoba koje obavljaju djelatnost dadilje, a objekt nije ispunjavao nužne uvjete za rad niti imao potrebne dozvole, Grad Split nikada nije bio ni upoznat s njegovim radom, a Državni inspektorat je pokrenuo prekršajni postupak - otkrilo se da je to tek bio početak.

Tu je Pinokijov nos tek počeo rasti.

Inspekcija rada je, prije nego je priča izašla u javnost, na temelju utvrđenog činjeničnog stanja privremeno zabr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 03:59