StoryEditorOCM
Split‘Black Pearl‘

Jahta vrijedna 200 milijuna dolara za koju se bore nasljednici ruskog oligarha u splitskoj luci. Sve je počelo preljubom

Piše Lucija Vujnović
24. studenog 2023. - 11:20

Megajahta ”Black Pearl”, čija se vrijednost procjenjuje na 200 milijuna dolara, bacila je sidro ispred splitske Zente. 

Ovaj jedrenjak dug je 107 metara, a prvi put zaplovio je 2016. godine, dok je kupcu isporučen početkom 2018. nakon što je prošao morska ispitivanja. Ima tri jarbola koji podupiru površinu jedara od 2900 četvornih metara, a naručio ih je kontroverzni vlasnik, pokojni ruski oligarh Oleg Leonidevič Burlakov. Jedra su, kao i čitava jahta, u procesu gradnje poznata kao "Project Solar". Sustav se zove DynaRih i ovo je najveći brod na svijetu koji ga koristi.

Prema dostupnim informacijama, Burlakov je bio fasciniran svojom jahtom te je u svakom trenutku htio biti uključen u proces dizajna i gradnje, odnosno, svaki je korak pomno nadgledao, a finalni dizajn završio je na 106.8 metara dužine. Jarboli su visoki čak 70 metara, zbog čega u idealnim vremenskim uvjetima može postići brzinu i od 30 čvorova. Unatoč svojoj impozantnoj veličini, vidi se da je jahta predviđena samo za elitu jer ima samo pet kabina za ukupno 12 gostiju za koje se brine 18 članova posade. Opremljena je jacuzzijima, bazenima, a ima i kino, noćni klub...

Ova je jahta odličan primjer elegancije, ekstravagancije i vizionarstva, ali ima dugu i konroverznu povijest. Osim toga, i dalje je predmet nevjerojatno zamršene ostavinske rasprave jer, nakon što je Burlakov 2021. preminuo od posljedica koronavirusa, za nasljedstvo se još uvijek bore supruga, kći, šogor te ljubavnica s kojom pokojni oligarh također ima dijete. 

Ljubavni brodolom

Burlakov je imao 70 godina kada se razveo od supruge, Ukrajinke Ljudmile, a do razvoda je došlo jer je ona doznala za njegovu aferu s mladom ruskom manekenkom Sofijom Švetsovom s kojom je dobio i dijete.

U studenom 2018. na njega je pokušan atentat. Ranjen je hicima iz vatrenog oružja u svom automobilu, u kojem je naknadno pronađen uređaj za praćenje, no napadači nikad nisu otkriveni. Burlakov je tom prigodom otvoreno okrivio svoju suprugu, kćeri i druge članove obitelji za pokušaj atentata. U 77. godini preminuo je u bolnici Lapino kod Moskve, no neki vjeruju kako COVID-19 nije bio stvarni razlog smrti.

Buralkov se sa 70 godina razveo od supruge, a ona po ruskom zakonu ima pravo na veliki dio njegova bogatstva. Ruski mediji pišu da njegova bivša supruga u brakorazvodnoj parnici potražuje i "Black Pearl".

Ljudmila i obje kćeri smatraju da one zaslužuju sve, sestra Vera Kazakova i njen suprug Nikolai Kazakov vjeruju kako oni posjeduju bogatstvo. Kazakov je bio šogor i poslovni partner Burlakova te su se zajedno obogatili na cementu, a kasnije i drugim unosnim poslovima.

image

Jahta "Black Pearl"

Privatna Snimka

No, ljubavnica Švetsova također traži svoje, pozivajući se na maloljetno Burlakovo dijete koje mu je rodila. Kada je preminuo, u Švicarskoj je sudskim putem ishodila da je on uistinu otac tog djeteta.

U oporuci koja je pronađena nakon smrti, a koja je navodno sastavljena 2019., stoji kako Burlakov svu svoju imovinu ostavlja sestri Veri i partneru Kazakovu. U oporuci ih je zadužio da vode brigu o mladoj Sofiji i njihovu djetetu, bivšu suprugu i kćeri nije spomenuo.

I dalje je neizvjesno kome će pripasti crna ljepotica, no trenutno se vodi desetak sudskih postupaka u Monaku, Švicarskoj, Rusiji, Panami, Sjedinjenim Američkim Državama, Ukrajini, pa čak i Crnoj Gori, gdje je milijarder često ljetovao. Herceg Novi i Tivat bili su mu posebno dragi, zadnji put ondje je viđen godinu dana prije smrti. 

Plovio je i hrvatskim dijelom Jadrana, a, s obzirom na okolnosti, nikad se nije pokazivao javnosti i uvijek je jako pazio na svoju privatnost i sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:05