StoryEditorOCM
Splitpotrebe su ogromne

Jedan od najtraženijih studija u zemlji otvara se i u Splitu? Rektor Ljutić otkriva: ‘Uvjeren sam...‘

Piše Marijana Cvrtila
31. srpnja 2023. - 20:58

Potrebe su ogromne, upisne kvote skromne - i tako već godinama. Studij logopedije jedan je od najtraženijih u zemlji, a još uvijek se izvodi samo na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu (upisna kvota 50) i Sveučilištu u Rijeci (kvota 30).

Ali ne zadugo.

Kako je ranije za Slobodnu Dalmaciju potvrdio rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, intenzivno se pregovora o mogućnosti da Split uskoro postane treći sveučilišni centar u državi na kojemu bi se izvodili studiji logopedije, ali i edukacijske rehabilitacije, za čijim stručnjacima vapi ovaj dio Hrvatske.

- Načelni razgovori pokrenuti su sa Sveučilištem u Zagrebu i rektorom prof. dr. Stjepanom Lakušićem, kao i zagrebačkim Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom (ERF). S obzirom na izrazito velike potrebe na ovom području, u interesu nam je što prije s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pronaći način da na Sveučilištu u Splitu krenemo s ovim studijima.

Ne mogu prejudicirati datume, kao ni činjenicu da je prethodno potrebno proći određene procedure, ali uvjeren sam da najkasnije iduće 2024./2025. godine na splitskom sveučilištu možemo upisati prvu generaciju studenata logopedije i edukacijske rehabilitacije – kaže rektor Ljutić.

- U Splitu imamo jak Medicinski fakultet te zdravstvene studije koji mogu osigurati stručnjake, a dio profesora koji nedostaje mogli bismo dogovoriti u suradnji sa zagrebačkim ERF-om. Vjerujem da ne bi bio problem to provesti u djelo – dodatno pojašnjava rektor Ljutić.

Budući da su intenzivni razgovori u tijeku, zanimalo nas je postoje li ikakve šanse da se, ako se dogovor uspješno i brzo realizira, već od ove jeseni u Splitu pokrenu ova dva studija, primjerice, za početak prema "modelu" ekspoziture zagrebačkog ERF-a, kao što je nekoć počeo splitski Medicinski fakultet?

- Prerano je govoriti o toj mogućnosti iz ranije navedenih razloga. Ali, svjesni smo potreba i doista radimo sve da u Splitu što prije osnujemo te studije. Postoje zahtjevi i od Županije, znamo koliko je Split, ali i ovaj dio Hrvatske općenito, insuficijentan kada su u pitanju stručnjaci logopedi i edukacijski rehabilitatori – odgovara prvi čovjek splitskog sveučilišta.

image

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić: U interesu nam je što prije s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pronaći način da na Sveučilištu u Splitu krenemo s ovim studijima

Saša Burić/Cropix

Godinama je u Hrvatskoj "upaljen alarm" kada je u pitanju deficit ovih stručnjaka, osobito na području Dalmacije, gdje nema niti jedne visokoškolske ustanove za obrazovanje ovoga kadra. Doduše, djelomično se nedostatak kompenzira mladim diplomantima koji izlaze sa Sveučilišta u Mostaru, koje godišnje upisuje pedeset "brucoša" na taj smjer, velikim dijelom i kandidata iz svih krajeva Hrvatske. Proteklih godina pisalo se i o problemima s nostrifikacijom diploma, i uopće kompatibilnosti programa studija logopedije na privatnom sveučilištu "Hercegovina", odnosno Fakultetu društvenih znanosti "Dr. Milenko Brkić" iz Međugorja, s hrvatskim sveučilišnim studijskim programom logopedije.

To je dovelo do toga da danas diplomirani logopedi s tog sveučilišta u Hrvatskoj mogu i ne mogu pronaći (stalni) posao, nerijetko ovisno o odluci ravnatelja pojedinih ustanova.

Kako bilo, samo stanje kada je u pitanju deficit logopeda izgleda ovako: Hrvatska trenutno ima između 1200 i 1300 logopeda, na jednog tog stručnjaka u nas dolazi 7000 stanovnika (omjer kada govorimo o dostupnosti logopeda na uputnicu), dok bi maksimum trebao biti 5000 stanovnika. Primjerice, u razvijenim zemljama to je između 3000 i 4000 stanovnika na jednog logopeda.

- Stanje se nije bitnije promijenilo jer još uvijek jedino zagrebački ERF može isproducirati magistre logopedije. U Rijeci je tek prva generacija studenata logopedije završila prijediplomski studij, što znači da trebamo još najmanje godinu i pol do dvije da bismo dobili konkretne benefite s tog sveučilišta – kaže prof. dr. sc. Draženka Blaži, predsjednica Hrvatskog logopedskog društva (HLD) i redovita profesorica na Odsjeku za logopediju zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Što se tiče čekanja na logopedske usluge, kaže profesorica Blaži, prosjek u nas ovisi od regije do regije.

- Dalmacija je puno manje pokrivena logopedskim uslugama nego, primjerice, Zagreb. Stanje je teško u Dalmatinskoj zagori, otocima, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Lici, gdje je ta pokrivenost još manja. Prosjek čekanja na prvi dijagnostički pregled logopeda je u nas minimalno šest mjeseci, a može potrajati i do dvije godine, a isti takav raspon imamo poslije i za čekanje na početak terapije. Jasno, zbog vremena čekanja već izađemo iz perioda rane intervencije, zbog čega puno toga dolazi u pitanje – upozorava profesorica Blaži.

U pomoć djelomično priskaču privatnici, ali i ondje su liste čekanja minimalno pola godine, dodaje predsjednica HLD-a.

- Logopedska struka i zvanje su deficitarni, a broj kompleksnih komunikacijskih, jezičnih, govornih i glasovnih poremećaja, poremećaja slušanja, gutanja i hranjenja u djece i mladih konstantno rastu i razvijaju se većom brzinom nego što naš obrazovni sustav može isproducirati potrebnih stručnjaka. Imamo sve veći broj djece s neurorizikom, veći su zahtjevi društva i sve nas to mora potaknuti da rješenju ovog problema pristupimo žurno i ozbiljno – poziva profesorica Blaži.

Dodali bismo, uz nadu da će napokon i jug Hrvatske odgovoriti potrebama adekvatnim sveučilišnim programima.

Za 50 mjesta - 450 prijava

Već smo pisali o enormnom broju praznih i nepopunjenih mjesta koja svake godine ostanu na našim visokim učilištima nakon upisnih rokova, u prosjeku oko deset tisuća godišnje. Međutim, studij logopedije nema tih problema.

Primjerice, samo na zagrebačkom ERF-u za pedeset upisnih mjesta na logopediji ove je godine u ljetnom roku bilo čak 450 prijava, od kojih je za 131 kandidata to bio prvi izbor. Ogroman je pritisak bio i u Rijeci - za 30 upisnih mjesta za buduće logopede prijavilo se 259 maturanata, a za njih 85 (ili gotovo trostruko više od predviđene kvote) to je bio prvi izbor.

Kao kuriozitet navedimo i da je, prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, upravo studij logopedije u Zagrebu bio studijski program na koji su se upisivali maturanti s najvišim prosjekom riješenosti ispita iz hrvatskog jezika na državnoj maturi. Znači, i po tom je parametru konkurencija ‘za upasti’ na ovaj studij prilično jaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 15:57