StoryEditorOCM
SplitKAO UBOŽNICA

Jedva pokretna pacijentica 7 mjeseci je čekala pregled u splitskoj bolnici, a terapiju vježbama 6. A onda - šok...

Piše Božidar Lončar
3. listopada 2023. - 09:21

Čekate šest mjeseci na pregled i onda uđete u prostorije kakve ne dolikuju bolnici drugog najvećeg grada u Hrvatskoj i centra za sve četiri dalmatinske županije.

I to nakon duge vožnje od Podstrane do Splita u kilometarskim kolonama. I još uz to, teško ste pokretna osoba. To je iskustvo Marije Jovanović iz Podstrane dva dana nakon što je posjetila Splitske toplice. 

- Čekam šest mjeseci pregled, onda me upišu za terapiju, još nekako izgleda čekaonica i ordinacija. Kada sam došla na vježbe i ostale terapije 4. rujna, u hodnicima su postavljene kante jer strop prokišnjava i sve je derutnom stanju. U prizemlju nema WC-a, već se štakom moraš penjati do prvog kata jer ne možeš hodati.

A uz sve to, tu je i neljubaznost djelatnica koje moliš za promjenu datuma i da odeš na terapiju na neko drugo mjesto u bolnicu Križine - požalila nam se gospođa Marija.

image
Tom Dubravec/Cropix

Termin joj je promijenjen i priča je dobila sretan završetak. Marija Jovanović je, prema njenim riječima, krenula na terapiju 25. rujna nakon što je na pregled čekala sedam mjeseci i fizikalnu šest mjeseci.

Ali ono što je vidjela tamo je odlučila podijeliti s nama jer, kako kaže, "uvjeti nisu dostojni ni pacijenata ni djelatnika bolnice". To nam je u razgovoru potvrdilo i vodstvo bolnice na čelu s ravnateljem Julijom Meštrovićem koje nas je povodom objave ove priče pozvalo da vidimo uvjete u kojima se provodi fizikalna terapija i rehabilitacija na dvije lokacije: Križinama i Firulama.

Investicija bez kraja

Toplice kraj Peškarije sa stacionarom na Križinama i ambulantom na Firulama čine Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom od 1993. godine.

Stacionar je prebačen na Križine 2014. zbog neadekvatnih uvjeta u Splitskim toplicama. U Zavodu se dnevno obradi oko 120 pacijenata kroz preglede i oko 300 pacijenata kroz fizikalnu terapiju tj. ambulantno liječenje. Uvjeti u centru grada nisu na razini Firula i Križinama i pitanje je koja će im biti budućnost, govore nam djelatnici bolnice potvrdivši ono o čemu nam je pisala Marija Jovanović.

- Splitske toplice imaju nekoliko problema: one su u pješačkoj zoni i nepokretni bolesnici jako teško mogu doći do tamo, instalacije zgrade teško podnose opterećenja, klima uređaje ne možemo ugraditi na vanjski dio zgrade, dok se u unutarnjem dijelu zbog sumpornih voda nakon dva do tri mjeseca uređaji brzo kvare.

Ono što se zna događati, zbog čega bi zgrada trebala ići na rekonstrukciju, je prodor vode u zgradu zbog velikih količina kiše što je vidjela gospođa kada je bila u Splitskim toplicama taj dan. Neki uvjeti su lošiji na Firulama ili Križinama – odgovorio nam je Dinko Pivalica, pročelnik Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom.

image
Paun Paunović/Cropix

- To je jedna investicija kojoj nema kraja i nikad se neće postići potrebna funkcionalnost koja nam je potrebna. To je investicija koju nitko u Hrvatskoj nema niti bi ulagao. Klinički bolnički centar mora strateški odrediti što će se raditi na Firulama i što na Križinama te što će biti s toplicama – rekao je Julije Meštrović.

Ono što je bio slučaj s Marijom Jovanović jest da su je trebali prebaciti iz centra grada u Križine jer je teško pokretna. Ali njena priča je potvrdila neadekvatne uvjete rada u centru grada. Zato bolnica nastoji smanjiti opterećenje kod Peškarije. Prije godinu i pol dana preuređen je ambulantni prostor na Firulama za što je većina novca skupljena humanitarnim koncertom, nastavlja pročelnik:

-  Nadamo se kroz mjesec do mjesec i pol dana zaposliti 17 fizioterapeuta čime bi oko 50 pacijenata prebacili iz centra grada na Firulama jer su nam uvjeti u centru jako loši.

image
Saša Burić/Cropix

Na Firulama se nalazi i preuređeni dječji Zavod. Dr. Pivalica nam govori kako je pritisak na dječjem Zavodu velik dok je ostatak devastiran.

image
Saša Burić/Cropix

Taj „devastirani ostatak” čini većinu prostorija Zavoda koje se ne koriste od 2008. Prostorije su se počele preuređivati prošlog ponedjeljka nakon 15 godina, kazali su nam iz bolnice. Preuređenjem prostorija bi se prebacili svi pacijenti iz centra grada na Firule, nada se pročelnik Zavoda.

Do 2010. su se u tim prostorijama obavljali pregledi i terapije i tu je bio bazen koji je, prema riječima Dinka Pivalice, bio krivo ugrađen zbog čega se stalno kvario. Nepokretni bolesnici bi se dovozili do ulaza u bolničke prostorije Poliklinike pored ulaza u prostorije „Hitne” te bi se dizalom koji sada nije u funkciji dovozili u prostorije u podrumu - pojašnjavaju nam pročelnik Pivalica i ravnatelj Meštrović.

Preuređenje će stajati 1.287.411,00 eura, a radovi na novim prostorijama za ambulantnu fizikalnu terapiju bi, nadaju se, trebali biti gotovi do idućeg ljeta. 

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

Na Križinama su prostorije preuređene prije desetak godina. Tamo je 49 kreveta, a nadaju se da će kapacitete i povećati.

Ovdje je prebačen stacionar jer je prostor u toplicama bio neadekvatan za ležeće pacijente. Tu dolazi nepokretni pacijenti baš kao i na Firule. Na Križinama je još i dvorana te bazen za fizikalnu terapiju. Na pregled se čeka ovisno o zdravstvenom stanju:

- Ako je akutno stanje onda mi to riješimo u 30 dana. Ljeti je manji pritisak, zimi malo veći. Osobe koje su na bolovanju, ozljede nakon operacija, svježi inzulti i akutna bolna stanja spadaju u ono što zovemo „akutnim stanjima” – rekao je pročelnik.

image
Saša Burić/Cropix
image

Proces unosa pacijenata u sustav za termin terapije. Ako je slučaj kritičan na pregled se čeka 30 dana, ako nije i do šest mjeseci. 

Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

Ako nije akutno stanje, na termin se čeka mjesecima, točnije oko šest mjeseci kažu nam neslužbeno medicinske sestre s Križina. Najhitniji su kritični radno sposobni slučajevi.

U Kliničkom bolničkom centru radi 81 fizioterapeut koji posao obavljaju u sva tri centra kako bi kvaliteta usluge, ako već ne i uvjeta u kojima borave, bila na jednakoj razini u svim jedinicama Zavoda - kazao nam je dr. Pivalica.

Na Križine je proteklog tjedna na terapije krenula i Marija Jovanović. Jedan pacijent manje koji terapiju i rehabilitaciju prima u lošijim uvjetima nego na Firulama ili Križinama. Sudbina toplica pored Peškarije je druga tema. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:20