StoryEditorOCM
SplitLAKO JE S TUĐIM

Još jedan gaf: Ivošević iznajmio ‘Small Mallu’ parcele u vlasništvu države bez njihove suglasnosti! ‘To je pogodovanje‘

Piše Sandi Vidulić
14. srpnja 2023. - 18:48

Najnovija priča o Small Mallu otvara pitanje kako je istoimena tvrtka došla u priliku da ogradi površinu za svoje gradilište. Naime, sve parcele koje se nalaze u obuhvatu gradilišta ne glase na Grad Split koji je dao u zakup javni prostor “Small Mallu” d.o.o.

Dva ugovora o zakupu javnih površina su potpisana radi izvođenja građevinskih radova. Prvi 19. travnja 2023. i trajao je do 14. lipnja. Drugi ugovor je potpisan isti dan, a na snagu je stupio 15. lipnja i traje do 31. prosinca 2023. godine.

Oba ugovora je u ime Grada Splita sa “Small Mallom” d.o.o. sklopio zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević. Ono što je zanimljivo jest da se na oba ugovora navode i čestice koje nisu u vlasništvu Grada Splita. Zakupnina za korištenje javne površine iznosi 3,31 euro mjesečno po metru četvornom, što ukupno iznosi 5164,79 eura mjesečno.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Iz Građanske inicijative Split (GIST) postavili su, međutim, pitanje na osnovu čega Grad može davati u zakup javne površine čiji nije vlasnik. Ovo se odnosi na dvije čestice koje investitor koristi kao prostor za gradilište, a vlasnički se vode kao javno dobro u općoj uporabi – željeznička infrastruktura, a na obje čestice je upisana Republika Hrvatska. Riječ je o trasi takozvanog “usjeka pruge”, koja je odavno nadsvođena i pretvorena u željeznički tunel, a iznad koje se nalazi prohodna površina.

image

Potpisi na ugovoru o najmu čestica

Bez ovlaštenja

Iz GIST-a su zatražili od Grada da im dostavi presliku ovlaštenja za raspolaganje, upravljanje i korištenje nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske na toj površini. No, tajnik udruge GIST-a mr. Mario Rovan, dipl. ing. strojarstva, kaže kako već mjesec i pol dana nisu dobili odgovor, iako su od Banovine informaciju zatražili prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Vidjevši da nema ništa od odgovora, Rovan je poslao upit HŽ Infrastrukturi. Zatražio je od njih da dostave presliku ovlaštenja koju su dali Gradu.

Na to su im iz HŽ Infrastrukture odgovorili da ne mogu udovoljiti i poslati presliku suglasnosti koju su dali Gradu, zato jer: “ovo tijelo javne vlasti nije izdalo ovlaštenje Gradu Splitu za davanje u zakup predmetnih nekretnina”.

image

Odgovor HŽ-a iz kojeg je vidljivo da nisu dali suglasnost

Budući da se čestice vode kao javno dobro u općoj uporabi – željeznička infrastruktura, a kao vlasnik je upisana Republika Hrvatska, upitali smo Ivoševića je li bez ovlasti, dopuštenja uknjiženog vlasnika, državno zemljište u ime Grada Splita dao u zakup privatnoj tvrtki “Small Mall” d.o.o. za izvođenje građevinskih radova do 31. prosinca 2023., od kojih bi ista tvrtka stekla imovinsku korist? Odgovore čekamo.

Pogodovanje investitoru

Što konkretno Građanska inicijativa Split zamjera ponašanju Grada i zamjenika gradonačelnika u ovom slučaju, upitali smo tajnika GIST-a Marija Rovana.

– Ovdje je riječ o pogodovanju Ivoševića investitoru. On ni po čemu nije trebao dati tu površinu u najam, ona nije u obuhvatu zahvata na kojem se izvode radovi za iskapanje građevinske jame.

Ogradom je zahvaćen i dio parcele Vile Plevne, koja isto nije u obuhvatu zahvata. Dakle, to nije bilo nužno, a ujedno se ulazi u situaciju da se iznajmljuje tuđe. Tako da je to pogodovanje – napominje u ime GIST-a Mario Rovan.

Iz Građanske inicijative Split naglašavaju da društvo “Small Mall” d.o.o. posjeduje rješenje nadležnog tijela konzervatorske zaštite od 19. svibnja 2023. po kojem je odobrena isključivo provedba zemljanih radova pod nadzorom arheologa do 15. lipnja 2023., nakon čega nisu dozvoljeni nikakvi radovi, sve dok se ne izradi izvještaj i na temelju njega odrede konačni uvjeti za građenje garaže s poslovnim prostorima.

Naime, u rješenju koje je potpisao pročelnik konzervatora Radoslav Bužančić stoji da se nakon 15. lipnja u roku od tri mjeseca od završetka arheoloških radova mora podnijeti izvješće o rezultatima radova i konzervaciji iskopina.

Rovan napominje da će se tek nakon što Ministarstvo kulture dobije izvješće arheologa, a konzervatori nakon njega odrede svoje uvjete, znati kakav će biti projekt za izmjene lokacijske dozvole za poslovno garažni kompleks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:44