stdClass Object ( [id] => 1004046 [title] => Kakve veze s Dalmacijom imaju Emil Stock i Emile Zola? Bez jokera ‘guglaj‘ rijetki to znaju, a da je pameti na ovim bismo brendovima dizali milijune [alias] => kakve-veze-s-dalmacijom-imaju-emil-stock-i-emile-zola-bez-jokera-guglaj-rijetki-to-znaju-a-da-je-pameti-na-ovim-bismo-brendovima-dizali-milijune [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Globalno poznati film s glavnim likom rođenim u Zadru? Kontinentalno priznato piće kojim se najprije nazdravljalo u Splitu? Pisac talijansko-dalmatinskih korijena čija su djela već cijelo stoljeće na popisima lektira širom svijeta?

Ne, u Spektru ne objavljujemo kviz, premda bismo se okladili da su ova pitanja već “ispucana” na sve popularnijim pub-nadmetanjima. Za ovu priliku zavirili smo u popis poznatih osoba i brendova s neraskidivim vezama s današnjom Hrvatskom, pri čemu smo ciljano izostavili Nikolu Teslu, Fausta Vrančića, Ruđera Boškovića i Luku Modrića.

Pozabavili smo se velikim imenima iz bliže ili dalje povijesti zbog kojih se nad glavama mnogih u Lijepoj našoj ipak nadvijaju oblaci prepuni upitnika.

Upravo se u famoznoj i posljednjih godina toliko spominjanoj riječi “brend” krije prilika da u domaćoj javnosti očito neprepoznate adute u konačnici iskoristimo za stvaranje još kvalitetnije turističke, a posljedično i ukupne ekonomske slike koja se ne bi temeljila samo na “svetom trojstvu” – sunce, more i baština – uz dva zrna autohtone spize i tri kapljice vrhunskih vina.
Odgovori na tri pitanja s početka teksta i još niz onih koji se mogu postaviti u sličnom kontekstu tvore spomenutu priliku.

A i Rijeka i Pula ‘dale su mu ruke’

U prvom slučaju riječ je o Georgu von Trappu, austrougarskom mornaričkom časniku rođenom u Zadru čija je životna i obiteljska priča poslužila kao nadahnuće autorima filma “Moje pjesme, moji snovi”, ovjenčanog s pet Oscara, a na malim ekranima imali smo ga prilike gledati i tijekom proteklih božićnih blagdana.

---

image
Trappovi nakon što su umakli Hitlerovim ubojicama
 
Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia
---

Već sve navedeno trebalo bi biti dovoljno da taj vrsni podmorničar nađe svoje mjesto u brojnim turističkim promotivnim kanalima, kako onim suvremenima s neizostavnim internetskim potpisom, tako i nešto klasičnijima, sve s ciljem da se iskoristi kvalitetan i potpuno neiskorišten djelić u jadranskom mozaiku.

Ciljano govorimo o jadranskoj priči, jer ni priče ni filma ne bi bilo bez – Zadra. Upravo je nimalo slavna povijesna epizoda talijanske okupacije dotadašnjega glavnog grada Dalmacije doslovno spasila glavu rodonačelniku i njegovoj brojnoj muzikalnoj obitelji, jer su s talijanskim putovnicama koje su stekli na temelju von Trappova rođenja u Zadru, on, druga mu supruga Maria Augusta i ukupno desetero djece uspjeli napustiti Austriju, tada već pripojenu Hitlerovu Trećem Reichu, i preko Italije se dohvatiti SAD-a. Sve ostalo je povijest...

Za zaokruživanje slike nipošto se ne bi smjela zaobići ni Rijeka, gdje je u domaćim okvirima neprepoznati junak proveo svoje, danas bismo rekli srednjoškolske dane i stekao diplomu na “K und K” mornaričkoj akademiji, ali i upoznao svoju prvu suprugu Agathu Whitehead, unuku izumitelja torpeda.

Ubojito pomorsko oružje, htjeli ga predstaviti takvim ili ne, još je jedan brend središta Kvarnera i naše najveće luke koji poput šireg sektora industrijske baštine nema zasluženo i potencijalno vrlo unosno mjesto u domaćoj ponudi sadržaja koji bi zasigurno pronašli put do gostiju koji bi (i) radi toga doputovali u Hrvatsku.

No, vratimo se von Trappu, sinu habsburškog kapetana korvete s viteškom titulom, jer za zaokruživanje njegove priče koja ga veže s rodnim Jadranom svakako treba spomenuti i Pulu, najveću austrougarsku ratnu luku u kojoj se Augusti i Georgu rodilo prvih dvoje od sedmero djece, ali i grad na čijem su amblematskom mornaričkom groblju pokopani njegovi roditelji.

Obiteljska vila u Ulici Pina Budicina 11, dovršena u predvečerje Prvog svjetskog rata, preživjela je sve povijesne mijene na istarskom poluotoku i mogla bi biti ishodište posjetitelja iako je danas dio sustava objekata doma za starije osobe.

Odgovor na drugo pitanje s početka teksta glasi – Stock 84. Ni generacija naših roditelja, među kojima je to žestoko piće bilo vrlo popularno, ne bi se, vjerujemo, baš iskazala na ispitu.

Međutim, povijesna je istina da su se u srcu najvećega dalmatinskoga grada destilirale prve litre “konjaka” koji je poslije postao (izvan)europski brend, ali je, za naše prilike potpuno očekivano, ostao “ispod radara” i u Splitu i u Hrvatskoj, premda se ne bismo zakleli da ciljano plasiranje te priče ne bi privuklo i dodatnu ciljanu publiku za šankove pod Marjanom.

Emil Stock! Živjeli!

Za sve je zaslužan Emil (Emilio) Stock, splitski Židov, korijenima povezan s obitelji Morpurgo, koja je ostavila veliki trag pod Marjanom.

Na području između kvartova Dobri i Manuš još su vidljivi gospodarski i stambeni dijelovi velikog proizvodnog kompleksa koji se temeljio na plodovima vinograda iz Splitskog polja. Morpurgova destilerija djelovala je punih pola stoljeća, od 1879. do 1929. godine, i bila je najveća u Dalmaciji s velikim izvoznim rezultatima, čak i preko “velike bare”.

---

image
Pogled s vrha Marmontove ulice na nekadašnju splitsku destileriju Morpurga i Stocku
 
ARHIV SD
---

Početkom prošlog stoljeća svoj je kapital i snage u zajednički pothvat uložio i Stock, inače građevinski inženjer koji je novac uložio i u izgradnju tvornice cementa u Majdanu kod Solina, današnjeg “10. kolovoza”, s vlastitom malom hidroelektranom kod izvora Jadra, prvom na širem splitskom području.

Morpurgo i Stock uspješno su poslovali na mjestu današnje robne kuće “Prima grad” i susjednih objekata, među kojima se izdvajala i skladna kamena zgrada “prvog” kina “Central”, koja je u originalu bila – destilerija alkoholnih pića.

Uspješan biznis naveo je dvojicu udruženih poduzetnika da ojačaju kapacitete izgradnjom novog pogona na rubovima Turske kule i u blizini uvale Supaval, u kojoj zadnjih gotovo devet desetljeća posluje brodogradilište.

Ta je priča “zapela” na koncesiji za rad koju im je nastojao poništiti tadašnji gradonačelnik Vicko Mihaljević, dijelom prepoznatljiv u Smojinu liku Dotura Vice iz “Velog Mista”, i to uz vrlo aktualno obrazloženje – tvornica će otpadom zagađivati okoliš.

Prava pozadina sukoba bila je čisto politička, jer je poteštat bio pravaš, a Morpurgo istaknuti član narodnjaka, pa su razočarani članovi obitelji Morpurgo i Stock proizvodnju preselili u – Rovinj i Trst.

– Nema sumnje da je Lionello Stock, stariji Emilov brat, poslovnu ideju u osnivanju tvrtke u Trstu i njezina proizvodnog repertoara temeljio na iskustvima i recepturama bliske obitelji Morpurgo, poznatih i nagrađivanih proizvođača alkoholnih pića, te da je u novootvorenoj tršćanskoj tvornici zapravo nastavljen obiteljski posao proizvodnje konjaka – tada su se sva pića od destiliranog vina nazivala cognac – kakav se proizvodio u Splitu.

Poslije je brendiran kao “Stock 84” – navodi u svojem razgovoru za naš list Želimir Bašić, nekadašnji direktor “Dalmacijavina” i najveći poznavatelj bogate povijesti proizvodnje alkoholnih pića u Dalmaciji.

Nakon svega nije previše pretenciozno kazati da je prava šteta da se “Stock” ne toči na terasi još jedne vile koja je preživjela užurbanu urbanizaciju uz Jadran, onu istoimene obitelji koja je 1903. godine pokraj splitskog Đardina, u današnjoj Zagrebačkoj ulici 9, podigla prekrasnu kuću, zapravo palaču, čije je pročelje, istaknuo je Bašić, navodno bilo oblikovano po uzoru na renesansnu palaču Vendramin u Veneciji.

Emile Zola podrijetlom je iz Krmčine

Treći je čovjek u našoj priči – Emile Zola. Ta je tema možda obavijena najvećom povijesnom maglom, ali zar su Romeo i Julija bili stvarni likovi, a zbog njih u Veronu slijeću zaljubljene ptičice sa svih strana svijeta i ostvaruju pozamašan turistički promet.

---

image
Emile Zola, po baki Colić, iz Svetog Petra na Moru
---

Mletački graditelj Francesco Zola, otac slavnog pisca, po svemu sudeći vuče korijene s majčine strane iz obitelji Colić, što je neke istraživače navelo na zaključak da je čak i sam književnik u dječačkim danima boravio na “djedovini” u Svetom Petru na Moru, nekadašnjoj Krmčini, mjestu na pola puta između Zadra i Biograda na Moru.

Samo jedan od tri spomenuta brenda bio bi dovoljan signal sposobnim kreatorima turističke politike da na temelju njihove slavne povijesti (i sadašnjeg statusa) još bolje prezentiraju jadranske gradove na globalnoj karti destinacija. Naglašavamo – sposobnima. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POJMA MI NEMAMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => POJMA MI NEMAMO 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-11 19:20:37 [created_by] => 3125 [created_by_alias] => Gordan Zubčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-16 18:48:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-02-16 18:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2877 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/11\/12923460.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/11\/12923484.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/11\/12923464.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ARHIV SD","Pictorial Press Ltd\/Alamy\/Alamy\/Profimedia",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pogled s vrha Marmontove ulice na nekada\u0161nju splitsku destileriju Morpurga i Stocku
\n\u00a0","Trappovi nakon \u0161to su umakli Hitlerovim ubojicama
\n\u00a0","Emile Zola, po baki Coli\u0107, iz Svetog Petra na Moru"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"680x400","k_12923460_1280.jpg":"1280x1280","k_12923460_1024.jpg":"1024x1024","k_12923460_640.jpg":"640x640","k_12923460_480.jpg":"480x480","k_12923460_340.jpg":"340x340","k_12923460_220.jpg":"220x220","o_12923460_1280.jpg":"1280x752","o_12923460_1024.jpg":"1024x602","o_12923460_640.jpg":"640x376","o_12923460_480.jpg":"480x282","o_12923460_340.jpg":"340x200","o_12923460_220.jpg":"220x129","h_12923460_1280.jpg":"1280x854","h_12923460_1024.jpg":"1024x683","h_12923460_640.jpg":"640x427","h_12923460_480.jpg":"480x320","h_12923460_340.jpg":"340x227","h_12923460_220.jpg":"220x147","pp_12923460_1280.jpg":"1006x1280","pp_12923460_1024.jpg":"805x1024","pp_12923460_640.jpg":"503x640","pp_12923460_480.jpg":"377x480","pp_12923460_340.jpg":"267x340","pp_12923460_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1420","k_12923484_1280.jpg":"1280x1280","k_12923484_1024.jpg":"1024x1024","k_12923484_640.jpg":"640x640","k_12923484_480.jpg":"480x480","k_12923484_340.jpg":"340x340","k_12923484_220.jpg":"220x220","o_12923484_1280.jpg":"1280x946","o_12923484_1024.jpg":"1024x757","o_12923484_640.jpg":"640x473","o_12923484_480.jpg":"480x355","o_12923484_340.jpg":"340x251","o_12923484_220.jpg":"220x162","h_12923484_1280.jpg":"1280x854","h_12923484_1024.jpg":"1024x683","h_12923484_640.jpg":"640x427","h_12923484_480.jpg":"480x320","h_12923484_340.jpg":"340x227","h_12923484_220.jpg":"220x147","pp_12923484_1280.jpg":"1006x1280","pp_12923484_1024.jpg":"805x1024","pp_12923484_640.jpg":"503x640","pp_12923484_480.jpg":"377x480","pp_12923484_340.jpg":"267x340","pp_12923484_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2717","k_12923464_1280.jpg":"1280x1280","k_12923464_1024.jpg":"1024x1024","k_12923464_640.jpg":"640x640","k_12923464_480.jpg":"480x480","k_12923464_340.jpg":"340x340","k_12923464_220.jpg":"220x220","o_12923464_1280.jpg":"1280x1811","o_12923464_1024.jpg":"1024x1449","o_12923464_640.jpg":"640x905","o_12923464_480.jpg":"480x679","o_12923464_340.jpg":"340x481","o_12923464_220.jpg":"220x311","h_12923464_1280.jpg":"1280x854","h_12923464_1024.jpg":"1024x683","h_12923464_640.jpg":"640x427","h_12923464_480.jpg":"480x320","h_12923464_340.jpg":"340x227","h_12923464_220.jpg":"220x147","pp_12923464_1280.jpg":"1006x1280","pp_12923464_1024.jpg":"805x1024","pp_12923464_640.jpg":"503x640","pp_12923464_480.jpg":"377x480","pp_12923464_340.jpg":"267x340","pp_12923464_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8216121 Threads: 1 Questions: 1694736610 Slow queries: 5055602 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112767561 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/kakve-veze-s-dalmacijom-imaju-emil-stock-i-emile-zola-bez-jokera-guglaj-rijetki-to-znaju-a-da-je-pameti-na-ovim-bismo-brendovima-dizali-milijune-1004046 [printLink] => /split/kakve-veze-s-dalmacijom-imaju-emil-stock-i-emile-zola-bez-jokera-guglaj-rijetki-to-znaju-a-da-je-pameti-na-ovim-bismo-brendovima-dizali-milijune-1004046?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 370205 [name] => brendovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brendovi [link] => /tag/brendovi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 601812 [name] => Emile Zola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-16 19:48:47 [main_article_id] => 0 [alias] => emile-zola [link] => /tag/emile-zola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 526459 [name] => Emil Stock [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => emil-stock [link] => /tag/emil-stock ) [3] => stdClass Object ( [id] => 601813 [name] => George von Trap [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-16 19:48:47 [main_article_id] => 0 [alias] => george-von-trap [link] => /tag/george-von-trap ) [4] => stdClass Object ( [id] => 75663 [name] => brandovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brandovi [link] => /tag/brandovi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 269794 [name] => Zadar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zadar [link] => /tag/zadar ) [6] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POJMA MI NEMAMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kakve veze s Dalmacijom imaju Emil Stock i Emile Zola? Bez jokera ‘guglaj‘ rijetki to znaju, a da je pameti na ovim bismo brendovima dizali milijune [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3125 [name] => Gordan Zubčić [username] => gordan-zub-i [email] => gordan-zub-i@sd.hr [password] => $2y$10$M5w5NJUNhYummmvA7W3toO0ZUTYQ766d8kKWAJjtdrXw5EGSiso/q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-zubcic-3125 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1643 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ee1245aa631f072a704da413c09ab29e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/12923460.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ARHIV SD [mainImageDesc] => Pogled s vrha Marmontove ulice na nekadašnju splitsku destileriju Morpurga i Stocku
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/12923460.jpg [title] => Pogled s vrha Marmontove ulice na nekadašnju splitsku destileriju Morpurga i Stocku
 
ARHIV SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/12923484.jpg [title] => Trappovi nakon što su umakli Hitlerovim ubojicama
 
Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/12923464.jpg [title] => Emile Zola, po baki Colić, iz Svetog Petra na Moru ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Globalno poznati film s glavnim likom rođenim u Zadru? Kontinentalno priznato piće kojim se najprije nazdravljalo u Splitu? Pisac talijansko-dalmatinskih korijena čija su djela već cijelo stoljeće na popisima lektira širom svijeta?

Ne, u Spektru ne objavljujemo kviz, premda bismo se okladili da su ova pitanja već “ispucana” na sve popularnijim pub-nadmetanjima. Za ovu priliku zavirili smo u popis poznatih osoba i brendova s neraskidivim vezama s današnjom Hrvatskom, pri čemu smo ciljano izostavili Nikolu Teslu, Fausta Vrančića, Ruđera Boškovića i Luku Modrića.

Pozabavili smo se velikim imenima iz bliže ili dalje povijesti zbog kojih se nad glavama mnogih u Lijepoj našoj ipak nadvijaju oblaci prepuni upitnika.

Upravo se u famoznoj i posljednjih godina toliko spominjanoj riječi “brend” krije prilika da u domaćoj javnosti očito neprepoznate adute u konačnici iskoristimo za stvaranje još kvalitetnije turističke, a posljedično i ukupne ekonomske slike koja se ne bi temeljila samo na “svetom trojstvu” – sunce, more i baština – uz dva zrna autohtone spize i tri kapljice vrhunskih vina.
Odgovori na tri pitanja s početka teksta i još niz onih koji se mogu postaviti u sličnom kontekstu tvore spomenutu priliku.

A i Rijeka i Pula ‘dale su mu ruke’

U prvom slučaju riječ je o Georgu von Trappu, austrougarskom mornaričkom časniku rođenom u Zadru čija je životna i obiteljska priča poslužila kao nadahnuće autorima filma “Moje pjesme, moji snovi”, ovjenčanog s pet Oscara, a na malim ekranima imali smo ga prilike gledati i tijekom proteklih božićnih blagdana.

---

image
Trappovi nakon što su umakli Hitlerovim ubojicama
 
Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia
---

Već sve navedeno trebalo bi biti dovoljno da taj vrsni podmorničar nađe svoje mjesto u brojnim turističkim promotivnim kanalima, kako onim suvremenima s neizostavnim internetskim potpisom, tako i nešto klasičnijima, sve s ciljem da se iskoristi kvalitetan i potpuno neiskorišten djelić u jadranskom mozaiku.

Ciljano govorimo o jadranskoj priči, jer ni priče ni filma ne bi bilo bez – Zadra. Upravo je nimalo slavna povijesna epizoda talijanske okupacije dotadašnjega glavnog grada Dalmacije doslovno spasila glavu rodonačelniku i njegovoj brojnoj muzikalnoj obitelji, jer su s talijanskim putovnicama koje su stekli na temelju von Trappova rođenja u Zadru, on, druga mu supruga Maria Augusta i ukupno desetero djece uspjeli napustiti Austriju, tada već pripojenu Hitlerovu Trećem Reichu, i preko Italije se dohvatiti SAD-a. Sve ostalo je povijest...

Za zaokruživanje slike nipošto se ne bi smjela zaobići ni Rijeka, gdje je u domaćim okvirima neprepoznati junak proveo svoje, danas bismo rekli srednjoškolske dane i stekao diplomu na “K und K” mornaričkoj akademiji, ali i upoznao svoju prvu suprugu Agathu Whitehead, unuku izumitelja torpeda.

Ubojito pomorsko oružje, htjeli ga predstaviti takvim ili ne, još je jedan brend središta Kvarnera i naše najveće luke koji poput šireg sektora industrijske baštine nema zasluženo i potencijalno vrlo unosno mjesto u domaćoj ponudi sadržaja koji bi zasigurno pronašli put do gostiju koji bi (i) radi toga doputovali u Hrvatsku.

No, vratimo se von Trappu, sinu habsburškog kapetana korvete s viteškom titulom, jer za zaokruživanje njegove priče koja ga veže s rodnim Jadranom svakako treba spomenuti i Pulu, najveću austrougarsku ratnu luku u kojoj se Augusti i Georgu rodilo prvih dvoje od sedmero djece, ali i grad na čijem su amblematskom mornaričkom groblju pokopani njegovi roditelji.

Obiteljska vila u Ulici Pina Budicina 11, dovršena u predvečerje Prvog svjetskog rata, preživjela je sve povijesne mijene na istarskom poluotoku i mogla bi biti ishodište posjetitelja iako je danas dio sustava objekata doma za starije osobe.

Odgovor na drugo pitanje s početka teksta glasi – Stock 84. Ni generacija naših roditelja, među kojima je to žestoko piće bilo vrlo popularno, ne bi se, vjerujemo, baš iskazala na ispitu.

Međutim, povijesna je istina da su se u srcu najvećega dalmatinskoga grada destilirale prve litre “konjaka” koji je poslije postao (izvan)europski brend, ali je, za naše prilike potpuno očekivano, ostao “ispod radara” i u Splitu i u Hrvatskoj, premda se ne bismo zakleli da ciljano plasiranje te priče ne bi privuklo i dodatnu ciljanu publiku za šankove pod Marjanom.

Emil Stock! Živjeli!

Za sve je zaslužan Emil (Emilio) Stock, splitski Židov, korijenima povezan s obitelji Morpurgo, koja je ostavila veliki trag pod Marjanom.

Na području između kvartova Dobri i Manuš još su vidljivi gospodarski i stambeni dijelovi velikog proizvodnog kompleksa koji se temeljio na plodovima vinograda iz Splitskog polja. Morpurgova destilerija djelovala je punih pola stoljeća, od 1879. do 1929. godine, i bila je najveća u Dalmaciji s velikim izvoznim rezultatima, čak i preko “velike bare”.

---

image
Pogled s vrha Marmontove ulice na nekadašnju splitsku destileriju Morpurga i Stocku
 
ARHIV SD
---

Početkom prošlog stoljeća svoj je kapital i snage u zajednički pothvat uložio i Stock, inače građevinski inženjer koji je novac uložio i u izgradnju tvornice cementa u Majdanu kod Solina, današnjeg “10. kolovoza”, s vlastitom malom hidroelektranom kod izvora Jadra, prvom na širem splitskom području.

Morpurgo i Stock uspješno su poslovali na mjestu današnje robne kuće “Prima grad” i susjednih objekata, među kojima se izdvajala i skladna kamena zgrada “prvog” kina “Central”, koja je u originalu bila – destilerija alkoholnih pića.

Uspješan biznis naveo je dvojicu udruženih poduzetnika da ojačaju kapacitete izgradnjom novog pogona na rubovima Turske kule i u blizini uvale Supaval, u kojoj zadnjih gotovo devet desetljeća posluje brodogradilište.

Ta je priča “zapela” na koncesiji za rad koju im je nastojao poništiti tadašnji gradonačelnik Vicko Mihaljević, dijelom prepoznatljiv u Smojinu liku Dotura Vice iz “Velog Mista”, i to uz vrlo aktualno obrazloženje – tvornica će otpadom zagađivati okoliš.

Prava pozadina sukoba bila je čisto politička, jer je poteštat bio pravaš, a Morpurgo istaknuti član narodnjaka, pa su razočarani članovi obitelji Morpurgo i Stock proizvodnju preselili u – Rovinj i Trst.

– Nema sumnje da je Lionello Stock, stariji Emilov brat, poslovnu ideju u osnivanju tvrtke u Trstu i njezina proizvodnog repertoara temeljio na iskustvima i recepturama bliske obitelji Morpurgo, poznatih i nagrađivanih proizvođača alkoholnih pića, te da je u novootvorenoj tršćanskoj tvornici zapravo nastavljen obiteljski posao proizvodnje konjaka – tada su se sva pića od destiliranog vina nazivala cognac – kakav se proizvodio u Splitu.

Poslije je brendiran kao “Stock 84” – navodi u svojem razgovoru za naš list Želimir Bašić, nekadašnji direktor “Dalmacijavina” i najveći poznavatelj bogate povijesti proizvodnje alkoholnih pića u Dalmaciji.

Nakon svega nije previše pretenciozno kazati da je prava šteta da se “Stock” ne toči na terasi još jedne vile koja je preživjela užurbanu urbanizaciju uz Jadran, onu istoimene obitelji koja je 1903. godine pokraj splitskog Đardina, u današnjoj Zagrebačkoj ulici 9, podigla prekrasnu kuću, zapravo palaču, čije je pročelje, istaknuo je Bašić, navodno bilo oblikovano po uzoru na renesansnu palaču Vendramin u Veneciji.

Emile Zola podrijetlom je iz Krmčine

Treći je čovjek u našoj priči – Emile Zola. Ta je tema možda obavijena najvećom povijesnom maglom, ali zar su Romeo i Julija bili stvarni likovi, a zbog njih u Veronu slijeću zaljubljene ptičice sa svih strana svijeta i ostvaruju pozamašan turistički promet.

---

image
Emile Zola, po baki Colić, iz Svetog Petra na Moru
---

Mletački graditelj Francesco Zola, otac slavnog pisca, po svemu sudeći vuče korijene s majčine strane iz obitelji Colić, što je neke istraživače navelo na zaključak da je čak i sam književnik u dječačkim danima boravio na “djedovini” u Svetom Petru na Moru, nekadašnjoj Krmčini, mjestu na pola puta između Zadra i Biograda na Moru.

Samo jedan od tri spomenuta brenda bio bi dovoljan signal sposobnim kreatorima turističke politike da na temelju njihove slavne povijesti (i sadašnjeg statusa) još bolje prezentiraju jadranske gradove na globalnoj karti destinacija. Naglašavamo – sposobnima. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ARHIV SD Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia
ARHIV SD
Pogled s vrha Marmontove ulice na nekadašnju splitsku destileriju Morpurga i Stocku
 
Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia
Trappovi nakon što su umakli Hitlerovim ubojicama
 

Emile Zola, po baki Colić, iz Svetog Petra na Moru
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kakve-veze-s-dalmacijom-imaju-emil-stock-i-emile-zola-bez-jokera-guglaj-rijetki-to-znaju-a-da-je-pameti-na-ovim-bismo-brendovima-dizali-milijune-1004046 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=06d61ece22ddb4ae87a0e11c020cd63a45533894 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kakve+veze+s%C2%A0Dalmacijom+imaju+Emil+Stock+i+Emile+Zola%3F+Bez+jokera+%E2%80%98guglaj%E2%80%98+rijetki+to+znaju%2C+a+da+je+pameti%C2%A0na+ovim+bismo+brendovima+dizali+milijune&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkakve-veze-s-dalmacijom-imaju-emil-stock-i-emile-zola-bez-jokera-guglaj-rijetki-to-znaju-a-da-je-pameti-na-ovim-bismo-brendovima-dizali-milijune-1004046 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkakve-veze-s-dalmacijom-imaju-emil-stock-i-emile-zola-bez-jokera-guglaj-rijetki-to-znaju-a-da-je-pameti-na-ovim-bismo-brendovima-dizali-milijune-1004046 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POJMA MI NEMAMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
SplitPOJMA MI NEMAMO

Kakve veze s Dalmacijom imaju Emil Stock i Emile Zola? Bez jokera ‘guglaj‘ rijetki to znaju, a da je pameti na ovim bismo brendovima dizali milijune

Piše Gordan Zubčić
16. veljače 2020. - 19:46

Globalno poznati film s glavnim likom rođenim u Zadru? Kontinentalno priznato piće kojim se najprije nazdravljalo u Splitu? Pisac talijansko-dalmatinskih korijena čija su djela već cijelo stoljeće na popisima lektira širom svijeta?

Ne, u Spektru ne objavljujemo kviz, premda bismo se okladili da su ova pitanja već “ispucana” na sve popularnijim pub-nadmetanjima. Za ovu priliku zavirili smo u popis poznatih osoba i brendova s neraskidivim vezama s današnjom Hrvatskom, pri čemu smo ciljano izostavili Nikolu Teslu, Fausta Vrančića, Ruđera Boškovića i Luku Modrića.

Pozabavili smo se velikim imenima iz bliže ili dalje povijesti zbog kojih se nad glavama mnogih u Lijepoj našoj ipak nadvijaju oblaci prepuni upitnika.

Upravo se u famoznoj i posljednjih godina toliko spominjanoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 12:05