StoryEditorOCM
Splitkašlju, šmrcaju...

Kao da je bolesno pola grada: Splićani navalili na ljekarne, čeka se u redovima, evo koje lijekove najviše traže

Piše Frano Kiso
5. siječnja 2024. - 16:05

Ako vam se ovih dana učinilo da je skoro svatko oko vas bolestan, niste u potpunosti u krivu. Nalazimo se u srcu sezone prehlada, gripa i drugih respiratornih bolesti, kašljuca se i šmrca na svakom kantunu, a toplomjeri rade punom parom.

Ispred splitskih ljekarni jutros su se počeli formirati redovi nestrpljivih građana koji pokušavaju doći do lijekova i preparata za ublažavanje simptoma.

- Kupuju se većinom antipiretici, lijekovi za snižavanje temperature, sirupi protiv kašlja, pastile za grlobolju, sprejevi za nos i slično - ljubazno nam pojašnjavaju u ljekarni na splitskim Plokitama i kažu da se potražnja podosta intenzivirala posljednjih nekoliko dana.

image
Damjan Tadić/Cropix

Osim što su farmaceutkinje jedva dolazile do daha od posla, jutros im je posao dodatno otežao i preopterećeni CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav) koji povezuje sve zdravstvene ustanove u državi (bolnice, Domove zdravlja, ljekarne....) pa su tako sve ljekarne zapale u dodatne probleme.

Gripa, Covid, viroze napali građane, velika navala pred vikend na ovu stranicu: ‘Sustav nije pao, ali je preopterećen‘

Prirodni lijekovi bez kupaca

- A ludega svita, majko mila! Kupuju one otrove umisto da kod nas uzmu zdravu likariju - ogorčeno nam je dobacio jedan prodavač na popularnom splitskom Pazariću vidjevši kako motrimo red ispred ljekarne.

- U nas ima svega, raštike, kupusa, blitve, i željeza i vitamina C, ali draže im je bacit‘ pare na umjetne preparate - žali se i dodaje kako prodaja ide slabo i nikako nakon božićnih i novogodišnjih blagdana.

Dođe li do nestašice lijekova ili se nastave padovi sustava u ljekarnama, Splićani će ipak biti primorani okrenuti se zdravim alternativama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:02