StoryEditorOCM
Splitdan planeta zemlje

Kreativna akcija: ‘Napravi razliku, prenamjeni plastiku‘ u City Centru One - zajedno za održivi planet!

Piše Jelena Banovac/Sponzorirani sadržaj
22. travnja 2024. - 08:53

U srcu suvremenog načina života leži neizbježna prisutnost plastike. Od jutarnje rutine s plastičnim četkicama za zube do korištenja elektroničkih uređaja, dječjih igračaka, odjeće, plastika je postala sinonim za praktičnost i dostupnost. Međutim, ta praktičnost dolazi s visokom cijenom za okoliš. Jednokratna plastika, kao što su plastične vrećice i boce, postaje gorući problem, zagađujući oceane i šume te ugrožavajući životinjski svijet.

Proizvodnja plastike također doprinosi globalnom zatopljenju, emitirajući štetne plinove u atmosferu. Stoga je nužno poduzeti hitne mjere kako bismo zaštitili planetu. Edukacija potrošača, poticanje inovacija u industriji te implementacija održivih alternativa ključni su koraci prema rješenju ovog problema.

Ako mislite da briga o okolišu pripada budućnosti, dopustite da vas brojke razuvjere. Godišnje se u svijetu proizvede oko 460 milijuna tona plastike. 79% plastike koja je ikada napravljena još uvijek je na odlagalištima ili u prirodnom okolišu. Najmanje 14 milijuna tona plastike svake godine završi u našim oceanima. Svake minute kupi se milijun plastičnih boca, dok se godišnje potroši do pet trilijuna plastičnih vrećica. Procjene o trajanju plastike kreću se od 450 godina do zauvijek.

Nedavna istraživanja su bacila novo svjetlo na njezin utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš. Znanstvenici su otkrili da se mikroplastika, sitne čestice plastike, može nakupljati u ljudskim organima, od krvi do posteljice, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost i potaknulo brojne rasprave.

Iako su posljedice prisutnosti mikroplastike u našem tijelu još uvijek predmet istraživanja, jasno je da zahtijevaju odgovoran pristup i promišljene akcije. Trgovački centri igraju jednu od ključnih uloga u oblikovanju potrošačkih navika i usmjeravanju ponašanja proizvođača prema održivijim praksama.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je "Planet protiv plastike", s jasnom porukom o potrebi ukidanja plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta. Jedan od načina na koji možemo iskoristiti proizvedenu plastiku je njezina prenamjena. Povodom obilježavanja Dana našeg planeta u City Centeru one u subotu su se održale edukativne radionice za djecu pod nazivom "Napravi razliku, prenamjeni plastiku". City Center one odlučio je posjetiteljima organizirati niz interaktivnih radionica i obrazovnih programa, s ciljem ne samo da ih pouči o kreativnoj uporabi plastike, već i da potakne njihovu svijest o važnosti očuvanja okoliša.

image
Nikola Vilic/Cropix

Kroz aktivnosti, djeca su imala priliku istovremeno naučiti kako inovativno razmišljati i promišljati o održivosti uz primjere kako od reciklirane plastike mogu izrađivati raznovrsne korisne predmete. Svijet počiva na njima, oni su nada u bolje sutra. Ova inicijativa nije samo pružila djeci zabavno iskustvo, već ih je i osnažila da postanu čuvari budućnosti naše planete.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Ne ističe se uzalud važnost djela nad riječima, a u cijelom City Centeru one poduzete su brojne inicijative usmjerene prema održivosti, što ističe poslovnu filozofiju posvećenu zaštiti okoliša. Postavljanjem kanti za odvajanje otpada i reciklažnih kontejnera te suradnjom s tvrtkama za odvoz otpada aktivno se potiče praksa recikliranja i smanjenja otpada. Kontejneri za prenamjenu odjeće i obuće motiviraju na donacije i recikliranje odjeće, dok je mastolovac (sakupljač zapečene i zaglavljene masnoće koja se stvara pri pripremi jela) namijenjen smanjenju otpada i očuvanju okoliša. Provode se i mjere za uštedu potrošnje vode po pitanju korištenja slavina, automatskog zatvaranja, optimalnog zalijevanja biljki kako bi se smanjio ekološki otisak i pridonijelo očuvanju resursa.

Radionica je ispunila očekivanja, odaziv je bio bolji od očekivanoga. Evo što su nam otkrili polaznici, njihovi roditelji i organizatori.

Prva sudionica bila je predivna djevojčica koja nije mogla sakriti oduševljenje aktivnostima.

- Radionica je odlična jer poučava djecu da ima toliko plastike u prirodi, a ne treba je zapravo bacat jer to zagađuje cijeli okoliš. U moru ima puno smeća, nije to dobro, znam to skupit i bacit tamo di triba. Volim reciklirat, idem u dućan s platnenim vrećama. Najviše mi se svidila izrada pitara. Naučila sam da se ne smije bacati plastika u prirodu i da se mora reciklirat. Moji prijatelji to znaju, ponekad priko odmora skupljamo kese koje nađemo i bacimo u smeće.

Izgleda da je izrada pitara od plastičnih boca bila aktivnost koja je izazvala najviše uzbuđenja kod polaznika.

- Kad iden u dućan onda uzmen one druge vriće, ne plastične. Ona nije dobra, ja stavljan papir u posebnu kantu, kratko i jasno rekao je dječak.

- Skoro svi ljudu zagađuju okoliš i ribe jedu plastiku pa mi onda jedemo tu ribu. Nekad mi se dogodi da bacim smeće tamo di ne bi smila, vidila san da to i drugi rade. Grozno je šta to rade odrasli, nisu uzor djeci, kritički se osvrnula desetogodišnja djevojčica.

Ako se pita roditelje, radionica je bila čisti pogodak.

image
Nikola Vilic/Cropix

- Super mi je što mogu upoznati dijete s ekologijom, mislim da nitko nije svjestan koliko je zapravo plastike između nas, izdvojila je majka dječaka.

- Bitno je da se nešto događa, ovakvi događaji bi trebali češće biti zastupljeni, uče mlade generacije o problemima koji će biti njihovi problemi! Split ima malo sadržaja za odrasle, a posebice za djecu. Ukratko ima igraonica, ali ne i radionica, podijelila je majka dviju djevojčica.

- Uvijek nam je zadovoljstvo podržati teme ovakvog karaktera, ove godine uoči Dana planeta Zemlje. Već godinama uspješno surađujemo sa Slobodnom Dalmacijom i pozdravljamo sve aktivnosti koje potiču zaštitu okoliša. Drago nam je što su dječica došla, zabavila se, naučila nešto novo te se u konačnici da će sve ovo rezultirati promjenom svijesti o okolišu i našem životu na Zemlji, poručuju iz Citija.

image
Nikola Vilic/Cropix

Radionice su održane pod vodstvom Udruge Sunce, jedna od volonterki predstavila je djelovanje udruge.

- Mi smo udruga za zaštitu prirode, okoliša i održivi razvoj, djelujemo preko 25 godina. Svake godine s velikim brojem aktivnosti obilježavamo ovaj datum. Educiramo djecu svih uzrasta od predškolske dobi do studenata. Danas smo se bazirali na plastični otpad i njegovu prenamjenu. Uz radionicu imamo i mali izložbeni dio, interaktivne igre koje se posebno osvrću na problematiku otpada u moru. Znamo da je preko 90% otpada u moru plastični otpad, htjeli smo povezat edukaciju s zabavom. Split živi od mora, mislim da ga je jako bitno čuvat!

Na samome kraju, donosimo vam prijedloge interaktivnih igara koje možete iskoristiti s vašim mališanima.

1.Što je moj prijatelj pojeo? – platnena riba u kojoj se nalaze plastični predmeti. Opipavanjem ribe djeca pogađaju što je riba pojela.

2. Ulovi ribu – U akvariju se nalaze ribice i otpad. Cilj igre je mrežicom uloviti ribu, a da se ne uhvati otpad.

3. Uz malo truda i vremena vaše cvijeće može dobiti svoj novi ‘dom‘ koji ste im sami napravili. Od starih plastičnih boca možete napraviti zanimljive posude ili vaze.

Ne zaboravite, samo zajedničkim naporima možemo očuvati okoliš.

Idemo, planet Zemlja nas treba!

Sadržaj je nastao u suradnji sa City Centerom one.

image
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:16