StoryEditor
SplitBIG BROTHER

Krstulović Opara najavljuje veći broj kamera po gradu, a videonadzor će dobiti i sve osmoljetke. Ravnateljica ‘Manuša‘: Neka ih stave i na igralište

Piše Merien Ilić
25. rujna 2020. - 10:24

Razgovarajući s policijom i gradskim vijećnicima o stanju sigurnosti u gradu, gradonačelnik Andro Krstulović Opara najavio je kako će se povećati broj kamera u gradu, pogotovo oko škola.

Kako nam kažu iz Službe za društvene djelatnosti, Grad Split je tijekom jeseni 2019. godine nabavio i ugradio suvremeni sustav videonadzora u 25 od 29 osnovnih škola kojima je Grad Split osnivač.

– Navedenim opremanjem nisu bile obuhvaćene osnovne škola Slatine, Srinjine i Centar za autizam Split, dok OŠ Žnjan-Pazdigrad ima otprije ugrađen novi sustav videonadzora. Ugradnja videonadzornog sustava u Centru za autizam je u završnoj fazi, a ugradnja sustava u preostale dvije škole planira se do kraja ove godine.

Planirana sredstva iz proračuna za ovu godinu za tehničku zaštitu osnovnoškolskih ustanova korištena su i za ugradnju protuprovalnog sustava i videonadzora u novoizgrađenom dijelu OŠ Pujanki te za ugradnju protuprovalnog sustava u novouređenom prostoru multimedijalnog centra u Osnovnoj školi Brda.

Popravila se situacija u 10 godina

Također, u tijeku je dogradnja protuprovalnog sustava u školi Mertojak, a ovisno o raspoloživim sredstvima kontinuirano će se dograđivati sustavi tehničke zaštite u svim osnovnim školama Grada Splita – kazuju iz ove službe.

image
Darko Tomaš/CROPIX

Dok je prije deset godina na gradskoj razini radilo šest zaštitara koje je plaćao Grad Split, a koji su svoje radno vrijeme morali rasporediti obilazeći 28 osnovnih škola, danas je situacija posve drukčija – sve škole imaju kamere, od lani je to dobro pokriveno.

Škola Manuš je, primjerice, 2010. godine, angažirala zaštitara nakon što su se roditelji složili da ga financiraju. Danas više nema potrebe za tim jer je na školskoj zgradi postavljeno šest kamera. Baš kao i u ostalim školama, sustav tehničke zaštite povezan je s dojavnim centrom zaštitarske tvrtke, koja po prispijeću protuprovalnog alarma u dojavni centar reagira slanjem interventnog tima, te po potrebi obavještava nadležnu policijsku postaju.

– Zadovoljni smo ovim sustavom, jer je on danas zaista neophodan po pitanju sigurnosti, nadzora i prijave eventualnih materijalnih šteta, a i ima psihološki učinak u prevenciji vršnjačkog nasilja. Kamere su nam postavljene na svim ulazima u školu, no moram priznati da bi nam odgovaralo da se postave i prema školskom igralištu, koje vole posjetiti nepozvani u kasnim noćnim satima – rekla nam je Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš, nadajući se da će sve škole u Splitu biti posve pokrivene nadzornim kamerama.

– Grad Split u idućoj godini planira, u suradnji s osnovnim školama, proširenje sustava videonadzora ugradnjom dodatnog broja nadzornih kamera, što će dodatno poboljšati zaštitu učenika i djelatnika i objekata osnovnih škola kojima je osnivač Grad – potvrdili su nam iz Banovine.

 

item - id = 1046621
related id = 0 -> 1147229
related id = 1 -> 1147129
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 10:59