StoryEditorOCM
SplitBLAGDANSKO ČUDO

Kujica iz horor-dvorišta splitskog psihijatra na svijet donijela štence: ‘Nakon carskog reza spašeno 7 mališana i mama‘

Piše Z.K.
31. ožujka 2024. - 23:02

Iz dubrovačkog azila, koji je preuzeo dvije kujice i štence jedne od njih, objavili su kako im su im ovi blagdani prilično dramatični. Noć prije Uskrsa kujica koja je očekivala mlade počela ih je donositi na svijet. No, odmah su nastali problemi. Nakon što je jedan maleni stigao, nastupila je tišina. Ništa se nije događalo i tako satima. Zbog toga je ona hitno završila kod veterinara.

- Obavljen je carski rez i spašeno je sedam mališana i mama. Jedno štene zapelo je pri porodu i sama pomisao da je morala sama rađati, u kokošinjcu na lancu u kojem je bila zatvorena, je jeziva. Maleni su cijelu noć grijani i hranjeni na dudu i kad se mama probudila polako smo krenuli s upoznavanjem. Mama ih polako prihvaća, a dohranjujemo ih svaka dva sata. Dva najmanja štenca jako su slaba ali dajemo sve od sebe da izguraju i izbore se za život.

Mama je jako nepovjerljiva i osigurali smo joj mir za ove najteže dane. Nadamo se blagdanskom čudu da svi prežive ovaj prvi najkritičniji period - objavili su iz azila, u kojem se nadaju kako će se ove dvije kujice oporaviti i naći dom, baš kao i njihovi maleni.

Ostali psi koji su pronađeni u horor dvorištu splitskog psihijatra su još uvijek tamo. Osim ovih kujica, izmješteni su samo vukovi - u dvorištu su, naime, bila zatvorena dva, mužjak i ženka.

Podsjećamo, u petak je domaću javnost zgrozila objava splitske policije o tome kako je kod 64-godišnjeg muškarca, za kojeg se kasnije otkrilo da se radi o psihijatru T.P., zaposlenom u KBC Split, pronađeno 69 životinja. Među njima su bila i dva vuka, koji su inače strogo zaštićene vrste i privatne osobe ih ne mogu posjedovati. Policija je objavila kako se muškarca sumnjiči za kaznena djela ubijanje ili mučenje životinje te za uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Što je radio s tolikim psima? Iz udruge Prijatelji životinja nemaju nikakvih sumnja - misle kako se radi o borbama.

- Prema dobivenim fotografijama, videu i dojavama građana, riječ je o uzgoju pasa za sudjelovanje u borbama. Prevladavaju psi u tipu snažnih pasmina staford i bul, koje se koriste za borbe. Uočena je i u strašnom stanju ženka kangala koja si grize nogu, bez veterinarske skrbi, a dio pasa jako je uplašen - istaknuli su i dodali kako je slučaj šokantan. Iako se prostor nalazi ograđen visokim zidom, pa je nemoguće vidjeti što se iza njega događa, činjenica je da je riječ o parceli u centru grada. Lavež je godinama morao odjekivati, kako je moguće da baš nitko prije nije pomislio da tamo nešto ne valja? Na to pitanje nema odgovora.

- Oni su bili vezani svaki za svoj kratki lanac te su prisiljeni ležati na zemlji, betonu ili kamenju. Jasno je da se ovi psi nisu držali kao kućni ljubimci, već je riječ o tipičnoj slici uzgoja za borbe. Šokantno je da dosad nitko nije reagirao - poruči su iz udruge.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:54