StoryEditor
Split‘UPISNI‘ POSTUPAK

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poziva: Srednjoškolci, prijavite se za smještaj u dva splitska učenička doma

30. lipnja 2020. - 09:12
Učenički dom u Ulici Matice hrvatske već godinama je popularna životna lokacija školaraca Učenički Dom Split

Ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku o uvjetima za prijem učenika u učeničke domove tijekom nadolazeće školske godine.

Pravo na smještaj i prehranu u tim ustanovama, među kojima su i dvije iz našega grada - Učenički dom u Ulici Matice hrvatske i Ženski đački dom u Ćiril-Metodovoj - imaju redoviti učenici srednjih škola koji se obrazuju izvan mjesta svojeg stalnoga boravka, a hrvatski su državljani, Hrvati iz drugih država, djeca državljana iz članica Europske unije te državljani zemalja izvan EU-a.

Izravan "upis" imaju školarci kojima su oba roditelja preminula, učenici koji su upisali program obrazovanja u školi koja u svojem sastavu ima učenički dom; djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te invalida iz Domovinskog rata ako im prihod po članu kućanstva ne prelazi 60 posto proračunske osnovice i pod drugim uvjetima određenim posebnim propisima.

Kao kriterij za upis gledaju se i prosječne ocjene uspjeha u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, rezultati državnih, međunarodnih i sportskih natjecanja, a učenik-kandidat treba dokazati svoj status odgovarajućom dokumentacijom nadležnih tijela.

U ljetnom roku kandidati se mogu prijaviti 23. i 24. srpnja, a objava konačnih ljestvica poretka učenika bit će 25. srpnja. Jesenski rok za prijave je 28. kolovoza, a rezultati će biti poznati 1. rujna. Učenik je dužan dostaviti potvrdu o upisu u školu ili potvrdu o mjestu koje je zauzeo na konačnoj ljestvici poretka (odnosno o ostvarenom pravu upisa), a koju je moguće ispisati izravno sa sučelja u Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 04:35